Εχουν ειπωθεί πολλά και διάφορα ,( με σημαντικές ,ανακρίβειες), όσον αφορά στην χρήση μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος!
Η αλήθεια, επί του θέματος έχει τα εξής ,νομικά δεδομένα:
1/ η άδεια μουσικής μπορεί να ληφθεί από οποιοδήποτε κατάστημα.
Μοναδικό απαιτούμενο ( από όλο το νομικό πλαίσιο), είναι η μη όχληση κατοίκων κλπ
Συνεπώς ,το μοναδικό στοιχείο πάνω στο οποίο «κτίζεται» η άδεια μουσικής ,τα ωράρια της κλπ, είναι η μη όχληση !
Αυτή η «μη όχληση» αναφέρεται σε ένα «κόκκινο» όριο, των επιτρεπόμενων ντεσιμπέλ!
2/ κανείς δεν επιτρέπεται να έχει μουσική,( οποιαδήποτε ώρα!), αν δεν έχει άδεια μουσικής![ το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, στο κατάστημα, δεν χρειάζονται άδεια]
3/ Κατ αρχήν, η μουσική απαγορεύεται τις ώρες κοινής ησυχίας. Μπορεί όμως ,με κανονιστική απόφαση του οικείου δήμου, να παραταθεί το ωράριο, με παράταση μέσα στην βραδυνή κοινή ησυχία [ δηλ μετά τις 10 το βράδυ χειμώνα και μετά τις 11 το βράδυ καλοκαίρι], με «όριο» την εκάστοτε προβλεπόμενη μέγιστη διάρκεια ( που είναι 03.00 πμ για κλειστό χώρο και 02.00 για ανοικτό χώρο),πάντα όμως με την προϋπόθεση της μη όχλησης!
4/ Το ζητούμενο επομένως, δεν είναι η πρακτική της «κολοκυθιάς» περί την (προτεινόμενη) παράταση του ωραρίου, αλλά η διασφάλιση της ανταπόκρισης , όλων μας, στην ουσιαστική προϋπόθεση ,που θέτει το νομικό πλαίσιο, για την μη όχληση!
Εδώ είναι ουσιαστική η αρμοδιότητα, μα και ευθύνη , του δήμου, ο οποίος οφείλει να διευκρινίσει ,(και να το εννοεί!!),πως πλέον «νοικοκυρεύεται» το θέμα της μουσικής και καθένας ,( καθένας!!), έχει τις ευθύνες του και τις συνέπειες τους.
5/ Υπάρχουν δυνατότητες , υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει ιδεογνωσία, ώστε να προσφέρεται η «ευχάριστη ατμόσφαιρα» της ( μη οχλούσης) μουσικής σε όλα τα καταστήματα, ανάλογα με τα δεδομένα που καθένα τους έχει.
6/ Ο δήμος καλείται ,επί τέλους, να μελετήσει σωστά και να αποφασίσει την σχετική κανονιστική ,( όχι μόνο το ωράριο, αλλά και ρεαλιστικούς όρους και προϋποθέσεις), η οποία θα συμπληρώσει και θα τροποποιήσει την σήμερα ισχύουσα κανονιστική του 1996!
Και ,κυρίως, καλείται ο δήμος να στηρίξει την κανονιστική του απόφαση, που θα εκδώσει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους ,[ δημοτικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία, ελληνική αστυνομία, λιμεναρχείο, σύλλογο κατοίκων, σύλλογο καταστημάτων κλπ], ώστε να λειτουργήσει σωστά ,σύννομα, ρεαλιστικά και με σαφείς συγκεκριμμένους στόχους στην πόλη, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
7/ η κανονιστική απόφαση, που θα εκδοθεί, δεν μπορεί να είναι γενική και αόριστη, αλλά θα πρέπει να μελετηθεί ολόπλευρα και ουσιαστικά, κατά περιοχές ( ανάλογα με τα δικά τους δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογισθούν.
Εν πάσει περιπτώσει, υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης της , από τον δήμο, οποτεδήποτε !
8/ μια κανονιστική ωραρίου μουσικής ,θα πρέπει να μελετηθεί ,στην συνέχεια, και για την υπόλοιπη περιοχή του δήμου ( πέραν της παληάς πόλης).
9/ να σημειωθεί γενικότερα ,ότι ούτως ή άλλως ισχύει ,παντού, η σχετική αστυνομική διάταξη περί διατάραξης της κοινής ησυχίας, που επεκτείνεται και σε άλλες ,κάθε είδους , πηγές όχλησης ,εκτός της μουσικής !
………………..
Τις επόμενες μέρες, (μετά την σημερινή συζήτηση στην επιτροπή στην οποία μετείχαμε εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων),θα κληθεί η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου ,να συνθέσει την εισήγηση της προς το δημοτικό συμβούλιο, για την υπό έκδοση κανονιστική απόφαση.
Μέχρι τότε , ζητούμε την ουσιαστική επεξεργασία της πρότασης-εισήγησης προς την επιτροπή ποιότητας ζωής, ώστε να δρομολογηθεί σωστά , και με την δέουσα πληρότητα, η αναζητούμενη εισήγηση προς το ΔΣ.
Νίκος Νίνος δημοτικός σύμβουλος
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: