Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην εκδήλωση για το ρόλο του κοινωνικού επιστήμονα στην εποχή μας


Κατηγορία: Πανεπιστήμιο

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Χαίρομαι που, στην εποχή της κλιμακούμενης και πολυεπίπεδης κρίσης που όλοι βιώνουμε, διατυπώνεται, με έμπρακτες επιλογές, η διάθεση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου μας να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και καλλιέργεια ενός γόνιμου, ειλικρινούς πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Η έκδοση του πρώτου περιοδικού κοινωνικών επιστημών, μεταφρασμένου σε 3 ξένες γλώσσες, εκτός από μια τολμηρή εκδοτική απόπειρα, δεδομένων των  δύσκολων οικονομικών  συγκυριών,  έρχεται να διαφωτίσει, με εγκυρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση,  το ρόλο των κοινωνικών επιστημών και τη συμβολή του κοινωνικού επιστήμονα στη διαμόρφωση του κοινωνικό – πολιτικού γίγνεσθαι.

Προσωπικά, δε διατηρώ καμία αμφιβολία για το σημαντικό έργο που καλούνται, ειδικά σήμερα, να επιτελέσουν οι κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες. Είναι αυτοί που διαβλέπουν τις ανάγκες της εποχής, μέσα από τη διαρκή αναζήτηση, έρευνα, καταγραφή και  ερμηνεία των υφιστάμενων κάθε φορά κοινωνικών συνθηκών και αναγκών, τις οποίες ανακαλύπτουν καταφεύγοντας στην πηγή τους, τους  ίδιους τους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι αυτοί που καλούνται να βρουν την αλήθεια και να τη διοχετεύσουν στη συνέχεια στην κοινωνία.  Καθόλου εύκολη διαδικασία αν αναλογιστεί πόσοι ανασταλτικοί παράγοντες υπεισέρχονται στο έργο τους, εξωθώντας κάποιους απ’  αυτούς σε προσανατολισμούς βυθισμένους σε σκοπιμότητες, μετατρέποντας τους σε «εντεταλμένους», επιστήμονες ή στρατευμένους να υπηρετούν συγκεκριμένες ιδεολογίες.

Είναι, αναμφίβολα, μεγάλη η ευθύνη των κοινωνικών επιστημόνων σε μια εποχή σύγχισης όπου οι ιδεολογίες τίθενται υπό αμφισβήτηση, το πολιτικό σύστημα βάλλεται, όχι άδικα πολλές φορές,  μετρώντας καθημερινά σοβαρές απώλειες στην αξιοπιστία του και η κοινωνία αμφιταλαντεύεται επικίνδυνα μεταξύ του εφικτού και του επιθυμητού, που ίσως είναι ανέφικτο. 

Σε αυτή λοιπόν τη χρονική, ιστορική θα ‘λεγα, συγκυρία οι κοινωνικοί επιστήμονες καλούνται να λάβουν ενεργά μέρος και να τοποθετηθούν στην καρδιά του πολιτικού, με την ευρεία έννοια,  και κοινωνικού ιστού, με στόχο, όχι μόνον να αναλύσουν την πραγματικότητα αλλά και να προτείνουν υγιείς διεξόδους.

Υπό αυτή την έννοια, τόσο η διοργάνωση τέτοιων επιστημονικών εκδηλώσεων που γονιμοποιούν τη σκέψη και δημιουργούν γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας της Πανεπιστημιακής  Κοινότητας με την τοπική κοινωνία, όσο και η έκδοση επιστημονικών περιοδικών που προσφέρουν βήμα κοινωνικού διαλόγου, ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών, κρίνονται όχι απλώς ως θετικά αλλά απολύτως αναγκαία.

Και χαιρόμαστε που η πόλη μας φιλοξενεί τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που τιμούν τους εμπνευστές τους, εν προκειμένω το Πανεπιστήμιο μας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεθύμνου,  αλλά και όλους εμάς που είναι ενεργά παρόντες και  συμμετέχουν σε αυτές.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:
Παλαιότερα άρθρα Πανεπιστήμιο

Περισσότερα >>Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: