Μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αγωνίας ανέδειξε η ετήσια διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, όπως κάθε χρόνο, υπό διευρυμένη σύνθεση. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η σύμπνοια και η διάθεση αλληλεγγύης του εμπορικού κόσμου της χώρας και διατυπώθηκε η απόφαση της ΕΣΕΕ να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε κανένας συνάδελφος έμπορος να μην αισθανθεί μόνος απέναντι στις δραματικές συνέπειες της κρίσης.

Από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων αναδείχτηκε η απόγνωση από την ραγδαία επιδείνωση της θέσης του Έλληνα εμπόρου, γεγονός που απειλεί με αφανισμό ένα ιστορικό και παραγωγικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, η ύφεση έχει στην κυριολεξία γονατίσει την ελληνική αγορά και έχει θέσει επιχειρηματίες και καταναλωτές υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς μείωσης του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η γενικότερη ανασφάλεια, η οποία εν πολλοίς πηγάζει και από το ιδιαίτερα ασταθές κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παγιώνει μια αρνητική ψυχολογία που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η αβεβαιότητα έχει πλέον καταστεί εγγενής συνθήκη για τη διαχείριση της κρίσης και πια ο κάθε πολίτης, επιχειρηματίας ή καταναλωτής, επιβιώνει με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο.

Αυτό που το ελληνικό εμπόριο χρειάζεται είναι όραμα για το μέλλον και κυρίως η χάραξη μιας σαφούς και γενναίας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα επανεκκινήσει την οικονομία. Οι Μμε επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση, ωστόσο αναμένουν και τη δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων που θα τις βοηθήσουν να μην οδηγηθούν σε οριστική παύση πληρωμών. Όλη η αγορά περιμένει επί μακρόν, από τη μέχρι σήμερα συνολική ενίσχυση των ελληνικών Τραπεζών με 145 δις, αντίστοιχη βοήθεια ρευστότητας και ελαστικότερης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η απουσία ενός ορθολογικού φορολογικού συστήματος που θα σφυρηλατήσει σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους φορολογούμενους, δυστυχώς εξακολουθεί να συντηρεί φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Αναφορικά με τα πρόσφατα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η ΕΣΕΕ χωρίς καμία δικαιολογία οφείλει να επισημάνει ότι από τους 779.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 280.000 είναι έμποροι, εκ των οποίων οι 15.000 δήλωσαν εισόδημα ως φυσικά πρόσωπα το 2011, μικρότερο των 12.000 ευρώ.  

Το διευρυμένο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ επιπλέον προσδιόρισε δύο άμεσες προτεραιότητες οι οποίες μπορούν να αμβλύνουν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας σήμερα.

Η πρώτη αφορά στη θέσπιση κριτηρίων νομοθετικής προστασίας για «την εντός κρίσης μικρομεσαία υπερχρεωμένη επιχείρηση» και την υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Το ρυθμιστικό πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στον Τειρεσία για τους μικρομεσαίους με νέα κριτήρια αμνηστίας για την περίοδο της κρίσης και ρυθμίσεις δανείων με επιμήκυνση αποπληρωμής καθώς και εφαρμογή του κανόνα 25-30% του εισοδήματος, ανά περίσταση, με σημαντική μείωση του ύψους της δόσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η δεύτερη αφορά στην αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με επικίνδυνα αποτελέσματα για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ αποφάσισε να προτείνει την προτεραιότητα του συμψηφισμού των βεβαιωμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ για το 2012, σε παρόχους υγείας και συγκεκριμένα 230 εκατ. ευρώ σε γιατρούς και 250 εκατ. σε φαρμακοποιούς, με τις οφειλές των τελευταίων από και προς το Δημόσιο, όπως δόσεις φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο και χωρίς να υπάρχει πρόσθετη εκατέρωθεν εκταμίευση, μπορεί να υπάρξει μια άμεση λύση στο ευαίσθητο πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων Ελλήνων πολιτών.

Το ελληνικό εμπόριο μετά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση βγήκε περισσότερο ενωμένο, με ενιαίες επιδιώξεις και κοινά στοχευμένες ενέργειες, αλλά και με προτάσεις αλληλεγγύης τις οποίες η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει το συντομότερο σοβαρά υπόψιν της. 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: