Συνάντηση με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια πραγματοποίησε η Διοικητική Επιτροπή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) το Σάββατο 02.02.13 στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του ΣΕΒΕ και συνδυάστηκε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη επίσημη εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΡΩΓΗΣ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των σημαντικότερων επιχειρηματικών φορέων της Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δόγμα του ΣΕΒΕ «Παράγω και Εξάγω» τονίζοντας την ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης και προώθησης της ελληνικής παραγωγής και εξωστρέφειας, της υποκατάστασης των εισαγωγών με προϊόντα ελληνικής παραγωγής και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων.
Οι ελληνικές εξαγωγές από το 2010 και κυρίως μέσα στο 2011 κατέγραψαν μια έντονα ανοδική πορεία. Η πορεία αυτή συνεχίζεται και μέσα στο 2012, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς. Το α’ εξάμηνο 2012 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,2%. Η εξαγωγική επίδοση της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές ως ποσοστό ΑΕΠ) ανέρχεται στο ποσοστό 12,4%.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εξαγωγικές επιδόσεις της Βόρειας Ελλάδας, η οποία είναι πρωτοπόρος και συμμετέχει με μερίδιο 27% στις εθνικές εξαγωγές το α’ εξάμηνο 2012. Αξίζει να σημειωθεί για την Κεντρική Μακεδονία, εκτός του ότι αποτελεί την πιο εξωστρεφή ελληνική περιφέρεια (μεγαλύτερη συνεισφορά των εξαγωγών στο περιφερειακό ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο), το 2012 ο βαθμός επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές αγγίζει το 95%, γεγονός που λόγω μεγέθους οικονομίας, έχει πολύ σημαντικές θετικές επιδράσεις στο εθνικό εμπορικό ισοζύγιο.
Την ιδιαίτερη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας και της εξωστρέφειάς της αναγνώρισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επιβράβευσε τις επίπονες προσπάθειες των επιχειρηματιών, σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα, για διεθνοποίηση και προώθηση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία στις αγορές του εξωτερικού.
Ιδιαίτερο ζήτημα για το ΣΕΒΕ αποτελεί η ανάγκη επανατοποθέτησης της - αρνητικής μέχρι τώρα - εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό (rebranding Greece), την οποία πρώτοι δέχονται οι Έλληνες εξαγωγείς στις επαφές τους με συνεργάτες του εξωτερικού. Η από κοινού και στοχευμένη ανατροπή της δυσμενούς αναγνωρισιμότητας της χώρας θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, ενώ κάποια θετικά μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Αναμφίβολα η συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση αυτή είναι μείζονος σημασίας.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε και στα προβλήματα των Ελλήνων εξαγωγέων με έμφαση στη μειωμένη ρευστότητα που εμποδίζει ακόμη και την αγορά πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων, παρά την ύπαρξη παραγγελιών από το εξωτερικό, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι στη βελτίωση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας θα συμβάλλει η επικείμενη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επίσης ο κ. Λακασάς επεσήμανε το υψηλό ενεργειακό κόστος που, με τις τιμές που φθάνει στον τελικό καταναλωτή, αποτελεί σήμερα ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και ανέρχεται σχεδόν στο διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος στη Γερμανία και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων κυρίως βιομηχανιών.
Τέλος, συζητήθηκε η ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που θα συμβάλλει και στη διατήρηση της απασχόλησης και του κοινωνικού ιστού της χώρας καθώς και στην αναχαίτιση της μαζικής φυγής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Τα μέλη της ΔΕ του ΣΕΒΕ ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση αυτή, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους εκπροσώπους του ΣΕΒΕ σε νέα συνάντηση στην Αθήνα σε επόμενο χρόνο.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: