Δηλώσεις Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη με αφορμή την φετινή «επέτειο» της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου»


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Εδώ και εννέα χρόνια η 22α Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται, με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, ως η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου». Πρόκειται για μια τιμητική ημερομηνία που συμβολίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της εμπορικής επιχειρηματικότητας για τη μακροημέρευση της ελληνικής οικονομίας και συμπυκνώνει τη βούληση κάθε συναδέλφου να αγωνιστεί για ένα καλύτερο μέλλον. Το εμπόριο είναι μια οικονομική δραστηριότητα βαθιά εγγεγραμμένη στην οικονομική παράδοση της χώρας. Οι Έλληνες για πολλές δεκαετίες διέπρεψαν ως έμποροι, καθιστώντας την εμπορική δραστηριότητα μια εθνική επιχειρηματική απασχόληση. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι Έλληνες έμποροι είμαστε κληρονόμοι μιας τεράστιας εμπειρίας και μιας παράδοσης δεκαετιών που μας βαραίνει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Η φετινή «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» λαμβάνει χώρα, χωρίς διάθεση εορτασμού αφού το εμπόριο  βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς ύφεσης που έχει στην κυριολεξία σαρώσει την ελληνική αγορά. Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, στο βαθμό που ήταν οι πλέον έκθετες στην κατάρρευση της οικονομίας μας. Μέρα με τη μέρα όλοι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν τους τζίρους τους να πέφτουν και τους ίδιους να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις διαρκώς ογκούμενες υποχρεώσεις τους.

Για την υπέρβαση της κρίσης έχουν κατά καιρούς προταθεί διάφορα μεγαλεπήβολα σχέδια. Ωστόσο, όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανεκκίνηση της «πραγματικής» οικονομίας και την στήριξη των Μμε ελληνικών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Το ελληνικό εμπόριο πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για την αναπτυξιακή διαδικασία, αφού συνιστά  έναν πολλαπλασιαστή νέων πηγών ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην ελληνική οικονομία, ενώ μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με τις βαριές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας.

Από τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 280.000 είναι έμποροι και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι φορολογούνται δύο φορές, μία στην πηγή που είναι η Μμε επιχείρησή τους και μία ως φυσικά πρόσωπα. Η στοχοποίηση, λοιπόν, και η εξόντωση του μικρομεσαίου εμπόρου δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο, ούτε είναι η λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η μόνη λύση είναι ένα νέο, απλό, δίκαιο, σταθερό και αυστηρό φορολογικό σύστημα, αλλά με ίσους όρους για όλους.

Η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση αναζητά μεταρρυθμίσεις που μπορούν να στηρίξουν μία νέα αναπτυξιακή διαδικασία, αρκεί οι κυβερνητικοί εταίροι να επιλέξουν  και να συμφωνήσουν ρεαλιστικά  μέτρα. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και όχι η νέα, χωρίς μέτρο, φορολογική επίθεση που διαρρέει και προσφέρει στην Τρόικα το ΥΠΟΙΚ.

Οι Έλληνες έμποροι παρά το μαρτύριο που περνάμε καθημερινά, σαφώς και δεν είμαστε «άγιοι», ούτε της νοοτροπίας «σφάξε με, πασά μου, ν’ αγιάσω», όμως τουλάχιστον έχουμε θεσμοθετημένη ημέρα εορτασμού και όσο υπάρχει ελληνικό εμπόριο, αυτή θα είναι η 22α Σεπτεμβρίου.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: