Τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην πρώτη συνάντηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Το νέο  Εθνικό Φορολογικό Σύστημα πρέπει να καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κυρίως τις δυνατότητες αποπληρωμής του τεράστιου εσωτερικού χρέους της ελληνικής αγοράς.  Η Ελληνική Αγορά μετά από μια πολύμηνη περιπλάνηση και σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία και δείκτες της Στατιστικής Αρχής «καταρρέει», κάτω από το δικό της εσωτερικό χρέος, ενώ δεν μπορεί πλέον να αντέξει  τους συσσωρευμένους φόρους που ασταμάτητα της φορτώνουν.
 
Μάταια το ελληνικό εμπόριο ζητά το δικαίωμα της επιβίωσης του και παλεύει άνισα με ένα τεράστιο ανεξέλεγκτο χρέος. Η αγορά χρωστά σήμερα 253 δις στις Τράπεζες και καλείται να πληρώσει ετήσιους προϋπολογισθέντες φόρους περίπου 58 δις για το 2011, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει  ληξιπρόθεσμες οφειλές 41,1 δις. Η μεγάλη αγωνία της αγοράς βρίσκεται όμως στη «φούσκα» των 408 δις του τζίρου των μεταχρονολογημένων επιταγών μεταξύ των επιχειρήσεων και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε τις  πιστώσεις και τους ανοικτούς λογαριασμούς σε εγχώριους προμηθευτές  και σε οίκους του εξωτερικού.
 
Το σύνολο των υποχρεώσεων μας σήμερα ξεπερνά τα 760 δις και εντός της επόμενης τετραετίας θα απαιτηθούν να καταβάλλουμε άλλα 244 δις σε φόρους, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του ΜεσοπροθέσμουΌταν λοιπόν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες  υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι υπερδιπλάσιες του ελληνικού δημοσίου χρέους των 355 δις, τι πρέπει και τι μπορούμε  να προπληρώσουμε από το 1 τρις, με ποιο τρόπο, πως και πότε; Η καθίζηση των δημόσιων εσόδων τον Ιούνιο κατά 14% δείχνει ξεκάθαρα το οικονομικό αδιέξοδο και την αδυναμία της αγοράς και απορούμε γιατί  η ελληνική κυβέρνηση  μετά τα μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου  συνεχίζει να αυξάνει  και να επιβάλλει  νέους φόρους.
 
Εάν το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων μπορεί να  πραγματοποιηθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής είμαστε στο πλευρό του.  Όμως χορτάσαμε από λόγια, θεωρίες και προφητείες  για την «εμφανή φοροδιαφυγή» με μέτρα τα οποία απέχουν πολύ από τη δική μας καθημερινή πραγματικότητα, αλλά και το ζητούμενο αποτέλεσμα.
 
Αντί, όμως η κυβέρνηση να εστιάζει στην πάταξη του συνόλου της παραοικονομίας των περίπου 69δις δηλαδή του 25%- 30% του ΑΕΠ και του λαθρεμπορίου των 25 δις, συνεχίζει να κυνηγά μόνο τα 9 δις της εμφανούς φοροδιαφυγής και να ποντάρει σε εισπρακτικά μέτρα ανύπαρκτης φορολογητέας ύλης, με την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά στην αγορά τα οποία μπορούν να τα εισπράξουν ιδιώτες εισπράκτορες.
 
Η μαύρη τρύπα των εσόδων  και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού  του εξάμηνου του 2011, δεν πρόκειται να αλλάξει με την λύση της «ιδιωτικοποίησης» των φορολογικών ελέγχων, ούτε με  την πρόσληψη ιδιωτών «φοροκυνηγών»   για την είσπραξη των 37δις από τα 41δις. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα 50 δικηγορικά γραφεία και οι εισπρακτικές εταιρείες  θα λύσουν το πρόβλημα της είσπραξης φόρων, γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε χρήμα, αλλά ούτε δουλειά στην αγορά. Επιπλέον, πρόκειται για μια πρόβλεψη η οποία είναι αντισυνταγματική.
 
Οι απειλές αυτοφώρου και φυλάκισης σε μικροφειλέτες και ο νέος γύρος  φορολογικών μέτρων που έρχονται το Σεπτέμβρη με νέες επιβαρύνσεις στα εισοδηματικά κριτήρια, με άδικες αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου στα φυσικά πρόσωπα και με σενάρια για πλήρη κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν αλλά και θα εξοργίσουν την αγανακτισμένη ελληνική κοινωνία που δεν αντέχει άλλο την διαπόμπευση.
 
Οι φορολογικοί έλεγχοι σε  περίπου 400.000 ανέλεγκτες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και επιτηδευματίες θα γίνουν και πάλι με την γνωστή συνταγή της «τελευταίας περαίωσης διαρκείας». Αφού λοιπόν το «ταμείο της περαίωσης» θα ανοίξει και πάλι για  επιχειρήσεις και για όσους εξαιρέθηκαν από την περσινή ρύθμιση περαίωσης δηλαδή τους μεγάλους φορολογουμένους και  τους  ελεύθερους επαγγελματίες, με ακίνητη περιουσία  αντικειμενικής αξίας  άνω των 400.000 €, η πρότασή μας είναι να συμπεριληφθεί και η χρήση του 2010 για όλους ανεξαιρέτως.
 
Οι πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ εστιάζονται κυρίως στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου  συντελεστή στο 19% και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.Ανάλυση της ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης έχει σταλεί από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στο οικονομικό επιτελείο πρόσφατα.
 
Η μόνη ελπίδα σωτηρίας που μπορεί να διαφανεί στο ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στην δυνατότητα διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ωστόσο για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να δώσει δουλειά σε ένα εκατομμύριο ανέργους θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να πραγματοποιηθούν επενδύσεις  ύψους τουλάχιστον 75 δις. Που θα βρεθούν όμως αυτά τα χρήματα όταν όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν  φόρους που φτάνουν ακόμα και το 53%; Hπρότασή μας είναι η επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού σε όλες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες και παραγωγικές θέσεις εργασίας, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον ΟΑΕΔ από τα 800.000 επιδόματα ανεργίας.
 
Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξαλείψουν από την ελληνική κοινωνία τα κοινά χαρακτηριστικά των δέκα χειρότερων οικονομιών του πλανήτη σήμερα που είναι η κακοδιαχείριση του δημοσίου πλούτου, η διαφθορά, η φορολογική εξαθλίωση, οι λανθασμένες επιλογές και οι αποφάσεις πανικού των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα οι οικονομίες των χωρών αυτών να βυθίζονται στην ύφεση και οι κοινωνίες να υποφέρουν. Αυτό ακριβώς που δυστυχώς συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.
 
Οι προγονοί μας πολύ σοφά έλεγαν ότι«οι φόροι και οι θάνατοι θα υπάρχουν πάντα» το δυσάρεστο όμως στην περίπτωση της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι ότι τον τελευταίο χρόνο οι απόπειρες αυτοκτονίας ακολουθούν την αυξητική τάση των φορών.
 
Το Ελληνικό εμπόριο θα υποστηρίξει μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις. Τα φορολογικά μέτρα του  Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα και σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
 
Η ΕΣΕΕ θα προσέλθει στον διάλογο με στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία ενός δίκαιου, απλού, ήπιας προσέγγισης αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας. Ενός φορολογικού συστήματος που θα έχει τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού και οικονομικού πατριωτισμού, γιατί πιστεύει ότι ο εχθρός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας δεν πρέπει να είναι το κέρδος αλλά ο παράνομος πλουτισμός. 
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: