Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε από τη διαρροή λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή των Περιβολίων, την περασμένη Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012, μεταξύ 17.55 -19.08 το απόγευμα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Κατ' αρχάς θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για το συμβάν.
Ευτυχώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχου ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων της πληγείσας περιοχής που προέκυψαν τόσο από την ανάλυση δείγματος που λήφθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012, την οποία διενήργησε το βιοχημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑΡ και το διαπιστευμένο εργαστήριο “Χημικοτεχνική”, η ποιότητα του θαλάσσιου νερού στην εν λόγω περιοχή χαρακτηρίζεται “Εξαιρετική” και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους λουόμενους.
Όπως γνωρίζεται το περιστατικό σημειώθηκε εξαιτίας της προσωρινής παύσης λειτουργίας του αντλιοστασίου της περιοχής η οποία προκλήθηκε από πτώση της τάσης του δικτύου της ΔΕΗ. Βέβαια, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου λόγω αυξημένης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργειας όμως αντιμετωπίζεται εγκαίρως είτε μέσω αυτόματης επανέναρξης του ηλεκτροπαραγωγικού ζεύγους είτε μέσω επιτόπιας παρέμβασης του αρμόδιου υπαλλήλου της ΔΕΥΑΡ που επιχειρεί χειροκίνητη έναρξη του συστήματος.
Τονίζεται ότι όλα τα αντλιοστάσια λυμάτων της ΔΕΥΑΡ παρακολουθούνται επί 24 ώρου βάσεως μέσω κέντρου Ελέγχου από βάρδιες υπαλλήλων οι οποίες σπεύδουν κάθε φορά που προκύψει εμπλοκή του ηλεκτροπαραγωγικού ζεύγους να θέσουν ξανά σε λειτουργία το σύστημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εργαζόμενος στη βάρδια άργησε να παρέμβει είτε επειδή δεν είδε εγκαίρως το σήμα αδράνειας του συστήματος που καταγράφηκε στο monitor κατά το χρόνο που σημειώθηκε η διαρροή είτε επειδή απουσίαζε, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος σε άλλο έκτακτο περιστατικό που προέκυψε στην περιοχή Καστελλακίων.
Για την ακριβή διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος η ΔΕΥΑΡ θα διενεργήσει ΕΔΕ.
Αξίζει πάντως να διευκρινιστεί ότι η διαρροή λυμάτων στην ακτή και τη θάλασσα δεν ήταν συνεχής για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το σύστημα δεν αντλούσε μεν τα λύματα για το χρονικό αυτό διάστημα, όμως η διαρροή δεν ήταν πολύ μεγάλης έκτασης αφού σημειώθηκε μόλις γέμισαν οι αγωγοί βαρύτητας και μόλις μια μικρή ποσότητα λυμάτων κατέληξε στην άμμο και τη θάλασσα. Πάντως, η ΔΕΥΑΡ παρενέβη άμεσα και έπραξε ότι χρειαζόταν για να αποκαταστήσει την ασφαλή χρήση της αμμουδιάς από τους λουόμενους και παρακολούθησε με δειγματοληπτικούς ελέγχους τόσο στα θαλάσσια ύδατα – οι οποίοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες – όσο και στην αμμουδιά, τις συνέπειες.
Είναι γεγονός πως η ΔΕΥΑΡ, διαχειρίζεται ένα τεράστιο όγκο εργασιών και διευρυμένων αρμοδιοτήτων, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του Καλλικράτη και που πολλαπλασιάζονται τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού και πραγματικά καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, με ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών κι επισκεπτών του Ρεθύμνου.
Επιπλέον, για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα να συμβεί ξανά ανάλογο περιστατικό αλλά και για να εκμηδενίσει ακόμη και την περίπτωση ανθρώπινου λάθους, η ΔΕΥΑΡ θα προβεί σε όποια αναβάθμιση του συστήματος κριθεί αναγκαία.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: