Η ακολουθία της ΤΡΙΘΕΚΤΗΣ της εορτής των Χριστουγέννων


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γρ. Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 18.30
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ  Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΤΗΣ ΤΡΙΘΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ.
 
 
ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΘΑ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ.ΕΥΓΕΝΙΟΣ 
 

ΤΡΙΘΕΚΤΗ
 
Ακολουθία του Βυζαντινού Κοσμικού Τυπικού
της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως
 
 
Κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο και μέχρι την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους (1204) οι ιερές ακολουθίες τελούνταν σύμφωνα με δύο Τυπικά: το Ενοριακό, που προέρχεται από την παράδοση της Αντιόχειας, για τις ενορίες των πόλεων και της υπαίθρου και το Μοναστικό, που προέρχεται από την παράδοση των Ιεροσολύμων, για τα μοναστήρια.
Μια από τις ακολουθίες του Κοσμικού Τυπικού ήταν η Τριθέκτη, που τελούνταν τις μεσημβρινές ώρες κατά τη Μ. Τεσσαρακοστή.  Η ακολουθία αυτή περιλαμβάνει μόνο ψαλμούς και συναπτές δεήσεις και ευχές κι όχι τροπάρια που αναφέρονται στις διάφορες εορτές.
Κατά σειράν η ακολουθία περιλαμβάνει τρεις ομάδες Αντιφώνων, Τροπάριο της Προφητείας (που είναι σχετικό με την εορτή των Χριστουγέννων), το μεσσιανικό (σχετικό με την έλευση του Μεσσία) Ανάγνωσμα της Προφητείας που απαγγέλλεται εμμελώς, κατά την αρχαία τάξη, τα ανάλογου περιεχομένου προκείμενα, τις δεήσεις υπέρ των Κατηχουμένων, την εκτενή δέηση και τις ευχές της απόλυσης και της κεφαλοκλισίας. Η Ακολουθία αρχίζει με την τριαδική Δοξολογία «Ευλογημένη η βασιλεία…» και τελειώνει με το ειρηνικό κέλευσμα «Εν ειρήνη προέλθωμεν».
Κανένα από τα λειτουργικά χειρόγραφα δεν περιλαμβάνει πλήρη την διάταξη της ακολουθίας. Στα μουσικά χειρόγραφα επίσης δεν διασώθηκε κανένα λείψανο μελοποίησης από την ακολουθία.  Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε ανάγκη μουσικής επιτήδευσης διότι η συχνή χρήση της ακολουθίας έκανε τα μέλη της πολύ γνωστά  και κοινόχρηστα ώστε να ψάλλονται εύκολα όχι μόνο από τους ψάλτες αλλά και με την υπήχηση του λαού.
Στην ακολουθία παρεμβάλλεται η τάξη του Κοντακίου των Χριστουγέννων που περιλαμβάνει τις λησμονημένες προεόρτιες ιαμβικές Καταβασίες «Χριστός εν πόλει Βηθλεέμ βρεφουργείται» σε μέλος αργό ειρμολογικό του σπουδαίου μεταβυζαντινού μελουργού Πέτρου Μπερεκέτη (ακμ. 1660-1690 περ.) και το περίφημο Κοντάκιο των Χριστουγέννων «Η παρθένος σήμερον», ποίημα Ρωμανού του Μελωδού, που περιλαμβάνει και τους 24 Οίκους του Κοντακίου, οι οποίοι απαγγέλλονται από τον χοροστατούντα Αρχιερέα, κατά τον τύπο της απαγγελίας των οίκων του Ακαθίστου.
Η όλη ακολουθία, που επιστημονικά παραδόθηκε ως λειτουργικό κείμενο από τον επιφανή λειτουργιολόγο αοίδιμο Ιωάννη Φουντούλη, αποκαταστάθηκε ψαλτικά με πλήρη σχεδόν μελοποίηση από τον ομότιμο Καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη και τελέστηκε για πρώτη φορά στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας παραμονές Χριστουγέννων του 1999.
Η αποψινή τέλεση της ακολουθίας τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και  την ευγενή συνδρομή του Δήμου Ρεθύμνης. Οφείλεται σε πρωτοβουλία που είχαν οι δύο μουσικοί χοροί που θα ψάλλουν κατά την ακολουθία: η Βυζαντινή Δημοτική Χορωδία Ηρακλείου με διευθυντή τον κ. Εμμ. Σουργιαδάκη και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός» με χοράρχη τον κ. Αντώνιο Μιχελουδάκη.
Προσφέρεται δε στο φιλόμουσο και φιλακόλουθο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως ως μια καλή ευκαιρία για περισυλλογή, προσευχή και προετοιμασία τους εορτασμού της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων.     

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
 
Αντώνιος Μποτωνάκης, ισοκράτης, Αριστοτέλης Χαραμαράς, β΄ ψ. ι.ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ηρακλείου, Γεώργιος Φανουράκης, β΄ ψ. ι.ν. αγ. Δημητρίου Λιμένος Ηρακλείου, Δημήτριος Γιακουμάκης, α΄ ψάλτης ι.ν. αγ. Δημητρίου Λιμένος Ηρακλείου, Εμμανουήλ Τζανάκης, α΄ ψ. ι.ν. Γενεσίου Θεοτόκου Μυρτιάς Ηρακλείου, Ευστράτιος Γιάνναρης, β΄ ψ. ι. ν. Αγ. Ιωάννου Ηρακλείου, Μιλτιάδης Παπαστεφανάκης, α΄ψ. ι.ν. της Θεού Σοφίας Ηρακλείου, Μιχαήλ Κώτης, α΄ψ. ι.ν. Άξιον εστιν Κοκκίνη Χάνι, Μιχαήλ Μουζουράκης, α΄ ψ. ι.ν. Αγ. Σίλα Ηρακλείου, Πέτρος Μωραϊτης, α΄ ψ. ι.ν. Μεταφορφώσεως Κυρίου Κ. Ασιτών , Σταύρος Χατζάκης, α΄ψ. ι.ν. Παναγίας Σταυροφόρων Ηρακλείου, Χρήστος Τσακίρογλου, α΄ ψ. ι.ν. αγ. Νικολάου Αρχανών
 
 
Τη Βυζαντινή Χορωδία Ηρακλείου διδάσκει και διευθύνει
ο  Εμμ. Σουργιαδάκης
 

 
TAΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
΄΄ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ΄΄
 
Αριστείδης Μιχελουδάκης πρ β΄ ψ.ιν.αγ.Γεωργίου Καλλιθέας Ρεθύμνου, Βασίλειος Τριπολιτάκης,ισοκράτης, Ευάγγελος Δογάνης,ισοκράτης, Ηρακλής Κακογιαννάκης β΄ψ. ιν.Τεσσάρων Μαρτύρων,Ιωάννης Σηφάκης,ισοκράτης, Κωστής Μεργέμογλου β΄ψ,ιν.αγ Παντελεήμονα Άδελε, Κωνσταντίνος Τσαπαρίδης,ισοκράτης, Λεωνίδας Δασκαλάκης α’ Δομ.ιν. αγ.Γεωργίου Καλλιθέας, Νεκτάριος Παναρετάκης α΄ψ.ιν.αγ.Παντελεήμονα Άδελε. 
 
 
Την χορωδία παραδοσιακής μουσικής΄΄ Παύλος Βλαστός΄΄ διδάσκει και διευθύνει ο Αντ.Αρ. Μιχελουδάκης
 
 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: