Είναι γνωστό ,ότι κάθε τόπος πρέπει ,για πολλούς λόγους, να αναδεικνύει όλες τις υπάρχουσες τοπικές αναπτυξιακές παραμέτρους.
Ενας τομέας αυτών των παραμέτρων , είναι ο τοπικός πολιτισμός.
Ενας υποτομέας του τοπικού πολιτισμού, είναι οι μουσειακές υποδομές.
Στον δήμο μας , δυστυχώς, αντί να προσθέτουμε δράσεις και προσφορές τέτοιων υποδομικών μονάδων, μέσα από ένα πνεύμα αρνητικής οικονομικής συλλογιστικής αφαιρούμε και «κλείνουμε» λειτουργήσασες μονάδες , επιφέροντας μια συρρίκνωση ,και, σε τούτη την δημοτική δραστηριότητα.
Είχα μιλήσει παλαιότερα για τον σχεδιαζόμενο δημοτικό πολιτιστικό άξονα ( από 20ετίας περίπου), που ξεκινούσε από το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων και κατέληγε στο αρχαιολογικό μουσείο και το Φρούριο της Φορτέτζας.
Αυτός ο πολιτιστικός άξονας, εγκαταλείφθηκε από τον δήμο, και σήμερα κανείς «δεν μιλεί» για την υλοποίηση και για την σημασία του.
Ολοι «επιμετρούμε» μια καθοδική πορεία του τοπικού τουρισμού, και περιοριζόμαστε στην απλή «αριθμητική» χωρίς να προχωρούμε στην αντιμετώπιση της!
Αναμφισβήτητα ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο «προϊόν» και η πορεία επιρρεάζεται από διάφορους παράγοντες.
Το ίδιο αναμφισβήτητα, πρέπει να παραδεχθούμε ,ότι πολλοί από αυτούς τους επιρρεαστικούς παράγοντες υπάρχουν «οίκοθεν» δηλ αφορούν σε εμάς εδώ τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας.
Ο ( μη ) εμπλουτισμός και η ( μη ) ανάδειξη των τοπικών πολιτιστικών παραμέτρων αποτελούν μια ομάδα αυτών των «οίκοθεν» ελλείψεων μας.
Η δημιουργία και προσφορά διαφόρων μουσειακών μονάδων, σίγουρα αποτελεί μια ουσιαστική και πολύ σημαντική πολύμορφη δράση, η οποία αντιμετωπίζει και καλύπτει δραστικά τις υπαρκτές ανάγκες και απαιτήσεις του τοπικού τουρισμού ( και όχι μόνον).
Ταυτόχρονα, η ανάδειξη της τοπικής παράδοσης ( σε όλες τις παραμέτρους της) ωφελεί την τοπική κοινωνία που θα γνωρίσει την τοπική ιστορία τα τοπικά επαγγέλματα κλπ, και θα διαμορφώσει μια ξεκάθαρη λεωφόρο συνέχειας από το παρελθόν μέχρι το μέλλον.
Ο οικονομικός παράγοντας πιθανόν να είναι , κατ αρχήν, ένας σημαντικός προβληματιστής στην προτεινόμενη στροφή του δημοτικού μας γίγνεσθε, όμως η ιδιωτική εθελοντική προσφορά μπορεί να «απορροφήσει» και να καλύψει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του!
Η οικονομική ενίσχυση ,μέσα από διάφορες χορηγικές ιδέες και προτάσεις, επίσης μπορεί να απορροφήσει άλλο ένα μεγάλο ποσοστό του, οπότε αυτό που επιφορτίζεται ο δήμος μένει να είναι ο συντονισμός και η οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας!
Υπάρχουν, και λειτουργούν μόνο με το προσωπικό τους «μεράκι» σημαντικές ιδιωτικές μουσειακές συλλογές στον δήμο μας.
Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στην πλουσιότατη συλλογή της κ Ζωγραφάκη στην Αργυρούπολη, στην σημαντική συλλογή του κ Ροδινού στο Ατσιπόπουλο, στον Μύλο του Πρινάρη, στο εκκλησιαστικό μουσείο της Μητρόπολης κλπ
Μια πρώτη ενέργεια του δήμου μας θα ήταν η «καταγραφή» όλου του υπάρχοντος μουσειακού δυναμικού, που είναι σημαντικό και ποιοτικά και ποσοτικά.
Εννοούμε τα υπάρχοντα μουσεία ,όπως το πολεμικό μουσείο, το λαογραφικό, το παλαιοντολογικό κλπ, και όλα τα ιδιωτικά .
Μια δεύτερη ενέργεια του δήμου μας ( που θα πρέπει να γίνεται παράλληλα) θα , ήταν η καταγραφή του υπάρχοντος αναξιοποίητου «υλικού» στον δήμο μας, όπως πχ η συλλογή Φρατζεσκάκη, τα μηχανήματα παραδοσιακού τυπογραφείου κλπ.
Μια τρίτη ενέργεια του δήμου μας θα ήταν η καταγραφή σε μια κυψέλη ιδεών μουσειακών εκθέσεων, ώστε να «βρούμε» ποιες άλλες προτάσεις μπορούν να εμπλουτίσουν την πολιτιστική μας «βιτρίνα»!
Ενδεικτικά θα θυμίσουμε κάποιες υπάρχουσες «εκκρεμότητες» από προτάσεις ( και αποφάσεις!) που έχουν «ξεχασθεί»!
Μιλούμε για ένα μουσείο σαπωνοποιίας ,( και γενικότερα μουσεία παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου μας), για ένα μουσείο μετανάστευσης ,μουσείο Ιστορίας Κρήτης, μουσείο Μάχης Κρήτης , μουσείο ( τοπικής) λαϊκής ζωγραφικής ,κλπ.
Το ίδιο ενδεικτικά θα καταγράψουμε ιδέες που βρίσκουμε στην δεξαμενή της σχετικής ιδεογνωσίας, όπως , μουσείο της γυναίκας του Ρεθύμνου, μουσείο προφορικής ιστορίας, μουσείο εληάς και ελαιοτριβείων, μουσείο βιομηχανικής ιστορίας Ρεθύμνου κλπ
Μια τέταρτη ,παράλληλη προς τις προηγούμενες, ενέργεια του δήμου θα ήταν η «στρατολόγηση» εθελοντών συμπολιτών οι οποίοι θα δουλέψουν όλο αυτό το προτεινόμενο καταγραφικό και οργανωτικό έργο.
Υπάρχει ένα σημαντικό ,ποιοτικά και ποσοτικά, ανεκμετάλλευτο δυναμικό, που και μπορεί αλλά και θα δεχθεί να «αξιοποιηθεί» από τον δήμο.
Θεωρώ ,ότι ο τεράστιος ( σε σημασία και ωφέλεια) αυτός όγκος δουλειάς, είναι εφικτός για τον δήμο αρκεί ,ο δήμος, να χειρισθεί την υπόθεση με ωριμότητα, με ειλικρίνεια και με τον δέοντα «σεβασμό»!
![]() |
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα |
![]() |
Εκτύπωση σελίδας |
![]() |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: