Πρώτες στα παράπονα των καταναλωτών οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η ΕΚΠΟΙΖΩ πραγματοποίησε σήμερα, στα γραφεία της, συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασε το πρόγραμμα «Νομική Υποστήριξη Καταναλωτών σχετικά με Τηλεπικοινωνίες και Ιδιωτική Ασφάλιση». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ και διάρκεια έξι μηνών και αφορά στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών που κατοικούν στην περιφέρεια Αττικής.

Από την καθημερινή μας επαφή με το καταναλωτικό κοινό και τα προβλήματά που αντιμετωπίζει, αναδείξαμε τους τομείς της ιδιωτικής ασφάλισης και των τηλεπικοινωνιών ως τους πιο σημαντικούς μετά τις τράπεζες, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό καταγγελιών, και κατέληξε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη έγκυρης πληροφόρησης και υποστήριξης των καταναλωτών. Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, στα προβλήματα των καταναλωτών αναλαμβάνει την πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τους τομείς Τηλεπικοινωνίας και Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη νομική τους υποστήριξη, όπου προκύπτει ανάγκη.

Ιδιωτική Ασφάλιση

Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι διαχρονικά πρώτος σε αριθμό παραπάνω, μετά τις τράπεζες, συγκεντρώνοντας το 19,3% του συνόλου των καταγγελιών που κατέγραψε η ΕΚΠΟΙΖΩ το 2011, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 το ως άνω ποσοστό ανήλθε στο 23%. Εντυπωσιακή είναι και η άνοδος του πλήθους των σχετικών καταγγελιών από 3.478 το 2009 σε 4.100 το 2011, σε ποσοστό 17,8%. Μάλιστα μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν ήδη καταγραφεί 2.500 παράπονα καταναλωτών που αφορούν ασφαλιστικές εταιρίες και αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 4.500 καταγράφοντας αύξηση 9,7% από το αντίστοιχο αριθμό το 2011.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών αφορούν τα παρακάτω θέματα:

 • Αυθαίρετες και υψηλές αναπροσαρμογές ασφαλίστρων – 55%
 • Άρνηση καταβολής αποζημίωσης – 30%
 • Υποχρέωση ασφάλισης σε συγκεκριμένη εταιρεία με την αγορά αυτοκινήτου ή ακινήτου – 15%
 • Ελλιπής πληροφόρηση & Αδιαφάνεια όρων – 20%
 • Λοιπές αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές – 27%

Σημείωση: Τα ως άνω ποσοστά υπερβαίνουν το 100, δεδομένου ότι  πολλές καταγγελίες αναφέρονται σε  περισσότερες από μία κατηγορίες.

Τηλεπικοινωνίες

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του αριθμού των καταγγελιών σχετικά με τηλεπικοινωνίες, οι οποίες το 2009 καταγράφηκαν 1.734 και το 2011 έφτασαν σχεδόν τις 3.500. Ο διπλασιασμός αυτός του αριθμού των σχετικών καταγγελιών ανέβασαν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών από την τέταρτη θέση το 2009 στην δεύτερη το 2011, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη προστασίας του καταναλωτή σε αυτόν τον τομέα.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 • Αδικαιολόγητες χρεώσεις - 58%
 • Mobile Internet – 30%
 • SMS προς 5ψήφια – 22%
 • Κακή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών – 18%
 • Ελλιπής προσυμβατική ενημέρωση – 20%
 • Λοιπές καταγγελίες – 4%

Σημείωση: Τα ως άνω ποσοστά υπερβαίνουν το 100, δεδομένου ότι  πολλές καταγγελίες αναφέρονται σε    περισσότερες από μία κατηγορίες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Νομική Υποστήριξη Καταναλωτών σχετικά με Τηλεπικοινωνίες και Ιδιωτική Ασφάλιση»

 • Έγκυρη πληροφόρηση του καταναλωτή μέσω του τηλεφωνικού μας κέντρου, δια ζώσης στα γραφεία μας και μέσω των δύο νέων ενημερωμένων ιστοσελίδων μας.
 • Διαμεσολάβηση για την εξωδικαστική επίλυση υποθέσεων.
 • Συγκέντρωση στοιχείων και επεξεργασία τους με τη λήξη του προγράμματος, με σκοπό την άσκηση συλλογικών αγωγών.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: