Η απογραφή του 2011


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοίκων 2011 κι επειδή οι τοπικές μας εφημερίδες δημοσίευσαν τον αριθμό των Νομίμων Κατοίκων στο Δήμο μας, κρίνουμε σημαντικό να διευκρινιστεί εξ αρχής ότι ο πληθυσμός ενός τόπου δεν προκύπτει από τους εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια του και τους ασκούντες τα πολιτικά τους δικαιώματα αλλά από τους Μονίμως κατοικούντες σε αυτόν.

Από μια προσεκτική ανάγνωση των επίσημων καταλόγων της ΕΛΣΤΑΤ, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας Απογραφής  καταδεικνύουν στον μεν ένα πίνακα το Νόμιμο Πληθυσμό, δηλαδή τον αριθμό των Δημοτών κάθε Δήμου της Χώρας που είναι εγγεγραμμένοι σε κάθε Δημοτική Ενότητα, στον δε άλλο πίνακα, αναγράφεται ο αριθμός των Μονίμων Κατοίκων δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που κατοικούν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Νομό, Δήμο και αυτοτελή Οικισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορά τον Μόνιμο Πληθυσμό, διαπιστώνουμε, σε ότι αφορά το Δήμος Ρεθύμνης, μια σημαντική πληθυσμιακή αύξηση, της τάξεως του 16,1% αφού οι μόνιμα διαμένοντες στο Δήμο μας  αυξήθηκαν από τους 42.272 το 2001, στους 54.900 το 2011.
Σε ότι αφορά δε τον Πίνακα με το Νόμιμο Πληθυσμό του Δήμου Ρεθύμνης , επίσης σημειώνεται αύξηση της τάξεως του 10,3 % αφού οι εγγεγραμμένοι στο Δήμο μας το 2001 ανέρχονταν στους 40.142 ενώ το 2011 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 44.573 άτομα.

Αξίζει να τονιστεί πως η δυναμική ενός τόπου αλλά και οι πραγματικές του ανάγκες  αποτυπώνονται στον αριθμό των Μονίμων Κατοίκων του και, ως εκ τούτου, το αυξητικό ποσοστό του  7,9% που παρουσιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το 16,1 που εμφανίζει ο  Δήμος μας, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού τον κατατάσσει μεταξύ των πρώτων θέσεων στην πανελλήνια κλίμακα των πόλεων με πληθυσμιακή αύξηση.

Ως Δήμο, μας ενδιαφέρει η αύξηση του πληθυσμού αφού το μέγεθος του πραγματικού πληθυσμού προσδιορίζει το ποσοστό συμμετοχής του Δήμου μας στις κρατικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ). 
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: