Τι πρέπει να αλλάξει και τι οφείλει να πράξει ο επιχειρηματικός κόσμος την επομένη των εκλογών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εκφράζοντας την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, που βιώνει με δραματικό πλέον τρόπο τις συνέπειες της παρατεταμένης ακυβερνησίας και αντιμετωπίζει το ορατό ενδεχόμενο εσωτερικής παύσης πληρωμών και χρεοκοπίας της αγοράς, καλεί τον πολιτικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκροτήσει την επομένη των εκλογών, πάσει θυσία, μια σταθερή και υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση. Λίγο πριν την ολοκληρωτική αυτοκαταστροφή μας, επιχειρηματίες και πολιτικοί, οφείλουμε να κινηθούμε σε ένα νέο πεδίο συνεννόησης το οποίο θα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η επαναδιατύπωση μιας νέας και ευρείας συμφωνίας ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την αγορά η οποία θα πρέπει να είναι η βάση για το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό σχέδιο.

Στις απαρχές της κρίσης το ελληνικό εμπόριο απηύθυνε μια έκκληση για «Οικονομικό και Κοινωνικό Πατριωτισμό».  Αυτή ήταν μια στάση ευθύνης που καθιστούσε τους μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες συμμέτοχους των λύσεων που θα έπρεπε να δοθούν και όχι παθητικούς δέκτες των αποφάσεων άλλων. Ωστόσο, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά και όλα τα κόμματα, επέλεξαν τον αδιέξοδο δρόμο της αυτιστικής επιβολής αναποτελεσματικών και αδιαπραγμάτευτων μνημονιακών μέτρων.

Στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε όπου η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καλούμε το πολιτικό σύστημα της χώρας να αφουγκραστεί την αγωνία της κοινωνίας και να εμπιστευτεί την επιχειρηματική τάξη της χώρας. Από την άλλη πλευρά καλούμε τον επιχειρηματικό κόσμο να δεσμευτεί ότι θα συμβάλλει με τη σειρά του στην αναστροφή της καταστροφικής πορείας. Η ανεπάρκεια, η άγνοια κινδύνου,  οι πολιτικές ρητορείες και υποσχέσεις, αλλά και οι κυβερνήσεις υπό προθεσμία και υπό περιορισμό μας οδήγησαν επιχειρηματικά σε διεθνή αποκλεισμό. Εάν η χώρα μας παραμείνει την Δευτέρα ακυβέρνητη κινδυνεύει να οδηγηθεί  σε άτακτη χρεοκοπία και απόλυτη φτώχια. Τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός πρέπει να φωνάξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας «Καλημέρα Ευρώπη, η Ελλάδα είναι ακόμα ζωντανή».

Η ΕΣΕΕ αναλογιζόμενη την μεγάλη ευθύνη που έχει απέναντι στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας καλεί τους συναδέλφους να  στηρίξουν την Ευρωπαϊκή προσπάθεια της χώρας μας για πραγματική  ανάπτυξη  η οποία θα περιλαμβάνει:

1. Έμπρακτη στήριξη της οικονομίας από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, διακόπτοντας την εκροή των εταιρικών κεφαλαίων και επιστρέφοντας τις καταθέσεις με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών  τραπεζών. Η δημιουργία ισχυρού κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία απαιτεί ότι και οι τελευταίες θα ενισχύσουν με ρευστότητα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία.
2. Αποκατάσταση του αποκλεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων από το διεθνές εμπόριο, με την άρση της αναστολής της ασφάλισης των πιστώσεων παραγγελιών προς την Ελλάδα. Εάν δεν δείξουμε πρώτα εμείς εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας, δεν θα μας εμπιστευτεί κανείς στο εξωτερικό.
3. Κοινωνική συνεργασία με συγκεκριμένες και ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις για τα μισθολογικά και τα εργασιακά θέματα. Επανεξέταση της μετενέργειας και της επεκτασιμότητας στον ιδιωτικό τομέα.
4. Αυξημένη φορολογική συνείδηση, με κίνητρα στους συνεπείς και χρήση ιδίων κεφαλαίων για αναπτυξιακή πολιτική και πραγματοποίηση σχεδιαζόμενων επενδύσεων στην χώρα μας, χωρίς άλλες αναβολές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
5. Αναζήτηση και άμεση εφαρμογή τρόπων άμεσης  μείωσης των τιμών στην ελληνική αγορά, με παράλληλη εξισορρόπηση του τρίπτυχου μισθοί, φόροι, τιμές.
Επίσης, η ΕΣΕΕ καλεί την Νέα Κυβέρνηση να αλλάξει την μέχρι σήμερα εχθρική νοοτροπία  απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και να επαναφέρει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας επιδιώκοντας:
6. Πλήρη εκμετάλλευση και απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και παράλληλα διεκδίκηση κάθε Ευρωπαϊκού Προγράμματος που θα στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
7. Δημιουργία ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά και φορολογικά κίνητρα σε παλαιές και νέες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους με ταυτόχρονη αναστολή των ποινικών διώξεων των καταναλωτών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές.
8. Εμπέδωση κλίματος ασφάλειας με εγγύηση των καταθέσεων χωρίς όριο, ώστε να διακοπεί η εκροή τους και να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών, με τον όρο να παρασχεθούν δάνεια στις επιχειρήσεις με υγιείς προοπτικές. Αμνηστία για επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα.
9. Έμπρακτη εφαρμογή του επενδυτικού νόμου και άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με την χρηματοδότηση των 500 εκ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και με την απαραίτητη μόχλευση για περαιτέρω ρευστότητα.
10. Τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου ύψους 6,6 δις. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και συμψηφισμό των βεβαιωμένων οφειλών. Ενεργοποίηση μιας χρεωπιστωτικής καρτέλας κάθε επιχείρησης με το δημόσιο.

Η ΕΣΕΕ καλεί τους υπεύθυνους πολιτικούς  αρχηγούς χωρίς εγωισμούς και δισταγμούς να σχηματίσουν την Δευτέρα μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, χωρίς χρονικές προθεσμίες και μίζερους περιορισμούς, η οποία θα έχει όχι την επιλογή, αλλά την υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη,  ώστε να διώξει  πάνω  από την Ελλάδα, το σκιάχτρο της δραχμής, της φτώχιας και της χρεοκοπίας. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και οι Έλληνες έμποροι αντλώντας τα τελευταία αποθέματα δύναμης για μια ακόμα φορά αισιοδοξούμε να βρούμε με σύνεση και κοινωνική ειρήνη το σωστό δρόμο σωτηρίας της πατρίδας μας.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: