Αθλητισμός = Πολιτισμός


Κατηγορία: Διάφορα

Αποστολέας:

Παπαδάκις Βαγγέλης

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Όλοι μας ξέρουμε τα τεράστια προβλήματα που έχει η χώρα μας, και που την κάνουν περίγελο στα μάτια, όχι μόνο των ευρωπαίων, αλλά και όλου του κόσμου γενικότερα. Τον τελευταίο καιρό όμως έχουμε βαλθεί να τρελάνουμε όλο τον κόσμο εντελώς διαφορετικά. Μέσα από τον αθλητισμό!

 «Τους αναγκάζουμε να ασκούν το σώμα τους όχι μόνο για τους αγώνες, για να μπορούν να κερδίζουν τα βραβεία, γιατί μόνο λίγοι απ’ αυτούς φτάνουν ως αυτά, αλλά γιατί περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια για την πόλη και για αυτούς τους ίδιους!» (Λόγια ενός μεγάλου αριστοκράτη και πολιτικού, του Σόλωνα τον 6ο αιώνα π.Χ.) Κανένας πολιτικός σήμερα δεν σκέφτεται όπως ο Σόλωνας πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια περίπου, και παρ’ ότι το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, είναι απών από τα προβλήματα του αθλητισμού και την προετοιμασία των αθλητών, οι έλληνες αθλητές ξεπερνώντας τους εαυτούς τους, φέρνουν επιτυχίες με τεράστιο θετικό αντίκτυπο στη χώρα μας. Τον τελευταίο μήνα οι ελληνικές ομάδες και οι έλληνες αθλητές, σαρώνουν σε όποιο άθλημα συμμετέχουν στο εξωτερικό.


Χρήματα στις ομοσπονδίες δεν υπάρχουν και τα περισσότερα meetingsστο εξωτερικό, που είναι για την προετοιμασία των αθλητών εν όψη ολυμπιακών αγώνων, που αρχίζουν σε λιγότερο από δυο μήνες, κόβονται για οικονομία. Το χειμώνα τα γυμναστήρια δεν είχαν πετρέλαιο για τις στοιχειώδεις ανέσεις που θέλει ένας αθλητής, λόγω της επίπονης προσπάθειας που καταβάλλει, όπως είναι το ντους και η θέρμανση των χώρων, για αποφυγή τραυματισμών. Οι πισίνες, σε πολλές πόλεις στην χώρα, είχαν κλείσει για τον ίδιο λόγο, και επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για συντήρηση… και όμως! Οι έλληνες αθλητές, βγαλμένοι σαν από τις καλές μέρες του παρελθόντος, ξεκίνησαν με τη θριαμβευτική κατάκτηση του κυπέλλου Ευρώπης στο μπάσκετ από τον Ολυμπιακό, και την τρίτη θέση από τον Παναθηναϊκό, συνέχισαν με τις επιτυχίες και τα μετάλλια της ενόργανης γυμναστικής και του τζούντο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι κολυμβητές που σάρωσαν στους πανευρωπαϊκούς στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας κατακτώντας 6 μετάλλια και κάνοντας ρεκόρ συλλογής μεταλλίων και παρουσίας με 16 αθλητές σε τελικούς αγωνισμάτων.
Για να καταλάβει κανείς την επιτυχία των ελλήνων αθλητών απλά θα αναφέρω ότι πίσω από εμάς στα μετάλλια βρέθηκαν χώρες υπερδυνάμεις του παγκόσμιου υγρού στίβου, όπως η Αγγλία η Ρωσία η Ολλανδία και άλλες! Όμως οι επιτυχίες δεν τέλειωσαν εδώ. Μια ασήμαντη ομάδα μέχρι χθες, ο Διομήδης Άργους ζήλεψε φαίνεται τη δόξα των υπολοίπων και βάζει ακόμη ένα κομμάτι στο πάζλ των επιτυχιών. Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατακτά το ευρωπαϊκό κύπελλο του χάντ μπώλ (ελληνιστή χειρόσφαιρας),  και μάλιστα εκτός έδρας!!! Ενώ σε όλες αυτές τις επιτυχίες θα πρέπει να προστεθεί και η άριστη εμφάνιση της εθνικής ομάδας της συγχρονισμένης κολύμβησης, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σε σόλο και ομαδικό, με εξαιρετικά πλασαρίσματα, στις τέταρτες θέσεις. Όπως όλα δείχνουν φαίνεται όλες αυτές οι επιτυχίες, ότι θα έχουν και συνέχεια στην ολυμπιάδα και φυσικά όλοι το ευχόμαστε!


Θα πρέπει όμως να σταθούμε σε μερικές ατάκες των αθλητών, όπως είναι η ατάκα που είπε ο έλληνας κολυμβητής, Γιάννης  Δρυμωνάκος, στους ξένους δημοσιογράφους μετά την υπερπροσπάθεια και την επιτυχία του να κατακτήσει το δεύτερο μετάλλιο του στην ίδια διοργάνωση στους πανευρωπαϊκούς αγώνες.. «ένιωθα ότι είχα παραδώσει ψυχή και σώμα μέσα στην κούρσα (στα 400 μ. μεικτή ατομική) και έχανα έδαφος, αφού οι δυνάμεις μου με είχαν εγκαταλείψει. Ξαφνικά μέσα στο μυαλό μου είπα έλα Γιάννη είσαι έλληνας! μπορείς να το κάνεις! και πήρα δυνάμεις για να τερματίσω τρίτος και με νέο πανελλήνιο ρεκόρ!» άλλος αθλητής είπε «ήθελα να το κάνω για την πατρίδα και τους πολίτες της, να δώσω λίγη χαρά στον κόσμο που περνά δύσκολες στιγμές!» Ενώ ο προπονητής της «άγνωστης ομάδας» του Διομήδη Άργους είπε.. «Δεν υπάρχει μυστικό. Μόνο μεγάλη θέληση, πολλή ψυχή κι αγάπη για ότι κάναμε. Είμαστε ευτυχισμένοι για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για το ελληνικό χάντμπολ. Το καταφέραμε γιατί το θέλαμε πολύ και το πιστέψαμε. Οι ομάδες που αντιμετωπίσαμε είχαν δεκαπλάσια μπάτζετ από μας, αλλά οι μονάδες δεν χτίζουν σύνολο. Είχαμε πολύ καλές διαπροσωπικές σχέσεις, δημιουργήσαμε καλή χημεία και αυτό που έγινε ήταν θαύμα. Κανείς δεν μας περίμενε».


Η λέξη «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» προέρχεται από το «άγω» που σημαίνει «οδηγώ, καθοδηγώ, χειραγωγώ το παιδί».Προφανώς για να σκέπτονται έτσι απλά και σωστά οι αθλητές παιδιά, τι στιγμή που αγωνίζονται με 200 σφυγμούς, ενώ όλα τα όργανα του σώματος τους είναι στο κόκκινο, και με την αδρεναλίνη να χτυπά το ψηλότερο δυνατό σημείο, κάποιος τους παιδαγώγησε και τους δίδαξε, και απ’ ότι φαίνεται τους δίδαξε καλά! Όσο κι αν ακούγεται εγωιστικό και σοβινιστικό, ναι αυτοί είναι οι Έλληνες που αντιστέκονται. .  που δεν το βάζουν κάτω ποτέ. . που όλοι θέλουμε να είμαστε, αλλά για κάποιο λόγο συνέχεια το ξεχνάμε και παραμένουμε μίζεροι σαν κράτος, ενώ οι αθλητές  είναι πάντα εδώ για να μας το θυμίζουν σε κάθε αγώνα τους.


Από την αρχαιότητα οι αθλητές αποτέλεσαν την κύρια έμπνευση σε πολλές άλλες επιστήμες.Η κεραμική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η ποίηση και η φιλοσοφία ωφελήθηκαν τα μέγιστα από τα γυμνασμένα κορμιά των αθλητών και εμπνεύστηκαν από αυτά. Ο Ελληνικός αθλητισμός στην αρχαιότητα, όπως είναι γνωστό, άνθισε μέσα στα πανελλήνια ιερά και ήταν άρρηκτα δεμένος με την θρησκεία. Ήταν πολιτισμός και αυτό συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα, δείχνοντας πολλές φορές το δρόμο και δίνοντας κίνητρα και ιδέες σε άλλες επιστήμες.


Μου ήταν αδύνατο να αποφύγω τη σύγκριση με την πολιτική. Με πιάνει θλίψη που δυστυχώς στην πολιτική κανένας πολιτικός δεν υπάρχει να σκεφτεί έτσι. Να πει, «είμαι έλληνας» και να κάνει τα αυτονόητα, για να βγάλει τον κόσμο και τη χώρα από την ανυπαρξία και το τέλμα που έχει περιέλθει, σίγουρα με δική του ευθύνη. Να πιστέψω ότι κανένας δεν δίδαξε ποτέ τους πολιτικούς κάτι παρόμοιο, όπως ο προπονητής δάσκαλος τον αθλητή του; η μήπως ότι «τα λεφτά είναι πολλά μάγκες» σε παράφραση της γνωστής ατάκας από την διάσημη ταινία «Λόλα» με τη Τζένη Καρέζη και τον  Νίκο Κούρκουλο, και η όποια διδασκαλία έχει πάει περίπατο;
Ακούγοντας και διαβάζοντας τα εκατομμύρια ευρώ που πηγαινοέρχονται λες και είναι στραγάλια, από συγκεκριμένους έλληνες πολιτικούς που κατηγορούνται για διαφθορά και μίζες, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι είναι σίγουρα το δεύτερο. Σε όλους μας το πιθανότερο, μένει η απορία το γιατί και το πότε επιτέλους θα αλλάξει κάτι και στην πολιτική. Οι αθλητές της χώρας με τα ελαχιστότατα μέσα που διαθέτουν στις υπάρχουσες συγκυρίες δείχνουν το δρόμο, και πως κατακτιέται η κορυφή, για μια ακόμη φορά στους πολιτικούς. Θα είναι ευχής έργο για όλη τη χώρα αν επιτέλους οι πολιτικοί αποφασίσουν να τον ακολουθήσουν..
 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: