Τη συμμετοχή του εμπορίου στην επανεκκίνηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ζητά η ΕΣΕΕ.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, λίγο πριν την «παραγωγική» συνάντηση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον αρμόδιο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, για την εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στις 14 Ιουλίου 2011 απέστειλε επιστολή στον Υπουργό με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«…Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις γίνονται δέκτες μίας πολιτικής αποκλεισμού από όλα τα προγράμματα και τα νέα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται. Ως εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου και ως κοινωνικοί εταίροι βιώνουμε την απομόνωση  από τις διαβουλεύσεις για το μέλλον μας. Έχουμε δε την αίσθηση μίας κατεύθυνσης από πλευράς Τρόικας προς την ανησυχητική μείωση του αριθμού των ΜμεΕ,  η οποία φαίνεται ότι υλοποιείται μέρα με τη μέρα. Όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις,  χρειαζόμαστε μία σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.Για εμάς, το ζητούμενο δεν είναι να βοηθηθούν επιλεκτικά και «φωτογραφικά» κάποιες επιχειρήσεις που στήθηκαν, σύμφωνα με τα προγράμματα, αλλά να υποστηριχθούν επιχειρήσεις σε παραδοσιακούς χώρους όπως είναι το εμπόριο. Επιπλέον, η λογική των προγραμμάτων θα έπρεπε να κινείται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των παραδοσιακών κλάδων και όχι της εξαφάνισής τους. Το ελληνικό εμπόριο δεν είναι μόνο το λιανεμπόριο. Η εμπορική δραστηριότητα  περιλαμβάνει την εισαγωγική διαδικασία, το χονδρεμπόριο, την εφοδιαστική αλυσίδα, την τροφοδοσία της αγοράς την εμπορική αντιπροσώπευση και φυσικά την εξαγωγική δραστηριότητα που ως επί το πλείστον πραγματοποιείται από εμπορικές επιχειρήσεις. Σας καλούμε άμεσα αντί να στηριχθούν 100  περιστασιακά εξαγωγικές επιχειρήσεις να μετατραπούν σε εξαγωγικές 100.000 εμπορικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήσαμε την άμεση επανεκκίνηση νέων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την Αναπτυξιακή Βοήθεια. Είναι απαραίτητο η ελληνική αγορά να ξεφύγει από την βαθιά ύφεση της τελευταίας περιόδου και αυτό είναι εφικτό μόνον μέσω της ενίσχυσης της αναπτυξιακής προοπτικής. Άλλωστε, από τα 20 δις που μας αναλογούν από το ΕΣΠΑ, μέχρι σήμερα έχουμε απορροφήσει 4,9 δις.
Η πολυδιαφημιζόμενη επανεκκίνηση των έργων του ΕΣΠΑ  όντως θα δώσει στην πραγματική οικονομία ανάσα, αφού από το πακέτο των 14 δις ευρώ αποδεσμεύονται 7,7 δις μέχρι το 2013, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια προβλέπεται να διατεθούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμεΕπιχειρήσεων.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η  Ε.Ε. δέχθηκε τη μείωση του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής από το 21% στο 15% με μία συνολική εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1,4 δις ευρώ έως το 2013, μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και της δυναμικής του ΕΣΠΑ, αλλά μειώνει το συνολικό ποσό των προγραμμάτων αντίστοιχα κατά 15%. Η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει οποιαδήποτε κοινοτική χρηματοδότηση να ξεπεράσει το 85%....»
Η ταχύτητα της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων θα εξαρτηθεί από την τήρηση των δεσμεύσεων του Υπουργού, ενώ σοβαρή προϋπόθεση για την πρόσβαση των ΜμεΕπιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις είναι μόνο ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Το ελληνικό εμπόριο χρειάζεται νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία ρευστότητας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ ο αποκλεισμός κλάδων του εμπορίου από τα προγράμματα ενίσχυσης και ανάπτυξης θα οδηγήσουν την αγορά σε κατάρρευση.

Επισυνάπτεται κατάλογος προγραμμάτων στον οποίο φαίνεται ο αποκλεισμός του εμπορίου
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: