Επιστολή της ΕΣΕΕ στο ΥπΑΑΝ για την ανάδειξη των ελληνικών μικροεισαγωγικών εμπορικών επιχειρήσεων σε μικροεξαγωγικές


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία τονίζει την ανάγκη για ανάδειξη ελληνικών μικροεισαγωγικών επιχειρήσεων και σε μικροεξαγωγικές, με τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου, του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου ΟΠΕ, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:


«…Η ΕΣΕΕ θεωρεί πρωταρχικό σκοπό της, την αλλαγή  του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και την  επέκταση  των δραστηριοτήτων των  εμπορικών  επιχειρήσεων, με στόχο των εξαγωγικό τους προσανατολισμό .
Είναι απαραίτητο σε μία χώρα όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει  «δαιμονοποιηθεί», να υπάρχουν δράσεις δημιουργίας  φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος  που αναδεικνύει  τις βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές και επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός οικονομικού δυναμικού με δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και πολλές ιδέες.
Εξωστρέφεια είναι  να δείχνουμε προς τα έξω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα και τώρα, μία ελληνική επιχειρηματική τάξη ικανή να αναλάβει το τεράστιο έργο της εξόδου από την κρίση. Και το κυριότερο ότι αν αντιμετωπιστεί φιλικά μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη για την οποία πολλοί μιλούν, αλλά λίγοι σκέπτονται πώς να την προωθήσουν. Και σίγουρα αυτή δε θα προέλθει από ένα παρηκμασμένο κράτος που απέτυχε  να εκπληρώσει τις λειτουργίες του, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα που τόσα χρόνια δραστηριοποιείται σε αντίξοες συνθήκες.
Όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουμε μία τρομακτική ύφεση, η οποία στην κυριολεξία έχει «στεγνώσει» την αγορά από ρευστότητα, ενώ έχει παγιώσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Ειδικά το εμπόριο, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», αφού αυτό, περισσότερο από τους άλλους κλάδους, είναι εκτεθειμένο στις αυξομειώσεις της καταναλωτικής κίνησης. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι και μία επαγγελματική δραστηριότητα βαθιά ριζωμένη στην οικονομική παράδοση της χώρας. Ουδείς μπορεί να φανταστεί την ανάκαμψη της οικονομίας μιας χώρας, δίχως την συμμετοχή του μικρομεσαίου εμπορίου της.
Το εμπόριο είναι μια διαδικασία αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είναι ταλέντο, είναι προστιθέμενη αξία, είναι ανάπτυξη, είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που δεν κατακερματίζεται, είναι μια αλυσίδα που δεν σπάει. Το εισαγωγικό και το εξαγωγικό, το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο, το εφοδιαστικό και το διακομιστικό είναι αλληλένδετα και  αλλητροφοδοτούμενα, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με πολλές άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Κοινός στόχος  της ΕΣΕΕ και του ΥπΑΑΝ πρέπει να είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών μικροεισαγωγικών επιχειρήσεων και σε εξαγωγές μικρής κλίμακας. Μικρές και μεγαλύτερες εισαγωγικές επιχειρήσεις έχουν την απαραίτητη οργάνωση και τεχνογνωσία των διαδικασιών του διεθνούς εμπορίου, των τραπεζικών συναλλαγών μεταξύ χωρών, ώστε να δραστηριοποιηθούν και ως εξαγωγικές, αρκεί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους σε στοχευμένες αγορές, που έχουν ήδη ερευνηθεί, ώστε να μην χαθεί άλλος  χρόνος και χρήμα.
Η ΕΣΕΕ σε συνεννόηση με τον ΟΠΕ και σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ και την Ομοσπονδία Εκτελωνιστών Ελλάδος με συντονισμένες ενέργειες, μπορούν να αναδείξουν τις μικροεισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις και σε μικροεξαγωγικές.
Γι’ αυτό το λόγο, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι το οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο προτείνεται, συμπεριλαμβανομένου του Νομοσχεδίου για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, πρέπει να αξιοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή τη σημαντική επιχειρηματική παρακαταθήκη και το κυριότερο να δώσει μία προοπτική για την περαιτέρω βελτίωσή της.  Πιστεύουμε  ότι όλοι οι φορείς έχουμε υποχρέωση κάποτε  να αποφασίσουμε  προς τα πού πρέπει, εν τέλει, να κινηθούμε και να το κάνουμε μαζί και άμεσα...». 
 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: