Τα προβλήματα του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον «Έλληνα ασθενή»


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η ΕΣΕΕ έχει σοβαρούς λόγους να πιστεύει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, τα προβλήματα στον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Σε καμία, όμως, περίπτωση, δεν δικαιολογείται η συνεχής ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των προστατευμένων μελών των οικογενειών τους.

Η άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ  εκ μέρους των φαρμακοποιών, λόγω οφειλών και χρεών δεν τους δικαιώνει στα μάτια του κόσμου που  πονάει και χρειάζεται εδώ και τώρα τα φάρμακα που πλήρωνε επί δεκαετίες από τον μισθό του. Σε μια καταχρεωμένη ελληνική κοινωνία μπορεί οι φαρμακοποιοί να έχουν δίκιο, αλλά καλώς ή κακώς,  εμπορεύονται "αγαθά ζωής"  και οφείλουν να το σεβαστούν. Ας ψάξουν λοιπόν οι διοικήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων και των προμηθευτών νοσοκομείων να βρουν μια σοβαρή λύση, που θα τους εξασφαλίζει από την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις του, αλλά χωρίς έμμεσους εκβιασμούς και χωρίς να χρησιμοποιούν τον "Έλληνα ασθενή".

Είναι γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι  ένας νέος ενιαίος φορέας που έπρεπε να είχε σχεδιαστεί και οικοδομηθεί πριν πολλά χρόνια, όταν οι συνθήκες λειτουργίας του θα ήταν ευνοϊκότερες και αξιόπιστες, όμως δεν πρέπει στην παρούσα δύσκολη φάση να τον αποδομήσουμε, αλλά να τον στηρίξουμε, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα στο μέλλον.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί απαράδεκτη την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των συντάξεων για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές που ασφαλίζονται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Μπορεί το έλλειμμα του ΟΑΕΕ να υπολογίζεται για το 2012 ότι θα φθάσει τα 822 εκατ. ευρώ, αλλά οι μειώσεις συντάξεων δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.

Το ταμείο μας, δηλαδή το ταμείο των εμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών καταρρέει, καθώς τα έσοδά του μειώνονται δραματικά. Βάσει του προϋπολογισμού του ταμείου, που συζητήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, το ταμείο βρίσκεται στο κόκκινο. Ο προϋπολογισμός δεν εγκρίθηκε από το ΔΣ και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν  μετά από τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση.

Η μείωση των εσόδων από εισφορές υπολογίζεται ότι έχει υπερβεί ήδη το 30%. Βάσει δε του προϋπολογισμού που θα εγκριθεί με τη νέα διοίκηση και τη νέα κυβέρνηση, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011, η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα έσοδα του ταμείου υπολογίζονται σε 4,311 δισ. ευρώ. Τα έξοδα, 5,133 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα οφειλόμενα 4,2 δις από εισφορές στον Οργανισμό δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Πιθανότητα αύξησης των εισφορών δεν υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέβαλε εισφορές μόλις το 54,14% των ασφαλισμένων του Ταμείου. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί «τρύπα» 95.000.000 ευρώ, αφού από 250.000.000 που επρόκειτο να μπουν στα ταμεία, εισπράχθηκαν μόλις 155.000.000 ευρώ.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στο ταμείο υποστηρίζουν πως η μείωση των συντάξεων είναι αναπόφευκτη  και  εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αφού δεν είναι πιθανή οποιαδήποτε επιπλέον επιχορήγηση του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δεινή οικονομική κατάσταση του ταμείου, πιστοποιείται και από την ανακοίνωση εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που έδειξε ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο ΟΑΕΕ είχε καταναλώσει πάνω από το 1/3 της ετήσιας χρηματοδότησης του δημοσίου. 

Ο τελευταίος νόμος του Υπουργείου Εργασίας μετά από προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, περιέχει τις παρακάτω 4 συγκεκριμένες διατάξεις και ευνοϊκές αλλαγές για τους ασφαλισμένους  στον ΟΑΕΕ.

Α. Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από την σύνταξη λόγω οφειλών του συνταξιούχου από 15.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ. Επεκτείνεται η ρύθμιση των οφειλών και σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Β. Παρέχεται η δυνατότητα σε αυτοκινητιστές  που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 20.000 ευρώ να μεταβιβάσουν το ΔΧ όχημά τους, προκειμένου να λάβουν σύνταξη από την οποία θα παρακρατηθεί το ποσό των οφειλών τους με έκδοση από τον ΟΑΕΔ σχετικής βεβαίωσης.

Γ. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εφόσον είναι ενήμεροι ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και την τηρούν, να καταταχθούν στην πρώτη ή δεύτερη κατώτερη κατηγορία από αυτήν που ασφαλίζονται για χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2014. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που ανήκει στην 6η κατηγορία ασφάλισης και πληρώνει 810 ευρώ το δίμηνο σε εισφορές, επιλέγοντας την 4η κατηγορία θα πληρώνει 150 ευρώ λιγότερα το δίμηνο.

Δ. Ρυθμίζεται το θέμα ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων όλων των κατηγοριών με κριτήριο την αδειοδότηση από τον ΕΟΤ. Συγκεκριμένα: α) ιδιοκτήτες καταλυμάτων μέχρι 5 δωμάτια  ασφαλίζονται στον ΟΓΑ,  β) ιδιοκτήτες καταλυμάτων από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια καθώς και ιδιοκτήτες από 11 δωμάτια και άνω σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης (κάτω των 2.000 κατοίκων) ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ στην πρώτη κατηγορία με έκπτωση 30% επί των ασφαλιστικών εισφορών με εισοδηματικά κριτήρια.
Δύσκολη αναμένεται η ασφαλιστική χρονιά, αφού τα ταμεία χρειάζονται άμεσα 300 εκ. ευρώ για τις συντάξεις του Ιουλίου και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αν δεν ενισχυθούν οικονομικά μέχρι το Σεπτέμβριο, θα έχουν ξεμείνει από χρήμα. Επιπλέον μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν λάβει περισσότερη από την μισή κρατική χρηματοδότηση, την οποία το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και ο ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη αναλώσει.

Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη, από την πρώτη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης με ασφαλισμένους χωρίς φάρμακα και συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους μειωμένες, καθώς από το  Μαΐο έχουν ήδη φανεί  οι  μειώσεις που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αφού οι μειώσεις είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου και εφαρμόζονται σε δόσεις.  Οι περικοπές στις κύριες συντάξεις από 1300 ευρώ και άνω κατά 12%, αφορούν όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, αλλά και των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά τη μείωση καμία σύνταξη δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 1.300 ευρώ.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ στην επόμενη κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι οι εξής:

1.   Πάγωμα  των συντάξεων για μια τριετία, χωρίς άλλες οριζόντιες περικοπές.
2.  Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με αποκατάσταση παλαιών και πρόσφατων αδικιών.
3.   Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλο το σύστημα υγείας.
4.   Διακυβέρνηση με πλήρη  μηχανογράφηση του συστήματος υγείας.
5.   Προτεραιότητα στην χρήση ελληνικής παραγωγής φαρμάκων.
6.   Αποκλειστικοί έλεγχοι για εισφοροδιαφυγή από αδήλωτη εργασία.
7.   Βελτίωση των ρυθμίσεων και επιείκεια στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: