Συνάντηση Προεδρείων ΕΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου συνάντηση μεταξύ του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στα γραφεία της τελευταίας. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την εξαγγελία 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, σε μια προσπάθεια να προληφθούν σοβαρότερα προβλήματα που θα ζημιώσουν περαιτέρω την αγορά. 
 
Η ΕΣΕΕ επέλεξε το διάλογο και τη συζήτηση και όχι τις φωνές και τις απειλές. Κοινός τόπος των δύο πλευρών αποτελεί η αντίληψη ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο για τον εθνικό πλούτο της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με αίτημα της ΕΣΕΕ για πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ΕΣΕΕ εξέφρασε την κατανόησή της για την αγωνία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τόνισε όμως την ακόμη δυσμενέστερη θέση στην οποία θα βρεθούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος, εάν μάλιστα δεν ληφθούν σοβαρά  υπ’ όψιν κάποιες βασικές παράμετροι (επισυνάπτεται πίνακας με την κατανομή εντολών διακοπής, λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών, των επανασυνδέσεων αλλά και όσων δεν επανασυνδέθηκαν τελικά).
 
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προτείνει:
 • Το θέμα της ΔΕΗ να αποτελέσει ένα μοναδικό θέμα συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο ηρεμίας και όχι έντασης. Σε κάθε τέτοια περίπτωση διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΣΕΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε δίκαιο αίτημά τους. 
 • Να ανακληθούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος, τουλάχιστον έως τις 28/6, οπότε και θα έχουμε και την τελική διαμόρφωση του εφαρμοστικού νόμου.
 • Oι ώρες διακοπής ρεύματοςνα γνωστοποιούνται εγκαίρως και αναλυτικά ανά περιοχή και να συμπίπτουν με τις ώρες κλεισίματος των καταστημάτων.
 • Η διακοπή να μην υπερβαίνει τα 20 λεπτά, καθώς υπάρχει τεράστιος κίνδυνος πλήρους καταστροφής ευπαθών προϊόντων που χρήζουν συντήρησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές και κέντρα πόλεων.
 • Η ΕΣΕΕ προτείνει την παρουσία εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ στα κέντρα κατανομής της ρευματοδότησης, ώστε να αποτραπούν αδικαιολόγητες  και υπερβολικές διακοπές.
 
Θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση:
 
 1. Το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, το οποίο μέσω της σταυροειδούς επιδότησης στο τιμολόγιο παρέχεται μέχρι σήμερα σε χαμηλό κόστος στα νοικοκυριά.  Σύμφωνα με την αναδιοργάνωση των τιμολογίων από τη ΡΑΕ, η βασική αυτή αρχή δεν ισχύει, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του.
 2. Το πλεονέκτημα κόστους αναφορικά με τη λιγνιτική παραγωγή. Η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να τεθεί προς πώληση το 40% της παραγωγής λιγνίτη, με δεδομένο το χαμηλό κόστος παραγωγής και εξόρυξης του λιγνίτη, θα ισοσκελίζεται το πλεονέκτημα κόστους με το πρόστιμο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα ισχύσει από 1/1/2013.
 3. Η μείωση κερδοφορίας της ΔΕΗ και αύξηση των επισφαλειών της. Μεγαλύτερες οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
 4. Η διασφάλιση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.
 5. Το ζήτημα της ενσωμάτωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της, η οποία δίνεται με τη μορφή μιας επιπλέον επιχορήγησης του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ.
 6. Η έντονη ανησυχία  και ο σοβαρός προβληματισμός του εμπορικού κόσμου.
 7. Ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν και μάλιστα σε εποχή κρίσης.
 8. Η αναγκαιότητα αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων
 9. Ο απαραίτητος και ειλικρινής διάλογος για τη βιωσιμότητα της εταιρίας
 10. Το ομαλό πέρασμα στη νέα εποχή.
 11. Η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Η ΕΣΕΕ ως το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου υποστηρίζει τον υγιή συνδικαλισμό που οικοδομείται μέσω του γόνιμου διαλόγου και πιστεύει ότι η επιλογή της δικαστικής οδού από ιδιώτες, ούτε θα  εκτονώσει την κατάσταση, ούτε θα δικαιώσει τους επιχειρηματίες.  Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή και έμφαση στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι και παιδιά,  καθώς και σε νοσοκομεία κ.λπ..
 
Η ΕΣΕΕ παροτρύνει τη ΓΕΝΟΠ να είναι στο πλευρό των αγανακτισμένων και να μην στρέψει με τις ενέργειές της τους αγανακτισμένους εναντίον της.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: