Δ.Τ. Διπλά κερδισμένη η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει τη θετική εξέλιξη για τη χώρα μας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και θεωρεί ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα ήταν η κερδισμένη της μάχης των Βρυξελλών, αφού απέσπασε 50% αυξημένα κονδύλια από έναν Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που μειώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.


Η αύξηση του συνολικού πακέτου στα 18,3 δις, με κονδύλια 14,5 δις για το νέο ΕΣΠΑ, 1,8 δις για έργα αγροτικής ανάπτυξης και 2 δις επιπλέον για την ανεργία, την ασφάλεια και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, μπορεί να μην φτάνει το μέγεθος του προηγούμενου πακέτου ενισχύσεων των 20,6 δις, ωστόσο αποτελεί επιτυχία σε σχέση με αυτό που κατάφεραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από έναν προϋπολογισμό λιτότητας για όλη την Ε.Ε.


Η χώρα μας είναι μάλιστα διπλά κερδισμένη από το αποτέλεσμα, αφενός γιατί το έξτρα πακέτο δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση της Ευρώπης να μας βοηθήσει και αφετέρου γιατί δείχνει ότι αυτή τη φορά ήμασταν καλά προετοιμασμένοι να διεκδικήσουμε, να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε μία σημαντική οικονομική μάχη.


Το αυξημένο πακέτο βοήθειας για την περίοδο 2014-2020 αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία μας για να βγούμε από την ύφεση, με την προϋπόθεση βεβαίως, ότι θα καταφέρουμε να αντέξουμε μέχρι το 2014. Η αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από 50% έως και 80%, η αύξηση των προκαταβολών και η επιμήκυνση του χρόνου εκταμίευσης από 2 σε 3 χρόνια από την στιγμή της δέσμευσης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο δικαιολογίας να μην εισπράξουμε όλα τα χρήματα του νέου πακέτου.


Γι’ αυτό, είναι τεράστια η ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων να μην επαναληφθεί η αποτυχία του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, να υπάρξει έγκαιρα ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός, χωρίς αποκλεισμούς και το μέγιστο της απορρόφησης, ώστε να μην χαθεί ξανά ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.


Το ελληνικό εμπόριο, επίσης, θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει να επεκτείνει τις δράσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα εντός του 2013. Το πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι ύψους 500 εκ. ευρώ τα οποία θα προέρχονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από ελληνικούς φορείς και θα στηρίξει αποκλειστικά τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση.
Η ΕΣΕΕ, ως κοινωνικός εταίρος, δηλώνει την πρόθεσή της να συνδράμει με το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) σε μια προσπάθεια στρατηγικής συμμαχίας που θα απορροφήσει και θα αξιοποιήσει υπέρ της ανάπτυξης κάθε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, που δικαιούται η χώρα μας.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: