Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική
Αποστολέας:
Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Το προεδρείο της ΕΣΕΕ συναντήθηκε σήμερα 18/7/2012 με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα ζητήματα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας. Είχε προηγηθεί χθες συνάντηση με τον Υφυπουργό Εμπορίου κ. Θανάση Σκορδά με επίκεντρο περισσότερο τα φλέγοντα θέματα της αγοράς. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, η ΕΣΕΕ παρέδωσε πλήρες υπόμνημα θέσεων και προτάσεων για την Ανάπτυξη και το Εμπόριο καθώς επίσης και ολοκληρωμένη Έρευνα Πεδίου για τις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις παρακάτω προτάσεις:
-
Πάταξη του παρεμπορίου σε κάθε μορφή και στάδιο – από τις πύλες εισόδου έως και την διακίνηση – και εφαρμογή των νόμων περί υπαίθριου εμπορίου καθώς και ενίσχυση της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.
-
Ορισμός υπερχρεωμένης επιχείρησης με 3 απλά κριτήρια: Τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Περαιτέρω, είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης νόμου - ρύθμισης για την υπερχρεωμένη επιχείρηση, αντίστοιχου με εκείνου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή της οικονομικής βίας και των ποινικών διώξεων. Στην ρύθμιση αυτή πρέπει να μπορεί να μετέχει κάθε επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων και όσων έχουν οφειλές προς το ΤΕΜΠΜΕ.
-
Κοινή δράση Υπουργείου Ανάπτυξης και ΕΣΕΕ στην δημιουργία και αναπαραγωγή κοινωνικού μηνύματος με θέμα την προβολή των ελληνικών προϊόντων και των τοπικών αγορών στις παραμεθόριες περιοχές, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό και το πρόβλημα της «αιμορραγίας» του διασυνοριακού εμπορίου.
-
Αίτημα για βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τρόπων αποφυγής δημιουργίας «παραλαϊκών». Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος να μετέχουν ενεργά σε τοπικό επίπεδο οι Εμπορικοί Σύλλογοι.
-
Μετατροπή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ σε μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις (10ετούς διάρκειας το λιγότερο).
-
Ανάδειξη και προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στις εμπορικές επιχειρήσεις. Το ηλεκτρονικό εμπόριο με τον εξωστρεφή χαρακτήρα που έχει, μπορεί να βοηθήσει στην μετατροπή των μικροεισαγωγικών Μμε Επιχειρήσεων σε μικροεξαγωγικές. Σχεδιασμός και εισαγωγή του σήματος αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων.
-
Ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αντιμετώπιση της χαμηλής απορροφητικότητας μόνο 730 εκατ. από τα 9 δις της τριετίας και σύνδεση των προγραμμάτων με τις εμπορικές επιχειρήσεις.
-
Δημιουργία πρότυπων υπαίθριων εμπορικών κέντρων στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων (open malls).
-
Συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών για την αναχαίτιση της πρακτικής των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα είδη που αφορούν στο καλάθι της νοικοκυράς.
-
Με την ευκαιρία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
-
Επίσπευση διαδικασιών συμψηφισμού των οφειλών.
-
Ολοκλήρωση των διαδικασιών και υπηρεσιών του ΓΕΜΗ.
-
Απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης στις προμήθειες των δημόσιων οργανισμών.
-
Δημιουργία ειδικών οικονομικών περιοχών όπου οι επιχειρήσεις, διατηρώντας την υφιστάμενη έδρα των εγκαταστάσεών της εντός της τοπικής αγοράς, θα έχει τα ίδια προνόμια με αυτά που επιφυλάσσονται για τις ειδικές οικονομικές ζώνες.
-
Συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης και ΕΣΕΕ πως για οποιοδήποτε θέμα βελτίωσης του πλαισίου της αγοράς, σε έναν κατεξοχήν ανταγωνιστικό κλάδο όπως του εμπορίου, θα υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και ειλικρινής διάλογος χωρίς μονομερείς αποφάσεις και αιφνιδιασμούς.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Υπάρχουν μέτρα που κοστίζουν ακριβά και ενέργειες που δεν στοιχίζουν τίποτα, όμως σημαίνουν πολλά για τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους του εμπορίου. Τα 15 σημεία που συζητήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Ανάπτυξης έχουν μεγάλη σημασία για το ελληνικό εμπόριο και την αγορά και αν εφαρμοστούν άμεσα θα αποφύγουμε άλλη μια τριετία χαμένης ανάπτυξης».».