Κοινή συνεδρίαση Διοικήσεων ΣΕΒΕ-ΣΒΘΚΕ στο Βόλο Δ.Τ. ΣΕΒΕ-ΣΒΘΚΕ


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Σ.Ε.Β.Ε

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Πραγματοποιήθηκε χθες 08.01.13 κοινή συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ) στα γραφεία του τελευταίου στο Βόλο.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς και ο Πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ κ. Ευριπίδης Δοντάς συμφώνησαν στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της  συνεργασίας μεταξύ των δύο συνδέσμων για τη στήριξη της εξωστρέφειας και την  υλοποίηση κοινών δράσεων  προς όφελος των επιχειρήσεων μελών.

 

Η εξαγωγική δραστηριότητα της περιφέρειας της Θεσσαλίας καταγράφει έντονα ανοδική πορεία από την απαρχή της κρίσης (2008) μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, με μια συνολική αύξηση κατά 37% στο διάστημα Ιαν-Ιούνιος 2008-2012, η περιφέρεια κατατάσσεται πλέον στην 4η θέση στο σύνολο των 13 περιφερειών. Βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Θεσσαλίας είναι τα τρόφιμα (μερίδιο 33,8% το 2012), τα μέταλλα (26,6%), τα προϊόντα ένδυσης (20,2%) και τα χημικά – πλαστικά (9,9%). Στις σημαντικότερες αγορές της περιφέρειας βρίσκονται οι: Γερμανία (μερίδιο 15% το 2012), η Αλγερία (12%) και η Τουρκία (10%). Αντίστοιχα, ισχυρή ανοδική πορεία σημειώνει και η εξαγωγική δραστηριότητα της  περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, που με μια συνολική αύξηση  στο διάστημα 2008-2012 κατά 35% βρίσκεται στην 3η θέση, στην οποία παραδοσιακά βρισκόταν η Πελοπόννησος. Τα μέταλλα και τα χημικά & πλαστικά αποτελούν το 75% των εξαγωγών της περιφέρειας, ενώ περισσότερο από 50% των προϊόντων απευθύνονται σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη (μερίδιο 25% το 2012), στις ΗΠΑ (21%) και στην Τουρκία (10%).

 

Κύριο στοιχείο της συνεργασίας των δύο φορέων αποτελεί η κοινή συναντίληψη των δύο φορέων για την ανάγκη χάραξης Εθνικής Εξαγωγικής Στρατηγικής και ενεργού εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη διαμόρφωση και εφαρμογή της.

Ζητούμενο και για τους δύο φορείς παραμένει η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και η αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής παραγωγής και εξωστρέφειας. Προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα αποτελούν, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ρευστότητας που απειλεί πλέον και τις υγιείς επιχειρήσεις και η σταθερή για μια δεκαετία και δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων όχι ως προς το κεφάλαιο αλλά ως προς τα κέρδη. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βιομηχανία και η υιοθέτηση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που είναι πλέον αντίστοιχο με αυτό χωρών της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία και καθιστά μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.

Επιπρόσθετο πρόβλημα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ενίσχυση του μεταφορικού κόστους για μακρινές αγορές με ενδιαφέρον και προοπτική για τα ελληνικά προϊόντα. Ιδίως μάλιστα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επώνυμα προϊόντα, το κόστος αυτό είναι απαγορευτικό. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε αγορές όπως αυτές της Ευρασίας-Ασίας πχ Αζερμπαϊτζάν και Ιράκ, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τακτικής μεταφοράς σε επίπεδο συμφόρτωσης (groupage). Οι δύο φορείς θα προχωρήσουν για το θέμα αυτό σε κοινή παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ώστε να διερευνηθεί η όποια δυνατότητα ενίσχυσης της οργανωμένης τακτικής οδικής μεταφοράς groupage για μια εύλογη περίοδο πχ δύο ετών, μέχρι να καθιερωθούν τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές αυτές και οι επιχειρήσεις να μπορούν πλέον μόνες τους να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος.

Τέλος, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων, η έμφαση στην προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων, η προώθηση της επιχειρηματικής αριστείας και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο παροχής τεχνογνωσίας και καινοτομίας από τις πρώτες στις δεύτερες συνιστούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία αναγνωρίζουν και οι δύο φορείς ως ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής Ελλάδας.

 

Οι Διοικήσεις των δύο φορέων συμφώνησαν στη μεταξύ τους συνεργασία και στους τομείς εκπαίδευσης/κατάρτισης και συμβουλευτικής στις επιχειρήσεις της περιοχής που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας καθώς και στην παροχή τεχνογνωσίας από το ΣΕΒΕ σε θέματα εξαγωγών.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:







Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: