Δεν είναι ανησυχητική η ξήρανση των βελόνων των πεύκων


Κατηγορία: Περιβάλλον-Αγροτικά

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε η ξήρανση των βελονών των πεύκων στο δάσος του Ευληγιά, η Γεωπόνος του  Δήμου Γκολφινοπούλου Νικολέτα, κατόπιν εντολής του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, συνεργάστηκε  με Στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης και με τη βοήθεια και συνδρομή  του εκπροσώπου του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης κ. Δρ. Αβτζή Δημήτρη, διενήργησαν στις   22 Φεβρουαρίου 2012,  επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή του Ευληγιά όπου κατά την αυτοψία, ο Δρ. Αβτζής συνέλλεξε και εξέτασε δείγματα από προσβεβλημένα πεύκα ώστε να επιβεβαιωθεί η αιτία της  εμφανιζόμενης ξήρανσης τους.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα δέντρα έχουν προσβληθεί από την Πευκοκάμπια (Thaumetopoea pityocampa, Οικ. Thaumetopoeidae) η οποία αν και  προσβάλλει τα πεύκα κάθε χρόνο, ανά περιοδικά χρονικά διαστήματα, η εμφάνισή της φέτος ήταν ιδιαίτερα έντονη, φαινόμενο που  παρατηρήθηκε φέτος σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, όπως διαπιστώθηκε και κατά την αυτοψία, τα πεύκα του Δάσους του Ευληγιά ευτυχώς είναι ακόμα υγιή και θα καταφέρουν να επιβιώσουν  μετά την περίοδο της έντονης παρουσίας του εντόμου. Ο  Δήμος πάντως, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πευκοκάμπιας, προέβη και φέτος  σε ψεκασμούς, την κατάλληλη εποχή (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο), στις περιοχές που είναι  εφικτή η πρόσβαση των ψεκαστικών μηχανημάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής, πιλοτικά στο Δήμο Ρεθύμνης, μιας νέας μεθόδου αντιμετώπισης του εντόμου πιο φιλικής στο περιβάλλον, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τον Δρ. Αβτζή.

Σημειώνεται επιπλέον ότι, εκτός από την κάμπια, τοπικές ξηράνσεις οφείλονται δευτερευόντως και σε φυσικά αίτια (ισχυροί άνεμοι, γήρανση, σκίαση), κάτι όμως που δεν είναι ανησυχητικό και ως αποτέλεσμα δεν κινδυνεύει η υγεία και η βιωσιμότητα του πευκοδάσους.

Ο Δήμος Ρεθύμνης εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο, με εποχικό προσωπικό ή με ανάθεση  σε εργολάβο, εφόσον εξασφαλιστούν από την Πολιτεία οι αντίστοιχοι πόροι για Πυροπροστασία, αλλά και με εθελοντές, θα επιμείνει και θα διασφαλίσει την προστασία του μοναδικού δάσους της πόλης μας.  

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: