Από το ΤΕΜΠΜΕ των μικρών επιχειρήσεων στο ΕΤΕΑΝ των μεγάλων τραπεζών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η ΕΣΕΕ ενημερώθηκε από την ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ότι οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω του ΕΤΕΑΝ, σχετικά με την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών υπέρ των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τους προμηθευτές τους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Επισήμως, η  έναρξη  υλοποίησης του προγράμματος δεν έχει ακόμα καθοριστεί, καθώς δεν έχει συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΤΕΑΝ, το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση νέων προϊόντων και κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχουν ενημερωθεί τα μέλη του για την επίτευξη συμφωνίας του Υπουργείου με την Τρόικα και τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος, ώστε με τη σειρά της η Διοίκηση να ενημερώσει ως οφείλει και τους φορείς εκπροσώπησης των Μικρομεσαίων της αγοράς.

Το Πρόγραμμα με αρχικά περιορισμένο προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μεσαίες, μικρές, και πολύ μικρές επιχειρήσεις με όλων των κατηγοριών εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της προσφερόμενης από το ΕΤΕΑΝ εγγύησης θα ανέρχεται στο 50%, ενώ θα δίνει την δυνατότητα λήψης προκαταβολής  έναντι κρατικών ενισχύσεων. Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίσθηκε μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού και όχι αργότερα από το τέλος του 2013.
Το ελληνικό εμπόριο επιθυμεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την πλήρη δραστηριοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και όχι για την προώθηση της περιορισμένης ρευστότητας   προς τις Τράπεζες για αποπληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων.

Αποκλειστικός σκοπός του  ΕΤΕΑΝ πρέπει να είναι  η εξεύρεση νέων Προγραμμάτων για την ενίσχυση  της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί  μία σταθερή ροή αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς  να απαιτείται η χρήση κεφαλαίων, απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

Η ΕΣΕΕ επανειλημμένως έχει ζητήσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων ΤΕΜΠΜΕ/ ΕΤΕΑΝ, ώστε να μην δημιουργηθούν  άλλες καταπτώσεις δανείων που σημαίνουν αυξημένες εγγυήσεις και για να σταματήσουν να  οδηγούνται βιώσιμες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, την στιγμή που υπάρχουν  αδιάθετα  κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Το ΕΤΕΑΝ  πρέπει επιτέλους μετά από δύο χρόνια χωρίς έργο, να λειτουργήσει αναπτυξιακά, αποτελεσματικά, και προς όφελος των μικρών της αγοράς για τους οποίους άλλωστε δημιουργήθηκε και όχι μόνο προς όφελος των Τραπεζών. Ο Υπουργός Ανάπτυξης οφείλει  να ξεκαθαρίσει στην νέα διοίκηση, ότι πελάτες του ΕΤΕΑΝ είναι όλες οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και όχι μόνο οι Τράπεζες.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: