Υπεγράφη η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση για το Εμπόριο


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Oλοκληρώθηκαν σήμερα, 27 Ιουλίου 2012, οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για το εμπόριο. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την κατεξοχήν έκφραση κοινωνικής ειρήνης στην αγορά. Αντανακλά τη βούληση των μερών για δέσμευση και εξεύρεση κοινών λύσεων όχι μόνο για τους όρους αμοιβής και εργασίας των 800.000 εργαζομένων στο εμπόριο,  αλλά και για ευρύτερα ζητήματα απασχόλησης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της αγοράς.

ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουμε πολλές φορές  αποδείξει, ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε χρυσές τομές, προς αμοιβαίο όφελος, χωρίς να έχουμε ανάγκη την κρατική παρέμβαση ή την προσφυγή στην διαιτησία, οποιουδήποτε τύπου και μορφής. Στο εμπόριο, εργοδότες και μισθωτοί είμαστε και οι δυο εργαζόμενοι και μάλιστα υπό τις ίδιες συνθήκες και με το ίδιο ωράριο. Ο ανθρώπινος παράγοντας στη Μικρομεσαία Επιχείρηση είναι ακόμα κεντρικής σημασίας και οι εργαζόμενοι αποτελούν για εμάς ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο προσπαθούμε να διαφυλάξουμε, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Οι μικρομεσαίοι εργοδότες του ελληνικού εμπορίου καταφέραμε με ειλικρίνεια να βρούμε οδούς συνεννόησης με τους εργαζόμενους, ανοίγοντας νέους δρόμους στις διαπραγματεύσεις και κρατώντας τις συλλογικές συμβάσεις ζωντανές.  

Τα πλεονεκτήματα από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, σε σχέση με τους αυτοματισμούς μειώσεων που έχει επιβάλλει το μνημόνιο, είναι σαφή και ακλόνητα. H αναγκαία μετρημένη μείωση του μισθολογικού κόστους στα αξιοπρεπή επίπεδα της 1-1-2009 επιβεβαίωσε τη δίκαιη πρότασή μας για επαναφορά των μισθών στην προ κρίσης εποχή με «πάγωμα» επιδομάτων και ωριμάνσεων για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από 1ης Αυγούστου 2012. 

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο:

"Δεν εγκαταλείψαμε ούτε στιγμή την προσπάθεια υπογραφής μιας νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με τη συμφωνία και την υπογραφή των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κοινωνικός διάλογος ακόμα και εάν διαρκεί ένα εξάμηνο, όπως στην περίπτωσή  μας, είναι ο μόνος τρόπος δίκαιης διευθέτησης των σοβαρών προβλημάτων 800.000 εργαζομένων στο εμπόριο.

Σε ένα επιχειρηματικό και εργασιακό τοπίο που κάθε μέρα αλλάζει προς το χειρότερο,  δεν επιλέξαμε  να είμαστε απόντες αλλά παρόντες. Δεν απογοητευτήκαμε αλλά αντίθετα επιμείναμε να αντιμετωπίσουμε το φαύλο εργασιακό κύκλο κρατώντας τις κλαδικές συμβάσεις ζωντανές, επαναφέροντας τους μισθούς στα προ κρίσης αξιοπρεπή επίπεδα του 2009.

Συνειδητοποιήσαμε ότι όσο θα μηδενίζουμε μισθούς, δεν θα πουλάμε, δεν θα εισπράττουμε, δεν θα πληρώνουμε, με αποτέλεσμα να βάζουμε συνεχώς λουκέτα και να βγαίνουμε όλο και περισσότεροι εργοδότες και εργαζόμενοι στην ανεργία.

Με επιστολές και εξ αποστάσεως δηλώσεις δεν καταλήγει κανείς σε σοβαρές κοινωνικές συμφωνίες, αλλά μόνο με ρεαλιστικές προτάσεις, ειλικρινείς προθέσεις και γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές.

Εμείς, οι άνθρωποι της αγοράς καταφέραμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε τη μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύουμε ότι θα μας ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι κλάδοι.

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις μας για  την συμπαράστασή τους  και να τους διαβεβαιώσουμε ότι οι μικρομεσαίοι εργοδότες και μισθωτοί μαζί μπήκαμε και μαζί θα βγούμε από την κρίση".

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: