Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ρεθύμνης


Κατηγορία: Τουρισμός

Αποστολέας:

Γρ. Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Την Τετάρτη  21 Δεκεμβρίου 2011συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη.
 Παρευρέθησαν οι καλεσμένοι: Δρ Ευάγγελος ΚαπετανάκηςΠρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ο κ. Μιχάλης Ταταράκης Δ/ντης Σχολής (Ρεθύμνης – Χανίων) του ΤΕΙ Κρήτης και ο κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης αναπλ. προϊστάμενος του παραρτήματος Ρεθύμνης του ΤΕΙ Κρήτης και η κα Μαρινέλα Μαμαλάκη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης - Θήρας καθώς και τα μέλη της Επιτροπής: Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Εύα Γαλεράκη, Στέλιος Χαρκιανάκης, Αναστασία Αποστολάκη, Στέλιος Σπανουδάκης καθώς και από: το Τμήμα Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, το Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Σύλλογο Ξενοδόχων, το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης και το Σωματείο Ξεναγών Κρήτης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης κα Πέπη Μπιρλιράκη ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για διάφορα θέματα:


- Τη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κρήτης για την ίδρυση Φορέα – Εταιρείας Τουρισμού Κρήτης, το έργο της και τις προοπτικές που δίδει.
- Την ετοιμότητα για παρουσίαση προγράμματος δράσεων που αφορούν το χειμερινό τουρισμό από το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης
- Την έγκαιρη υλοποίηση (για πρώτη φορά) της Ατζέντας Πολιτιστικών – Αθλητικών – Τουριστικών εκδηλώσεων και δράσεων 2012 η οποία είναι ήδη έτοιμη και διανέμεται σε τουριστικούς πράκτορες εσωτερικού και εξωτερικού και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
- Την πρόταση για το Πρόγραμμα “Θερινό Σχολείο Τουρισμού” στο Ρέθυμνο που προγραμματίζεται να διοργανωθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Θεμάτων (IEMA)και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ Ευάγγελος Καπετανάκης,ενημέρωσε την επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης για την πρόσφατη επαφή που είχε με την Υπουργό Παιδείας και  την ανάγκη ύπαρξης στην Κρήτη ανώτερης και μεταπτυχιακής τουριστικής εκπαίδευσης, ως αναπόσπαστο εργαλείο του τουρισμού.  Οι τουριστικές σπουδές, η έρευνα και οι μελέτες που προσφέρουν τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης είναι αναγκαίες για ένα τόσο σημαντικό οικονομικό κλάδο που είναι ο τουρισμός, ο οποίος και προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική και εθνική οικονομία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί η αντίδραση από όλους τους φορείς και επιχειρηματίες της Κρήτης στην προοπτική κλεισίματος των Σχολών Τ.Ε.Ι. που αφορούν τον Τουρισμό και τον Πρωτογενή Τομέα.


Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο Δήμος Ρεθύμνης θα προασπίσει μέχρι τελευταίας ρανίδος τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που εδρεύουν στο Ρέθυμνο.
Οι εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ι. Κρήτης ωστόσο αναφέρθηκαν και στην ανάγκη δημιουργίας και θεσμοθέτησης ενός Κέντρου Επιστημονικής Κουλτούρας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τους τοπικούς φορείς, το οποίο θα δημιουργήσει τις βάσεις για τον Επιστημονικό Τουρισμό. Στη συνέχεια και αφού αναλύθηκαν τα οφέλη ενός τόπου από τον Επιστημονικό τουρισμό με παράδειγμα το Ericeτης Σικελίας, συμφωνήθηκε από όλους τους παρόντες φορείς να ξεκινήσει άμεσα η οργάνωση και η υλοποίηση  τέτοιων προγραμμάτων. Τα τελευταία 2 χρόνια άλλωστε οργανώθηκαν από το ΤΕΙ πιλοτικά και με τη βοήθεια του Δήμου Ρεθύμνης δύο θερινά σχολεία μεταπτυχιακής φυσικής για την παραγωγή ενέργειας στα οποία συμμετείχαν 80 επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές κάθε φορά. 


Τέλος έγινε ενημέρωση από το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας για την καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών του Ρεθύμνου και για παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες να προγραμματιστούν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Καθώς οι πληροφορίες και προτάσεις των ξεναγών κρίνονται πολύτιμες και αξιοποιούνται κάθε χρονιά από το Δήμο Ρεθύμνης, ορίστηκε συνάντηση αμέσως μετά την εορταστική περίοδο με προοπτική οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς να παρουσιάσουν τις μελέτες και να συζητήσουν με το Δ.Σ. του Σωματείου Ξεναγών τις λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές των μνημείων και όλων των χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος.
  
 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: