Συνεργασια δημαρχων με υφυπουργο εσωτερικων


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Εκτενή  συνεργασία με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλο είχαν χθες ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης  στην  Αθήνα για την προώθηση θεμάτων  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Συγκεκριμένα, οι δύο Δήμαρχοι μετέφεραν στον Υφυπουργό την αγωνία τους και την έντονη ανησυχία τους για άμεσα κι επείγοντα θέματα που ταλανίζουν όλους τους Δήμους και παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Με εμπεριστατωμένη και λεπτομερή επιχειρηματολογία και ανάλυση του έθεσαν σειρά ζητημάτων που χρήζουν επείγουσας πολιτικής παρέμβασης στο πλαίσιο της  Νομοθετικής ρύθμισης που πρέπει άμεσα να προωθήσει το  Υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Κουράκης και Μαρινάκης έθεσαν στον Υφυπουργό ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας τα εξής:      
  • Την ανάλγητη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους Δήμους η οποία  όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη διαφάνεια και αποδοτικότητα  τους, αλλά στραγγαλίζει και  κάθε δυνατότητα άμεσης παρέμβασης τους σε προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ακαμψίας αυτής και της δύναμης της γραφειοκρατίας είναι το Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών, που μόλις χθες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
  • Τον τρόπο λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Επιτρόπων. Είναι διαπιστωμένο πλέον το γεγονός ότι ορισμένοι επίτροποι αγνοούν ή δεν γνωρίζουν το ισχύον νομικό καθεστώς  και συχνά το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργεί με βραδείς, αλλά και ανελαστικούς γραφειοκρατικούς ρυθμούς.
 
  • Την  επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη διαχείριση των ανεξόφλητων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  και το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ - γεγονός που ωθεί τους αναδόχους των έργων στη χρεωκοπία και μπλοκάρει την εκτέλεση τους - και γενικότερα την αντιμετώπιση των χρεών των Δήμων που είτε τα κληρονόμησαν, είτε έχουν σωρευτεί  λόγω της υστέρησης των δημοτικών πόρων και την περικοπή των νομοθετημένων κρατικών επιχορηγήσεων.  
 
Ο κ. Υφυπουργός διαβεβαίωσε τους Δημάρχους ότι θα φροντίσει ώστε να ενεργοποιήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών για να εξοφληθούν  τα χρέη των Δήμων απέναντι στους εργολήπτες,  προμηθευτές κ.α
 
Επίσης, οι Δήμαρχοι Ηρακλείου και Ρεθύμνου ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για το  ΕΣΠΑ (από τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου) και την ενεργοποίηση  του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» για τα έργα που προγραμματίζουν οι Δήμοι και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των μελετών, ώστε να καταστεί δυνατή η ωρίμανση αυτών των έργων.
 
Οι δυο δήμαρχοι τόνισαν επίσης την ανάγκη για άμεσες ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι Δήμοι να εκτελούν έργα με αυτεπιστασία και να έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης εργατών με ημερομίσθια για την αντιμετώπιση θεμάτων και αναγκών της καθημερινότητας.
 
 
Ο  Κ. Κουκουλόπουλοςζήτησε από τους συνομιλητές του Δημάρχους Ρεθύμνου και Ηρακλείου, να του αποστείλουν υπόμνημα με τις προτεινόμενες αυτοδιοικητικές λύσεις για τα συζητούμενα προβλήματα προκειμένου να τις συμπεριλάβει στην επεξεργασία του Νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, προκειμένου κάθε Δήμος να μπορεί να πορευτεί αναπτυξιακά χωρίς χρέη παλαιών ετών, χρήσεων και άλλων Δήμων.
Διαπιστώθηκε, πάντως, θετική διάθεση εκ μέρους του Υπουργείου να διαχειριστεί άμεσα και αποτελεσματικά ζωτικά και επείγοντα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία και γνωρίζει και κατανοεί. Αναγνώρισε επίσης το σπουδαίο ρόλο των Δήμων που μπορούν να λειτουργούν ως μοχλοί στήριξης και ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής  οικονομίας αλλά και των Τοπικών Κοινωνιών. 
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: