Η έλλειψη των σωστών αποφάσεων


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Νίνος Νικόλαος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

περί διαλόγου !
του κ Νίκου Νίνου δημοτικού συμβούλου Ρεθύμνου
 
Ολοι το λένε, και έτσι πιστεύω και εγώ πως είναι, ότι ο διάλογος είναι η ουσία είναι το οξυγόνο της  Δημοκρατίας!
Μέσα από τον γόνιμο , τον ζουμερό  και εποικοδομητικό διάλογο, κτίζεται το σταθερό και τέλειο οικοδόμημα της οποιασδήποτε σωστής απόφασης.
Και σήμερα, το καθεστωποιημένο πρόβλημα ,που μας ταλανίζει όλους είναι ,ακριβώς, αυτή η έλλειψη ( ή ,αν θέλετε, η πενία) των σωστών αποφάσεων.


Το ζητούμενο είναι να δούμε κατά πόσο αυτή η αναγκαία προϋπόθεση,  ετούτη η χρήσιμη διαδικασία που επικονιάζει τις σωστές αποφάσεις, υπάρχει σήμερα ή αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση ,μια εξαφάνιση της οποίας τις δυσμενείς επιπτώσεις υφιστάμεθα  και «πληρώνουμε», όπως γίνεται με όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις όλων των εξαφανιζομένων ειδών του πλανήτη μας.
Στο σύγχρονο λεξικό, πολλές λέξεις της ελληνικής γλώσσας μας ( και όχι μόνον!) έχουν υποστεί μεταλλάξεις ,όπως γίνεται και με τα τρόφιμα της καθημερινότητας μας. Ετσι οι λέξεις έχουν « άλλη» γεύση, δεν «παράγουν» τα γνωστά νοήματα που μέχρι πριν λίγο γνωρίζαμε, και είναι «εξαρτημένες» από τα κέντρα που μας τις «διαθέτουν» και επιμένουν να τις «τρώμε»!
Ο διάλογος προβάλλεται από όλους σαν επιδίωξη , σαν καλλιέργεια, σαν παραγωγή ιδεών και προτάσεων.
Όμως ποιος διάλογος;


Ο δικός μας νούς πηγαίνει προς τον διάλογο που γνωρίζαμε, ενώ οι υποσχόμενοι και οι προπαγανδίζοντες, εννοούν τον μεταλλαγμένο ,που σήμερα  «προσφέρεται» , εκτοπίζοντας, αργά ,συνεπειακά ,και σταθερά τον «γνωστό» μας, εκείνον που ξέραμε!
Ο «παληός» διάλογος είχε δύναμη, είχε παραγωγική ικανότητα, είχε γνησιότητα και ειλικρίνεια, είχε αναλλοίωτο και γνωστό dna , είχε υγεία και σταθερότητα.
Ο «καινούριος» διάλογος έχει βιομηχανικά «πιστοποιητικά» , έχει διαφήμιση και κερδοτεχνολογία, έχει υποσχέσεις και «συσκευασία» , έχει ποσότητα και προβολή, όμως στερείται  «ταυτότητας» και «γευστικότητας»!
Ολόκληρη η νομοθεσία αναφέρεται στην σημασία του διαλόγου, και «προσπαθεί»,
( στα κείμενα της!), να τον «επιβάλλει».
Καλοπροαίρετα θα δεχθούμε, ότι οι νομοθέτες είχαν ειλικρινείς προθέσεις, όμως  ρεαλιστικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ,και να καταγράψουμε, πως  «άλλες μεν οι βουλές και οι προθέσεις, και άλλα η πράξη κελεύει»!
Διάλογος ,( το λέει και η λέξη!), θα πεί να μιλούμε  και να ακούμε, να ακούμε και να μιλούμε!
Ο διάλογος δεν είναι «διάλογος» για να ανταποκριθούμε σε νομικές και άλλες υποχρεώσεις και να «πούμε» πως κάναμε διάλογο. Ο διάλογος έχει αρχή, έχει σκοπό, έχει αρχές ,έχει προαπαιτούμενες προϋποθέσεις, έχει κανόνες, έχει δημοκρατία!
Ο διάλογος θέλει επιχειρήματα και τεκμηριώσεις, θέλει  ελευθερία και ειλικρίνεια, θέλει αποδοχή και παραδοχή της σωστής πρότασης. Ο διάλογος βελτιώνει απόψεις και προτάσεις και δεν κατεδαφίζει αναιτιολόγητα και άκριτα ο,τι δεν μας «βολεύει» ,ο,τι δεν «μας αρέσει»!


Χρειάζεται μακρά διαδρομή και πολύ περπάτημα στον σύγχρονο «Διογένη» με το λυχνάρι του, για να βρούμε , για να ψάξουμε, τον διάλογο!
Συνήθως οι «καρεκλάδες» «ακούνε» ( με κλειστά αυτιά!) όσα λένε εκείνοι ,τους οποίους υποχρεούνται να ακούνε ( όμως, με ανοικτά αυτιά!), και μετά αποφασίζουν, ή επιβάλλουν να αποφασισθούν, όσα εκείνοι θα « συζητήσουν» με τον εαυτό τους!
Ο σημερινός διάλογος, είναι «κλειστού τύπου», αφού «μετέχουν» σε αυτόν, μόνον ο αρμόδιος και ο εαυτός του ( ο «εαυτός» εμπεριέχει και τους αυλικούς)!.
Όπως το είπε κάποια, ο διάλογος είναι από τους εκάστοτε αρμοδίους, μεταξύ «αυτών και αυτών των ιδίων»!
Όπως διάβασα κάπου, δεν βγαίνει τίποτα με την διαβούλευση ,( εννοεί ,όπως γίνεται σήμερα!), διότι τελικά « θα μιλήσει ο υπουργός με τον εαυτό του και θα αποφασίσει»!


Με ένα τέτοιο διάλογο δεν είναι να απορούμε για τα αποτελέσματα του!
Το ζητούμενο είναι ,πως θα αλλάξουμε «επίπεδο» για να βρεθούμε στον πραγματικό στον ουσιαστικό στον σωστό και παραγωγικό διάλογο!
Ειναι κρίμα να υπάρχει ένα τεράστιο και απέραντο κοινωνικό δυναμικό, μια κυψέλη ιδεών και εμπειριών, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να λειτουργήσει με τον διάλογο, και η έλλειψη διαλόγου να το κρατεί απενεργοποιημένο και περιθωριοποιη μένο! 
 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: