Aπάντηση Δημάρχου Ρεθύμνης στα αρθρα περί ανταπόκρισης Νομικού Προσώπου του Δήμου σε επερώτηση Βουλευτων Χρυσής Αυγής


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Από την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο άρθρα που έντεχνα προκάλεσαν φορείς συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, οι οποίοι εκμεταλευόμενοι ένα συμπτωματικό γεγονός προσπάθησαν να εξαγάγουν συμπεράσματα και να νομιμοποιήσουν έκνομες συμπεριφορές ,οι οποίες δυστυχώς δεν εξαντλούνται στο  επίπεδο της λεκτικής ύβρεως.  

Αναφέρομαι στο θέμα της χορήγησης εκ μέρους του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ρεθύμνης με την επωνυμία “Κοινωνική Πολιτική και Μουσική Παιδεία Δήμου Ρεθύμνης”, στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των φοιτούντων αλλοδαπών παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν σχετικού αιτήματος βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παρότι πιστεύω ότι η ρεθεμνιώτικη κοινωνία γνωρίζει ποιος είναι ο καθένας από μας και τί κάνει στην πόλη μας, θεωρώ υποχρέωσή μου, έστω και γι' αυτούς τους λίγους πλανηθέντες , να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. 

Το επίμαχο ερώτημα διαβιβάστηκε στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ρεθύμνης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία είναι η προϊσταμένη αρχή  και απαιτούσε  αυθημερόν απάντηση.

Το ΝΠ διεκπεραίωσε το θέμα στα όρια της απόλυτης τυπικής νομιμότητας κι έτσι με μια λιτή απάντηση των δυο σειρών που ανέφερε  ότι :” Σε εκτέλεση του παραπάνω σχετικού σας ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2012 -13 έχουν πραγματοποιηθεί 271 εγγραφές παιδιών εκ των οποίων 8 παιδιά είναι υπήκοοι Αλβανίας και 1 παιδί είναι υπήκοος Ρουμανίας. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η επιλογή των παιδιών δεν έγινε με κλήρωση αλλά βάση κριτηρίων όπως έχουν καθοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου” , διεκπεραίωσε το θέμα εντελώς τυπικά και γραφειοκρατικά. Στο σημείο αυτό, οφείλω να πω ότι από πλευράς τυπικότητας και νομιμότητας δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Θα μπορούσαν όμως να έκαναν, αν με είχαν συμβουλευτεί,  ότι ακριβώς έπραξα  σε σχετική επερώτηση βουλευτών του ΛΑ.ΟΣ. τον π. Ιανουάριο, σχετικά με τη Γιορτή του Μετανάστη που διοργανώσαμε ως Δήμος Ρεθύμνης όπου απάντησα μεν, αλλά δεν παρέλειψα να αναφέρω την αγανάκτηση μας και την πολιτική αποδοκιμασία μας καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια της κοινωνίας του Ρεθύμνου για τη συγκεκριμένη παρέμβασή τους. Μάλιστα την απάντηση αυτή, την επαίνεσαν τότε κάποιοι από τους  σημερινούς  κατηγόρους  μας.

Όλα αυτά λοιπόν τα γνωρίζουν οι Ρεθεμνιώτες. Γι' αυτό ας αφήσουν τις υποκρισίες  και τους χαρακτηρισμούς, που τους εκτοξεύουν χωρίς πρώτα να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική, διότι σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια.

Είναι τουλάχιστον άδικο λοιπόν, να στρέφονται  ενάντια σ΄ ένα σύστημα που όχι μόνο έχει αποδείξει τη δημοκρατικότητά του και την κοινωνική του ευαισθησία αλλά κάνει πολύ περισσότερα απ΄ όσα μπορεί να κάνει και μάλιστα πρωτοπορώντας.

Λησμονούν  μάλλον οι επικριτές μας ότι πρώτος ο δικός μας Δήμος ίδρυσε σε συνεργασία με τους εθελοντές γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους κοινωνικούς λειτουργούς,  τους φαρμακοποιούς και όλους όσοι εμπνεύστηκαν και λειτούργησαν το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο συνεχίζει να στηρίζει ο Δήμος σθεναρά.  Το συγκεκριμένο Ιατρείο, είναι γνωστό, πως ιδρύθηκε για λόγους ανθρωπιστικούς και δημόσιας υγιεινής και εξυπηρετεί δωρεάν όλους τους ανασφάλιστους χωρίς να ελέγχει ποτέ τη χώρα προέλευσής τους. Μάλιστα, χαιρόμαστε που διαπιστώνουμε σήμερα ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει βρει μιμητές σε όλη τη χώρα. 

Ξεχνάνε επίσης, ότι είμαστε από τους πρώτους Δήμους που ενεργοποιήσαμε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, τα Μέλη του οποίου δουλεύουν συνεχώς και συνεργάζονται σταθερά και αποτελεσματικά με όλους τους εκπροσώπους των αλλοδαπών κοινοτήτων της πόλης, είμαστε εμείς που διοργανώνουμε κάθε χρόνο τη Γιορτή των Μεταναστών η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός, είναι ο δικός μας Δήμος και το Τμήμα Παιδείας του, που κάνει συστηματικές προσπάθειες  στήριξης άπορων οικογενειών είτε με τη συνδρομή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου, είτε μέσω της Υπηρεσίας Πρόνοιας. Και για το λόγο αυτό διοργανλώνει εκδηλώσεις και δράσεις,  στις οποίες οι επικριτές μας όχι μόνον ουδέποτε καταδέχθηκαν  να συμμετάσχουν, αλλά κι όταν τους ζητήσαμε τη βοήθειά τους εισπράξαμε τη βροντερή απουσία τους .  

Προφανώς, θεωρούν ότι τα κοινωνικά προβλήματα και οι πληγές της κοινωνίας μας επουλώνονται με το  Facebook, Δελτία Τύπου και καταλήψεις που ακυρώνουν τη λειτουργία του πιο άμεσου και δημοκρατικού θεσμού, που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λυπάμαι αλλά διδάγματα δημοκρατίας απ όσους δε σέβονται κανένα θεσμό και μάλιστα την Τοπική Αυτοδιοίκηση,   που βρίσκεται  συνεχώς κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του, προσωπικά δεν δέχομαι. Όπως δεν δέχομαι και τέτοιου είδους κακόπιστους κι ευτελείς χαρακτηρισμούς. Θα τους συνιστούσα λοιπόν να είναι πιο προσεκτικοί στη γλώσσα που χρησιμοποιούν όταν συνδιαλέγονται με τους εκπροσώπους ενός θεσμού που νομιμοποιείται και μάλιστα κατά τρόπο συντριπτικό απ' την ίδια την κοινωνία στην οποία απευθύνεται.

Μιλούν για Δημοκρατία χωρίς να γνωρίζουν ή να σέβονται τους όρους και τους κανόνες που αποτελούν συστατικά της στοιχεία όπως είναι ο διάλογος, η ψύχραιμη ανταλλαγή επιχειρημάτων, η σύνθεση των απόψεων και ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου.   

Προτείνω λοιπόν σε όλους αυτούς  που εμφανίζονται ως τιμητές του έργου μας, να προβληματιστούν με την καθημερινή πολιτική τους πράξη και δραστηριότητα.

Πιστεύω πως είναι στο χέρι όλων μας να ξανακάνουμε  τη Χρυσή Αυγή  από ανερχόμενη πολιτική δύναμη συνονθύλευμα γραφικών που αναπολούν το ναζισμό και με οπαδούς αυτούς μόνον που  ενστερνίζονται τις συγκεκριμένες απόψεις και πρακτικές τους.

Εκείνο πάντως που κατηγορηματικά θέλω να τονίσω είναι πως ούτε το δημοτικό σύστημα ούτε οι πρακτικές, οι αρχές και οι αξίες που εμείς εδώ υπηρετούμε, τους νομιμοποιούν. Η κοινωνία και οι άνθρωποί της αυτό το γνωρίζουν και το αποδεικνύουν όποτε ερωτώνται και καλούνται να στηρίξουν κάθε δράση και εκδήλωση του Δήμου, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, αδιακρίτως προέλευσης, φυλής και θρησκείας.

Ας αναζητήσουν λοιπόν αλλού τους κουκουλοφόρους κι ας φροντίσουν όσοι εξαπολύουν ύβρεις εναντίον μας να μην νομιμοποιούν, καταδικαστέες κι απ' τους ίδιους δράσεις, στο όνομα μιας υποτιθέμενης αντίδρασης.

Ο νοών νοείτω. 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: