Δημόσια παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2011


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2011 του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, στο Ξενοδοχείο Hilton, από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο κ. Γιάννης Οικονόμου εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Επί των συμπερασμάτων της Έκθεσης τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ κ. Λεωνίδας Καραθανάσης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χρήστος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κωνσταντίνος Τσικρικάς, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς.


Ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πολύ αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για το ελληνικό εμπόριο, έτσι όπως καταγράφεται στην Έκθεση, και αναφέρθηκε σε μία σειρά από τρόπους για την αντιμετώπιση αυτής της δυσμενούς κατάστασης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «…ο απολογισμός του 2010 χαρακτηρίζεται από την ανατροπή της κερδοφορίας στην αγορά. Η εκτίμηση του 2011 δείχνει τη χρονιά των λουκέτων και οι προβλέψεις του 2012 φέρνουν επιδείνωση, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία…». Εν συνεχεία κατέθεσε τη δική του πρόταση για την ενίσχυση του μικρομεσαίου εμπορίου και τα επτά έψιλον που απαιτούνται για την ανάκαμψη της αγοράς: Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Επαναδιαπραγμάτευση των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εξάλειψη φοροδιαφυγής και παρεμπορίου. Εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών. Εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος. Ενεργοποίηση ΕΣΠΑ με περισσότερο εμπόριο. Εξαγωγικός προσανατολισμός. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθεί μία ευρεία κοινωνική συναίνεση ανάμεσα στις υγιείς κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας, με σκοπό τη συνομολόγηση ενός Κοινωνικού Συμβολαίου Αλληλεγγύης για την κοινωνική συνοχή.


Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στα ζητήματα του εμπορίου και της ανάπτυξης, στην ανάγκη προστασίας της μεσαίας τάξης, την πάταξη του παρεμπορίου και της παραοικονομίας, την ανάπτυξη ενός ορθολογικότερου φορολογικού συστήματος και την στήριξη της Μμε επιχείρησης ως κόμβου της αναπτυξιακής προοπτικής. Ο κ. Ξυνίδης περιέγραψε μία σειρά από παρεμβάσεις του Υπουργείου τόσο για ζητήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, όσο και για προσπάθειες διασφάλισης ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα αίτια της κρίσης και δήλωσε για άλλη μία φορά τη στήριξή του στη Μμε επιχείρηση. Ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών του δημοσίου και τον συμψηφισμό του οφειλόμενου από τις επιχειρήσεις ΦΠΑ με τις οφειλές του Δημοσίου προς αυτές. Ο κ. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την Μμε επιχειρηματικότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα ακούσει τις προτάσεις των εκπροσώπων της κοινωνίας. Οι κ.κ. Καραθανάσης και Κυριαζής ανέδειξαν το ζήτημα ενός εύρωστου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα φέρει ανάπτυξη. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε την αλληλοσυμπλήρωση τουρισμού και εμπορίου και τέλος ο κ. Λακασάς εξέφρασε την ανάγκη να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.


Η σύνταξη της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΕΜΥ, στο επιστημονικό συμβούλιο του οποίου  συμμετέχουν οι: Βάλια Αρανίτου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Θεόδωρος Βάρδας (Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος), Χριστόφορος Βερναρδάκης (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Χρήστος Γκόρτσος (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Απόστολος Δεδουσόπουλος (Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Θεοχαράκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ίωνας Σαγιάς (ΕΜΠ), Δημήτρης Τζουγανάτος (Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωσήφ Χασσίδ (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Επίσης, συμμετέχουν τιμής ένεκεν οι κκ: Δημήτρης Αρμενάκης, Δημήτρης Καψάλης, Πάνος Μπήτρος και Χρήστος Φώλιας, οι οποίοι έχουν να συνεισφέρουν πολλά υπό την ιδιότητά τους ως πρώην πρόεδροι της ΕΣΕΕ. Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Υποφάντης και Σοφία Δήμτσα.  
 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: