Κρητική διατροφή και υγεία.


Κατηγορία: Διατροφή

Αποστολέας:

Δήμος Ρεθύμνης - Γραφείο Πολιτισμού

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η σημερινή μας συνάντηση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού επικεντρώνεται σ’ ένα πολύτιμο κεφάλαιο της κρητικής ζωής που συνδέεται με τη διατροφή της και κατ’ επέκταση με την Υγεία, το φυσικό περιβάλλον, την κουλτούρα και τον Πολιτισμό του νησιού μας.

Για το λόγο αυτό θα ήθελα εξ αρχής ν’ απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνης για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός σημαντικού Συνεδρίου που θα φωτίσει όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την έννοια της Κρητικής Διατροφής και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Και φυσικά να καλωσορίσω στην πόλη μας τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, τους ιατρούς αλλά και τους επιχειρηματίες από τους γειτονικούς μας Νομούς και από το Ρέθυμνο που συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου, πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί μας την πολύτιμη γνώση και τεχνογνωσίας τους, ενισχύοντας παράλληλα την προώθηση της Κρητικής Διατροφής  που αποδεδειγμένα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και Ζωή. 

Η Κρητική Διατροφή αποτέλεσε αντικείμενο επισταμένης μελέτης από πλευράς ειδικών επιστημόνων, κυρίως Αμερικανών, με πρώτη αυτή του 1948 οπότε η Ελληνική κυβέρνηση κάλεσε ερευνητές του ιδρύματος Ροκφέλερ για να μελετήσουν και να βελτιώσουν τις  «κακές» συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της Κρήτης. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε από ερευνητές ότι «στο σύνολό τους, ο τρόπος διατροφής και οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών ήταν υπερβολικά καλά προσαρμοσμένες στις φυσικές και οικονομικές πηγές της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες των κατοίκων της».

Αργότερα, το 1960, η μελέτη του Αμερικανού Κeys (Κεϊς), η γνωστή ως Μελέτη των 7 χωρών, συσχέτισε τη δίαιτα των κατοίκων της Κρήτης, με αφορμή τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών καμία άλλη περιοχή της Μεσογείου δεν είχε τόσο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας όσο η Κρήτη τόσο πριν, όσο και μετά, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με το πέρασμα των χρόνων κι ενώ νέες έρευνες συνέδεαν την Κρητική Διατροφή με την πρόληψη του καρκίνου, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και την εν γένει ευεργετική επίδραση της στην υγεία και τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου, θέματα τα οποία θα μας αναπτύξουν λεπτομερώς οι καταρτισμένοι εισηγητές του Συνεδρίου, εισήχθη και ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» ο οποίος επικράτησε για τις χώρες που έχουν κοινό διατροφικά πρότυπα με επικρατέστερο τη χρήση ελαιολάδου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεωρητική επινόηση αμερικανικών Επιχειρήσεων εστιατορίων ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα αφού είναι γνωστό ειδικά σε όσους έχουν ταξιδέψει σε χώρες της Μεσογείου ότι η Κρητική διατροφή ουδεμία σχέση έχει με τη διατροφή της Αλγερίας, της Σερβίας, των Αράβων    ή ακόμη και της Ιταλίας ή της Γαλλίας.   Εξάλλου,  η Κρητική διατροφή βασίζεται στη χρήση αποκλειστικώς  παρθένου ελαιόλαδου ενώ η λεγόμενη Μεσογειακή συνιστά τη χρήση γενικώς ελαιολάδου που μπορεί να είναι αναμεμιγμένο με ραφιναρισμένα.

Κρίνουμε αναγκαίο ωστόσο να διαχωριστούν οι δυο όροι αφού η Κρητική Διατροφή αποτελεί ένα ξεχωριστό διατροφικό τομέα με μοναδικά χαρακτηριστικά, που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα, την Προϊστορική και Μινωϊκή Κρήτη ενώ οι ίδιες οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών (παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ενδημικά άγρια χόρτα και αρωματικά φυτά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και ξηροί καρποί) διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων χωρών της Μεσογείου. Βεβαια, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως σήμερα και οι κρητικοί υιοθετούν συχνά κακές συνήθειες στη διατροφή τους όπως είναι η συχνή χρήση κόκκινου κρέατος, η μειωμένη σωματική άσκηση κ.α.    όμως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι  σημειώνεται σταθερά αυξημένο ενδιαφέρον για την κρητική διατροφή από τους ίδιους  τους Κρητικούς οι οποίοι επιδιώκουν να την υιοθετήσουν όχι μόνον στη δική τους καθημερινότητα αλλά και στους επαγγελματικούς τους χώρους όπως είναι τα εστιατόρια, τα ποιοτικά ξενοδοχεία κλπ.

Αρκετοί από τους ξένους επισκέπτες μας εξάλλου γνωρίζουν την άρρηκτη σύνδεση της κρητικής διατροφής με την υγεία και την αποζητούν. Για το λόγο αυτό το κεφάλαιο «Κρητική διατροφή» μπορεί να αποφέρει και άλλα οφέλη, πέραν αυτών που της υγείας, αν αξιοποιηθεί σωστά, επενδυθεί στον Τουρισμό και αναδειχθεί ως αναπόσπαστο στοιχείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, ουσιαστική είναι η συμβολή του ΣΕΔΗΚ, του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχω την τιμή να συμμετέχω ως Πρόεδρος, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει λάβει εξαιρετικές πρωτοβουλίες και επίμονες δράσεις με στόχο την αναγνώριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ «Κρήτη» για το ελαιόλαδο του νησιού μας, την ένταξη καθώς και την προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής σε εστιατόρια κ.α. Για το λόγο αυτό ίδρυσε δυο Δίκτυα Ταβερνών στις οποίες γίνεται αποκλειστική χρήση παρθένου ελαιολάδου ενώ διοργανώνει συνεχώς ημερίδες, διατηρεί συνεργασία με τον αντίστοιχο Σύνδεσμο της Κύπρου, διοργανώνει συναντήσεις με υπευθύνους εκπαίδευσης ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων για την Κρητική Διατροφή, διαγωνισμούς μαγειρικής βασισμένης σε κρητικές συνταγές, εξέδωσε βιβλίο για την κρητική διατροφή σε 2 γλώσσες, παράγει έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό σχετικό με την ελιά και το ελαιόλαδο και πολλά άλλα.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων είτε επιστημονικά, είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά ασχολούμαστε με την κρητικής διατροφή και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αποτελεσματικής προβολής και προώθησης αυτού του ισχυρού συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας που είναι ζωογόνο και για την Υγεία μας και -γιατί όχι - και για την Οικονομία μας.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: