Έντονες είναι οι φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα ότι το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής που εδρεύει στο Ρέθυμνο πρόκειται να κλείσει ή να μεταφερθεί σε Χανιά ή Ηράκλειο όπου υπάρχουν περισσότερα Τμήματα και Σχολές. Φήμες οι οποίες κυκλοφόρησαν μετά την ανακοίνωση ότι η Σχολή Αστυνομίας αναστέλλει τη λειτουργία της και το ΚΕΝ 47 κλείνει οριστικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέσα από την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΤΕΙ, στο πλαίσιο του Καλλικράτη για την Παιδεία, ήδη συντάσσεται στο Υπουργείο Παιδείας έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας ουδείς γνωρίζει, στην οποία προτείνονται ποιες ανώτατες Σχολές και Τμήματα πρόκειται να κλείσουν και ποια θα συγχωνευτούν με άλλα ή θα μεταφερθούν σε άλλες πόλεις της χώρας. Η έκθεση αυτή πρόκειται να παραδοθεί στον Υπουργό Παιδείας μέχρι το τέλος του έτους.
Αναφορικά με το ΤΕΙ του Ρεθύμνου, οι ίδιοι πανεπιστημιακοί κύκλοι αναφέρουν, ότι είναι από δύσκολο έως απίθανο να κλείσει, μιας και είναι μοναδικό στην Ελλάδα και παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους φοιτητές του. Δεν αποκλείεται, όμως, η μεταφορά του σε Χανιά ή Ηράκλειο, όπου και υπάρχουν περισσότερες σχολές και Τμήματα.
Δυστυχώς, το ότι είναι μόνο του το Τμήμα του Ρεθύμνου και δεν υπάρχει κάποιο άλλο, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν Σχολή, αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα. Επίσης, σοβαρό μειονέκτημα αποτελούν οι απαρχαιωμένες και ελλιπείς εγκαταστάσεις του Τμήματος στα Περιβόλια.
Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι το Τμήμα εγκαταστάθηκε στις υποδομές του Πανεπιστημίου όταν αυτό μεταφέρθηκε στο Γάλλου. Δυστυχώς, όμως, δεν κατέλαβε όλο το χώρο, αφού εκεί εγκαταστάθηκε και το Πειραματικό Γυμνάσιο. Στο πέρασμα των χρόνων έγιναν πολλές προσπάθειες να ανεγερθούν καινούργια κτίρια σε παρακείμενη δημοτική έκταση. Η τεχνική Υπηρεσία του ΤΕΙ είχε εκπονήσει τη μελέτη, είχε εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση, αλλά, δυστυχώς, η δημοτική έκταση ποτέ δεν αποδεσμεύτηκε, αφού υπήρχαν προβλήματα με τους ιδιοκτήτες. Και εφόσον δεν υπήρξαν νέα κτήρια, δεν ήρθε ποτέ και το δεύτερο Τμήμα ώστε τα δυο Τμήματα μαζί να αποτελέσουν Σχολή.
Έτσι, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση που η χώρα μαστίζεται απ΄ την κρίση και οι επαΐοντες προσπαθούν να κόψουν απ’ όπου μπορούν. Κι ένα από τα θύματα, φαίνεται ότι θα είναι και το ΤΕΙ του Ρεθύμνου.
Βέβαια, το ΤΕΙ αντιστέκεται εκ των έσω. Η συμμετοχή δύο λαμπρών επιστημόνων του, του κ. Νεκτάριου Παπαδογιάννη και του κ. Μιχάλη Ταταράκη στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα HIPPER, από μόνες τους αποτελούν ανάχωμα στη μεταφορά του Τμήματος. Επιπρόσθετα, η κατασκευή στα Τρία Μοναστήρια, σε εκτάσεις της Ένωσης, ερευνητικού κέντρου για τις ανάγκες του προγράμματος HIPPER, αποτελεί άλλον ένα ανασταλτικό παράγοντα. Η ερώτηση, όμως, είναι έως πότε; Η τρόικα πιέζει για περικοπές. Και η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιέσεις της εισακούγονται.
Τι αντίκτυπο, όμως, θα έχει η μεταφορά του ΤΕΙ σε άλλη πόλη; Την επιστημονική υποβάθμιση του Ρεθύμνου, δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε. Ας σκεφτούμε, όμως, ότι σήμερα το ΤΕΙ του Ρεθύμνου έχει περίπου 700 φοιτητές. Αυτοί οι φοιτητές αφήνουν στην πόλη κατά μέσο όρο 700-800 ευρώ ο καθένας. Δηλαδή, το μήνα, περίπου, 500.000 ευρώ. Το χρόνο 6 εκ. ευρώ! Αυτά τα χρήματα θα κάνουν «φτερά» από την ήδη δοκιμαζόμενη τοπική αγορά.
Απευθύνω έκκλησή, λοιπόν, σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Νομού! Ας δραστηριοποιηθούν όλοι, να μη φύγει το ΤΕΙ από το Ρέθυμνο. Ας μην έχει κι αυτό την τύχη που είχε η Σχολή Αστυνομίας και το Στρατόπεδο.
Ας κινητοποιηθούν έγκαιρα και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τώρα, που είναι νωρίς!
Γιατί σε λίγο θα είναι αργά!
Πολύ αργά!
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: