Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την ιδιαίτερη αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία περαιωμένες χρήσεις (ν. 3888/2010) για το έτος 2009 θεωρούνται «ανέλεγκτες», ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Οικονομικών κκ Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα:
«…Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρ.7 του ν. 3888/2010 και της περίπτωσης γ’ της παρ. 5 του αρ. 15 του ν. 3296/2004, για να θεωρηθεί μια χρήση περαιωμένη και στο ΦΠΑ πρέπει προηγουμένως να έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος.
Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι να προσαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου σε ότι είναι δίκαιο και σωστό. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία που η ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι προβληματική, η πολιτεία είναι σκόπιμο να σκύψει στο πρόβλημα των φορολογουμένων επανεξετάζοντας το θέμα. Στο πλαίσιο της δημιουργίας σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος θα πρέπει να επιτραπεί ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου της χρήσεως 2009 για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προκειμένου να γνωρίζουν που βρίσκονται αυτοελέγχονται χωρίς να λάβουν υπόψη τους την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν από αυτήν την ενέργεια.
Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις με υπόλοιπο πιστωτικού ΦΠΑ είναι εξαγωγικές και ότι ο επιχειρηματικός τομέας δεν ευθύνεται που η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στον επιβαλλόμενο, από τη νομοθεσία, έλεγχο. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να διορθώνει λάθη και παραλείψεις του, ώστε να μην λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Σας παρακαλούμε λοιπόν, όπως προβείτε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, ώστε στις περιπτώσεις υπολοίπου πιστωτικού ΦΠΑ, οι χρήσεις για το έτος 2009 των επιχειρήσεων που έχουν πληρώσει φόρο περαίωσης να θεωρούνται οριστικά περαιωμένες. Επίσης, να επιτραπεί ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ στην παρούσα χρήση και όταν διενεργηθεί ο έλεγχος για το 2010, τότε να προσδιοριστεί η οποιαδήποτε διαφορά ΦΠΑ προκύψει».
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: