Τεράστιο λάθος η κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σύνολο των τροποποιήσεων του Ν. 3869/2010 και αναμένεται η κατάθεση και ψήφισή του. Αν και τα περισσότερα μέτρα είναι θετικά, η επικείμενη κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού και η μετατροπή του σε προαιρετικό αποτελεί τεράστιο λάθος που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην εφαρμογή του νόμου στα ειρηνοδικεία.

Είναι γεγονός ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως ισχύει δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κυρίως εξαιτίας της άρνησης των τραπεζών να ανταποκριθούν ρεαλιστικά στα αιτήματα των υπερχρεωμένων οφειλετών. Άλλες τράπεζες δεν απαντούσαν καθόλου και άλλες απαντούσαν άλλοτε με αόριστες και άλλοτε με ασύμφορες προτάσεις για τους δανειολήπτες.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σε καμία στιγμή δεν κατόρθωσε να υποστηρίξει τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και για το λόγο αυτό επιλέγει να τον καταργήσει, γλιτώνοντας τις τράπεζες από το κόστος και το βάρος της διαδικασίας αυτής. Στην ουσία, αντί να τις ελέγξει, επιλέγει να τις διευκολύνει.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι η κατάργηση του εξωδικαστικού διακανονισμού είναι εξαιρετικής σημασίας για την εφαρμογή του νόμου:

  • Οι οφειλέτες λαμβάνουν νομική και συμβουλευτική υποστήριξη με το ελάχιστο κόστος της ετήσιας συνδρομής από τους πιστοποιημένους φορείς για τη διαδικασία και τις διατάξεις του νόμου, προσερχόμενοι στα ειρηνοδικεία ενημερωμένοι για τα ενδεχόμενα και τις προοπτικές του νόμου.
  • Οι πιστοποιημένοι φορείς φιλτράρουν τις υποθέσεις υπερχρέωσης, δεδομένου ότι στο νόμο δεν υπάγονται όλες οι περιπτώσεις, αποτρέποντας έτσι ως ένα βαθμό την υπερφόρτωση αιτήσεων στα ειρηνοδικεία.
  • Σε μία χώρα όπου υφίσταται ούτως ή άλλως έλλειμμα κουλτούρας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ως υποχρεωτικός ανέδειξε την αντικοινωνική συμπεριφορά των τραπεζών και την ανάγκη ενίσχυσης της εξωδικαστικής διαδικασίας γενικότερα.

Αντί για την κατάργησή του, η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω νομοθετική θωράκισή του, μέσω:

  • Της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη απάντησης ή απάντησης αόριστης.
  • Του ορισμού της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ως κεντρικού φορέα διαχείρισης των αιτημάτων.
  • Του ελέγχου των κάθε είδους γραφείων και εταιριών που χωρίς καμία πιστοποίηση συμμετέχουν στην εξωδικαστική διαδικασία.
  • Της ουσιαστικής εποπτείας όλων των εμπλεκόμενων πιστοποιημένων φορέων.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: