Πρωτοβουλία διάθεσης Ελαιολάδου από Κρήτη κατευθείαν σε Καταναλωτές


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας
Η πρωτοβουλία παραγωγών της χώρας μας να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ελκυστικές τιμές, απευθείας στους καταναλωτές, η οποία έτυχε θετικής ανταπόκρισης εκ μέρους των καταναλωτών, αποτέλεσε αντικείμενο συνεδρίασης των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΗΚ την περασμένη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012.

 

Αφορμή για τη συγκεκριμένη συζήτηση αποτέλεσε αφ’ ενός η εξέταση των παραμέτρων αυτής της πρωτοβουλίας, η βιωσιμότητά της και η δυνατότητα επέκτασης της και σε άλλα προϊόντα όπως είναι το παρθένο ελαιόλαδο και, αφετέρου, η συνδρομή του ΣΕΔΗΚ σε επίπεδο συντονισμού της ενδεχόμενης συνεργασίας παραγωγών - καταναλωτών στη διάθεση ελαιολάδου. Ήδη, ο ΣΕΔΗΚ έχει δεχθεί προτάσεις από Δήμους εκτός Κρήτης που ζητούν ελαιόλαδο ενώ αρκετοί Δήμοι εντός Κρήτης έχουν απευθύνει στον Σύνδεσμο ερωτήματα σχετικά με τα να θα πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και με ποιο τρόπο.

Με δεδομένο, λοιπόν, πως οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση των παραγωγών και στην μείωση της διαφοράς των τιμών διάθεσης βασικών προϊόντων προκειμένου να φτάνουν στον καταναλωτή κατ’ ευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή εξασφαλίζοντας τους αμοιβαίο όφελος, ο ΣΕΔΗΚ, ως Σύνδεσμος εξειδικευμένος σε θέματα ελαιολάδου, προσανατολίζεται στην ανάληψη ρόλου συντονιστή προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες ορθής και ασφαλούς διακίνησης του παρθένου κρητικού ελαιολάδου στους καταναλωτές.

Για το λόγο αυτό ο ΣΕΔΗΚ ήδη διερεύνησε αν υπάρχει ενδιαφέρον από τις Οργανώσεις και τις Επιχειρήσεις Τυποποίησης Ελαιολάδου της Κρήτης να συμμετάσχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες και με ικανοποίηση δέχθηκε την ανταπόκριση αρκετών εξ αυτών.
Οι καταναλωτές, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, επιτρέπεται η διάθεση μόνον του τυποποιημένου ελαιολάδου στο εμπόριο και όχι του χύμα.

Έτσι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο οι καταναλωτές όσο και οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι υποδοχής στο τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ελαιόλαδο διότι, δυστυχώς, στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα αμφίβολης ποιότητας και οι ανεπαρκώς ενημερωμένοι καταναλωτές, λόγω άγνοιας, θεωρούν ότι πρόκειται για αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο δεν έχει υποστεί χημική βιομηχανική επεξεργασία και το οποίο έχει οξέα μέχρι 8 γραμμές.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το λόγο ο ΣΕΔΗΚ αναλαμβάνει το ρόλο συντονιστή μεταξύ των παραγωγών τυποποιημένου λαδιού και των Δήμων υποδοχής ώστε, αφού ενημερωθούν οι δημότες της κάθε περιοχής υπεύθυνα από το Δήμο τους, προσδιοριστούν επακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προς πώληση προϊόντος αλλά και η συγκεκριμένη μονάδα -τυποποιητήριο που θα αποστείλει τις απαιτούμενες ποσότητες καθώς και η τιμή πώλησης, θα συμπληρώνουν οι Δήμοι, με δική τους ευθύνη, τις αιτήσεις των Δημοτών οι οποίες στη συνέχεια, θα αποστέλλονται απευθείας στις συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ώστε να οργανωθεί η εμπορική συναλλαγή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και οι παραγωγοί θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και να απορροφάται η παραγωγή τους και οι καταναλωτές ν’ απολαμβάνουν ένα εξαιρετικά αγνό και υγιεινό διατροφικό προϊόν στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: