Ενεργοποίηση των μέτρων οικονομικής ανακούφισης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Χίου ζητά η ΕΣΕΕ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή την ανεξέλεγκτη  πυρκαγιά στη Χίο, εξαιτίας της οποίας οι τοπικές επιχειρήσεις υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάστασή τους, ζήτησε με επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, την οποία κοινοποίησε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης για θέματα εμπορίου καθώς και σε τοπικούς φορείς, την ενεργοποίηση των μέτρων οικονομικής ανακούφισης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Χίου. Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά την ενεργοποίηση των μέτρων άμεσης ανακούφισης για τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας και την επέκταση της ισχύος του άρθρου 73 του Ν. 3746/2009 για την αποζημίωση των επιχειρήσεων της Χίου, που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά, η οποία καταστρέφει το νησί, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στην μαστιχοκαλλιέργεια και μελισσοκομία της ευρύτερης περιοχής. 

Εκτός, ωστόσο, των ζημιών, η πύρινη λαίλαπα ήρθε να πλήξει συνολικά τα ήδη μειωμένα έσοδα και τους τζίρους των τοπικών επιχειρήσεων, κατά τρόπο, ώστε να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η επιβίωσή τους. Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους, που θα εξασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων τους, ζητούμε την λήψη των παρακάτω 10 μέτρων, που θα ανακουφίσουν προσωρινά τις άμεσα ή έμμεσα πληγείσες επιχειρήσεις αλλά και τους κατοίκους της Χίου.

  1. Αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και διευκόλυνση για πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις από τις μέχρι σήμερα προβλεπόμενες.
  2. Αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο που απορρέουν από φόρους εισοδήματος, παρακρατούμενους φόρους, Φ.Π.Α. και ειδική ρύθμισή τους.
  3. Η φορολόγηση των εισοδημάτων των πληγεισών επιχειρήσεων να γίνει σύμφωνα με τη διάταξη του αρ. 32, παρ. 3 του Κ.Φ.Ε. που ορίζει ότι: «Αν από τα στοιχεία που προσκομίζει ο φορολογούμενος προκύπτει αποδεδειγμένα, ότι, από γεγονότα ανώτερης βίας, το πραγματικό κέρδος είναι κατώτερο από αυτό που προσδιορίζεται με την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή, το κέρδος αυτό μπορεί να καθορίζεται με χρήση κατώτερου συντελεστή, όχι όμως κατώτερου από το μηδέν. Εξαιρετικά, σε περιπτώσεις μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης και των βιβλίων και στοιχείων από πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα ή θεομηνία, μπορεί να αναγνωρισθεί αρνητικός συντελεστής μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί των ακαθάριστων εσόδων των ανέλεγκτων χρήσεων. ...».
  4. Μη επιβολή προστίμων του Κ.Β.Σ. για την απώλεια – καταστροφή βιβλίων και στοιχείων λόγω ανωτέρας βίας (πυρκαγιάς κ.λπ.).
  5. Αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών προς Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  6. Αναστολή καταβολής τρεχουσών οφειλών προς το Ι.Κ.Α. και τον Ο.Α.Ε.Ε..
  7. Ειδική πρόβλεψη για τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς το Ι.Κ.Α. και τον Ο.Α.Ε.Ε..
  8. Αναστολή αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
  9. Αναστολή της καταβολής λογαριασμών, Δημοτικών Φόρων και Τελών.
  10. Παράταση του προβλεπόμενου χρόνου της φορολογικά αναγνωρισμένης ζημιάς των επιχειρήσεων, για τη χρήση του 2012 και του 2013.

Τα παραπάνω μέτρα για τη φορολογική ελάφρυνση των πληγεισών επιχειρήσεων πρέπει να συνοδεύονται με χορήγηση βοηθήματος 3.000-5.000 ευρώ για κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, όπως το 2007, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών,  και αντίστοιχου Λογαριασμού Αλληλεγγύης…». 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: