Πολιτιστικά μονοπάτια Δήμου Ρεθύμνου και ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών ανάδειξης και προβολής πολιτιστικού αποθέματος τοπικών μουσειακών συλλογών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση το έργου με γενικό τίτλο «Πολιτιστικά μονοπάτια Δήμου Ρεθύμνου και ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών ανάδειξης και προβολής πολιτιστικού αποθέματος τοπικών μουσειακών συλλογών» από το ΕΣΠΑ, πράξη που κατέθεσε ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Πληροφορικής του  τον Δεκέμβρη του 2011.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στο ποσό των 309,000€ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μέρος ενός συνόλου έργων Πληροφορικής που έχουν εγκριθεί από την Ψηφιακή Σύγκλιση και θα υλοποιηθούν στο Δήμο μας κατά το χρονικό διάστημα 2012-2013, συνολικού προϋπολογισμού 876,000€ .

Στόχος  του έργου είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού πληροφοριακού κόμβου, ο οποίος θα αναδεικνύει και θα  αξιοποιεί την πολιτισμική κληρονομιά, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί  ως σημείο αναφοράς και  πηγή ολοκληρωμένης πολιτιστικής πληροφόρησης και προβολής,  εξασφαλίζοντας  ένα πλαίσιο  επιστημονικής  αρτιότητας,  ποιότητας και  πολύγλωσσης παρουσίας των Συλλογών και των μνημείων του Δήμου Ρεθύμνου.

Τα Μουσεία και οι Συλλογές που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο έργο είναι : 

  • Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο,
  • Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου,
  • Συλλογή Ενάλιας Ζωής,
  • Συλλογή Φραντζεσκάκη

 

Οι παραπάνω Συλλογές του Δήμου Ρεθύμνου  αποτελούν σημαντικότατους χώρους  της  σύγχρονης – λαϊκής  καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας  της φυσικής  ιστορίας  και της θαλάσσιας ζωής του τόπου και χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλή επισκεψιμότητα.

Με το έργο αυτό,   θα καλυφθούν οι  ανάγκες  ψηφιοποίησης, ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης,  και αξιοποίησης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος των Συλλογών και Μουσείων που βρίσκονται στο  Δήμο Ρεθύμνου ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί και θα προβληθεί η  πολιτιστική μας  κληρονομιά, μέσω θεματικών διαδρομών για τους επισκέπτες  και τους κατοίκους του Ρεθύμνου και της περιφέρειας  του.  Οι διαδρομές αυτές  θα αποτελέσουν σημείο επαφής της ιστορίας, της φυσικής και θαλάσσιας ζωής,  της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των σύγχρονων δράσεων πολιτισμού,  συνδέοντας έτσι  την σύγχρονη πόλη με την παλιά.

Το έργο αναπτύσσεται σε πολλαπλούς τομείς και περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις μεταξύ των οποίων είναι η :   

  • ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική τεκμηρίωση των εκθεμάτων  των  Συλλογών,
  • ανάπτυξη διαδραστικών διαδρομών,
  • ανάπτυξη Εκπαιδευτικής – Ψυχαγωγικής πλατφόρμας, και
  • παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Εκτιμάται ότι η  προβολή των Συλλογών του Δήμου Ρεθύμνου μέσω διαδικτύου θα συμβάλλει ενεργά  στη σύγχρονη εκπαιδευτική πρακτική,  η οποία θα μπορεί να κάνει χρήση του ψηφιακού υλικού για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Τέλος,  στους βασικούς προσανατολισμούς του έργου εντάσσεται και  η  βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος προς τους επισκέπτες της περιοχής του Ρεθύμνου. Mε την ανάπτυξη του έργου, οι Συλλογές, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στον  Δήμο Ρεθύμνου θα αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή  ενισχύοντας σημαντικά  το πολιτιστικό και τουριστικό υπόβαθρο της περιοχής.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: