Ο κοινωνικός διάλογος είναι η μόνη απάντηση στην Τρόικα


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Η επίθεση που δέχεται ο Κοινωνικός Διάλογος αποδεικνύει τώρα περισσότερο παρά ποτέ τη σημασία του θεσμού. Η άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την προστασία της ΕΓΣΣΕ, ιδιαίτερα μετά τις νέες επίμονες απαιτήσεις της Τρόικας, είναι πλέον απολύτως απαραίτητη.

Το «κουβάρι» του περιβόητου εργατικού κόστους άρχισε ήδη να ξετυλίγεται μετά την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών μας και τα προαπαιτούμενα που θέτουν για τη σύναψη του νέου δανείου, τα οποία περιλαμβάνουν τη σαφή αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων.

Οι κοινωνικοί εταίροι καλούμαστε να λύσουμε τρεις δύσκολους κόμπους: ο πρώτος σχετίζεται με το τι πραγματικά απαιτεί η Τρόικα, ο δεύτερος με το τι αντέχει η Κυβέρνηση να προτείνει και η Βουλή να ψηφίσει και ο τρίτος και σπουδαιότερος με το τι μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς οι ίδιοι, που να μπορεί να αντέξει η κοινωνία. Κανένας κόμπος, όμως, δεν είναι γόρδιος δεσμός, σε ένα ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι το πάγωμα των μισθών για μια τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου θα σώσει τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων και οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά που πιστεύουμε ότι θα λύσουν και δεν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο εργασιακό πεδίο. Αντίστοιχα, η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλιώς ο κοινωνικός διάλογος και η όποια συμφωνία προκύψει δεν θα έχoυν κανένα νόημα και καμία αξία.

Ο κοινωνικός διάλογος αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους και χιλιάδες εργοδότες και πρέπει να είναι μια ανοικτή, ειλικρινής, σοβαρή και υπεύθυνη διαδικασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί, να ολοκληρωθεί και να καταλήξει σε συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι η υιοθέτηση και η υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα συμπεριληφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και μια «ρήτρα προστασίας» των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Αναφορικά με την πρόταση για την αναστολή ισχύος όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η ΕΣΕΕ είναι κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια αλλαγή του νόμου, γιατί θα προκαλέσει πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και θα οδηγήσει την αγορά εργασίας σε κανιβαλισμό.

Η μόνη απάντηση των κοινωνικών εταίρων στα προαπαιτούμενα της Τρόικας είναι η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου με μια πραγματικά κοινωνική και ισχυρή συμφωνία. Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τις λειτουργίες και τις αποφάσεις που ο διάλογος και μόνο παράγει πέρα από τα όποια κυβερνητικά προτάγματα που προωθούν Τρόικα, εγχώρια και διεθνή συμφέροντα.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι αποφάσισαν ομόφωνα στο έκτακτο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα γίνουν οι «νεκροθάφτες» του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΣΕΕ προσκαλεί με την σειρά της τους προέδρους και εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ σε μια μαραθώνια, εάν χρειαστεί, συνάντηση τελικής συμφωνίας.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: