Η φορολογική χρήση του 2009 που περαιώθηκε, δεν μπορεί να θεωρείται ανέλεγκτη ανάλογα με το υπόλοιπο ΦΠΑ της επιχείρησης.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την ιδιαίτερη αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία περαιωμένες χρήσεις (ν. 3888/2010) για το έτος 2009 θεωρούνται «ανέλεγκτες», ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Οικονομικών κκ Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα:

«…Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρ.7 του ν. 3888/2010 και της περίπτωσης γ’ της παρ. 5 του αρ. 15 του ν. 3296/2004, για να θεωρηθεί μια χρήση περαιωμένη και στο ΦΠΑ πρέπει προηγουμένως να έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος.

Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι να προσαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου σε ότι είναι δίκαιο και σωστό. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία που η ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι προβληματική, η πολιτεία είναι σκόπιμο να σκύψει στο πρόβλημα των φορολογουμένων επανεξετάζοντας το θέμα. Στο πλαίσιο της δημιουργίας σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος θα πρέπει να επιτραπεί ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου της χρήσεως 2009 για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προκειμένου να γνωρίζουν που βρίσκονται αυτοελέγχονται χωρίς να λάβουν υπόψη τους την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν από αυτήν την ενέργεια.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις με υπόλοιπο πιστωτικού ΦΠΑ είναι εξαγωγικές και ότι ο επιχειρηματικός τομέας δεν ευθύνεται που η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στον επιβαλλόμενο, από τη νομοθεσία, έλεγχο. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να διορθώνει λάθη και παραλείψεις του, ώστε να μην λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, όπως προβείτε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, ώστε στις περιπτώσεις υπολοίπου πιστωτικού ΦΠΑ, οι χρήσεις για το έτος 2009 των επιχειρήσεων που έχουν πληρώσει φόρο περαίωσης να θεωρούνται οριστικά περαιωμένες. Επίσης, να επιτραπεί ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ στην παρούσα χρήση και όταν διενεργηθεί ο έλεγχος για το 2010, τότε να προσδιοριστεί η οποιαδήποτε διαφορά ΦΠΑ προκύψει».

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: