Ψήφισμα για τις ΑΠΕ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης με το παρόν Ψήφισμα διαφωνεί και διαμαρτύρεται για την πρόχειρη – βεβιασμένη  - υπέρμετρη – παράλογη και ανορθόδοξη προώθηση και εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στην περιφέρεια του Δήμου μας αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ειδικότερα, εκφράζει την έντονη διαφωνία του και καταθέτει τη διαμαρτυρία του για:

α) Τον μέχρι σήμερα τρόπο έγκρισης και χωροθέτησης των αδειών εγκατάστασης ο οποίος αντιστρατεύεται  συνταγματικά δικαιώματα και  αρχές, καταστρατηγεί κάθε έννοια περιβαλλοντικής προστασίας – σεβασμού στο φυσικό πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον, αλλοιώνει  τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του χώρου, ακυρώνει δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή της κοινωνικής διαβούλευσης και συναίνεσης και παρεμποδίζει με τρόπο προκλητικό έως και επικίνδυνο την πολύπλευρη και προς όφελος της κοινωνίας Βιώσιμη Ανάπτυξη.

β) Τη φιλοσοφία που διέπει συνολικά το εγχείρημα της επιχειρούμενης ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη,  η οποία εστιάζεται στη μονόπλευρη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών υποβαθμίζοντας έτσι τις άλλες μορφές όπως π.χ. βιομάζα, βιοαέριο κλπ.,  ακυρώνει στην ουσία τη συμμετοχή των μικρών επενδυτών στη συγκεκριμένη επιχείρηση, στερεί  τη δυνατότητα σε άνεργους νέους και μικροεπενδυτές να αναπτύξουν τα χαμηλής δυναμικότητας φωτοβολταϊκά τους π.χ. σε ταράτσες, σε αγροτικές εγκαταστάσεις κλπ. και επιτρέπει την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στην Κρήτη,    πολλαπλάσιας ισχύος από τις πραγματικές ανάγκες του νησιού (περίπου 4 φορές περισσότερη).
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διαπιστώσεις, αποφασίζει :

  1. Να διαμαρτυρηθεί έντονα στο Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος  και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και σε κάθε άλλη αρμόδια Αρχή,  για την αιφνιδιαστική υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων Α.Π.Ε. στην περιοχή του Δήμου μας και ζητά την ακύρωση όλων των προεγκρίσεων, των εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων που δόθηκαν μέχρι σήμερα και να μην εκδοθούν νέες μέχρι την ύπαρξη επαρκούς, εξειδικευμένου και προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης.
  2. Την άμεση διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων προς το ΥΠΕΚΑ και κυρίως προς την περιφέρεια Κρήτης ενόψει του χωροταξικού περιφερειακού σχεδιασμού για τον εξορθολογισμό και την εξειδίκευση των κριτηρίων εγκατάστασης και της φέρουσας ικανότητας των περιοχών.
  3. Προσφυγή στα δικαστήρια και στο ΣΤΕ καθώς και υποστήριξη προσφυγών από τρίτους, επικαλούμενο την έλλειψη εξειδικευμένου, χωροταξικού σχεδίου που έχει ως συνέπεια την περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών που αναφέρονται στο Δήμο μας.
  4. Παρακολούθηση μέσω ειδικού γραφείου του Δήμου της προώθησης των προτάσεων μας της έγκρισης του περιφερικού, χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και ολόκληρου του κύκλου έγκρισης – υλοποίησης επενδύσεων Α.Π.Ε. στην περιοχή μας.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: