Δ.Τ. Η ΕΣΕΕ για την επαναλειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Για το ελληνικό εμπόριο είναι ιδιαίτερα θετική η επανέναρξη λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ιδιαίτερα δε σε μια στιγμή που η ανεργία έχει γίνει καθολικό κοινωνικό πρόβλημα.
Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της απασχόλησης του εμπορίου, αφού η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών για πρώτη φόρα δείχνει ότι πλήττει άμεσα και την απασχόληση στον κλάδο. Αναλυτικότερα, μέσα στο τελευταίο έτος, το εμπόριο απώλεσε 90.000 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 664.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά μετά το 1999. Ακόμα αν και η συμμετοχή της απασχόλησης του κλάδου στο σύνολο της απασχόλησης της οικονομίας παραμένει υψηλή λόγω της παράλληλα έντονης μείωσης της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, οι πιέσεις που δέχεται το εμπόριο πλέον είναι εμφανείς και έντονες.
Επιπλέον, ενώ το εμπόριο αποτελούσε τον κλάδο-«πύλη εισόδου» για ένα μεγάλο αριθμό νέων και συνεχίζει να συμμετέχει στην απασχόληση με 18%  ακόμα και σήμερα, αυτή η δυναμική φαίνεται να χάνεται πλήττοντας τον κλάδο και διογκώνοντας την ανεργία των νέων και των γυναικών. Σημειωτέον ότι η ετήσια μείωση των εργοδοτών στο εμπόριο είναι -15,7% και των αυτοαπασχολουμένων -3,9%,όταν στο σύνολο της οικονομίας η μείωση των εργοδοτών είναι -16,6%.
Τα στοιχεία από πρωτογενή έρευνα που διεξήχθη από την ΕΣΕΕ για τις εμπορικές επιχειρήσεις δείχνουν ότι ο μέσος όρος απασχολουμένων στο εμπόριο ανά επιχείρηση είναι σήμερα 2,76 απασχολούμενοι έναντι 2,88 το 2012. Αναλυτικότερα στο χονδρικό εμπόριο είναι 5,05 και από 2,01 το 2012 σε 1,86 στο λιανικό. Αναφορικά δε με το μέγεθος της επιχείρησης ο μέσος όρος απασχολουμένων το 2013 είναι 1 στις πολύ μικρές, 2,87 στις μικρομεσαίες και 31,86 στις μεγάλες. Η ετήσια μείωση της απασχόλησης στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι -4,2%, ενώ για την τριετία 2009-2013 υπολογίζεται στο -24,8%. Στο 87% των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων δεν γίνονται πλέον υπερωρίες, ούτε στο λιανικό, ούτε στο χονδρικό εμπόριο.
Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το 81% των μικρών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων έχει πρόθεση να διατηρήσει το προσωπικό τους αριθμητικά σταθερό, με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν. Δυστυχώς, ο μέσος όρος πιθανότητας διακοπής λειτουργίας σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο κυμαίνεται στο 43-44%, ενώ τα ποσοστά διακοπής λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι υψηλά στις μικρές με 51%, 40% στις μικρομεσαίες και 14% στις μεγάλες.
Η ΕΣΕΕ έχει καταθέσει πολλές προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με ελάφρυνση στη φορολογία.  Πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία ρυθμίσεων, υπό μορφή "ασφαλιστικής περαίωσης", αλλά ήρθε η ώρα να επιβραβευτούν επιτέλους και οι συνεπείς εργοδότες με μία συμβολική έκπτωση 5% επί των εργοδοτικών εισφορών.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι -αν και εργοδότες- εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι οι μειώσεις μισθών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στη δημιουργία νέων επενδύσεων αλλά και κυρίως στις πωλήσεις  των επιχειρήσεών μας, αφού για εμάς το εμπόριο, οι μειωμένοι μισθοί αντιπροσωπεύουν μειωμένο τζίρο στις επιχειρήσεις μας. Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι το μη μισθολογικό κόστος εξακολουθεί να είναι υψηλό αφού ακόμα και σήμερα ο μέσος όρος των μηναίων ασφαλιστικών εισφορών είναι 890,05€, ενώ ο μέσος όρος στις επιχειρήσεις με 2-9 εργαζόμενους είναι 1.185,97 και στις επιχειρήσεις άνω των 10 εργαζομένων είναι 6.500 €.
Τέλος, αναφορικά με το νόμο 3986/2011 που αφορά στο επίδομα για τους εμπόρους σε ανεργία θεωρούμε ότι ιδιαίτερα μετά το διαχωρισμό που επιχειρείται με το άρθρο 50 του σχεδίου νόμου, το κριτήριο της πλήρους διακοπής που επιφυλάσσεται για τους εμπόρους και τους δημοσιογράφους είναι όχι μόνο άδικο αλλά στην πραγματικότητα καθιστά το νόμο ανεφάρμοστο. Ο λόγος είναι απλός: η πλειονότητα των  συναδέλφων μας που ουσιαστικά έχει βγει από το επάγγελμα, δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη διακοπή λόγω χρεών προς τον ΟΑΕΕ και το Κράτος.
Ενώ λοιπόν σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ απαιτείται πλήρης διακοπή του επιτηδεύματος για να λάβουν το βοήθημα, στο άρθρο 50 του Ν/Σ για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ ως διακοπή νοείται και το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το μισό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας. Επειδή ο διαχωρισμός αυτός είναι άδικος ζητούμε να ισχύσει για όλους το δεύτερο κριτήριο ως διακοπή, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και όσοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους αλλά δεν έχουν βγει από το επάγγελμα, έχοντας προχωρήσει σε ρυθμίσεις των χρεών τους.
Τέλος, για τον ΟΑΕΕ επισημάνθηκε ότι από τους 780.000 ασφαλισμένους 393.000 οφείλουν 5,96 δις, ενώ 184.000 έχουν διακόψει οριστικά με απώλειες εισφορών 1,2 δις για το Ταμείο. Το θετικό είναι ότι περίπου 285.000 είναι μικροφειλέτες μέχρι 10.000 και με μέσο όρο οφειλής 3.300 €. Πρόταση της ΕΣΕΕ για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ είναι η επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ταυτόχρονο "πάγωμα" και κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών και επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης που δεν δημιουργεί λογιστικές απώλειες, ενώ θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ροή εισφορών στο Ταμείο.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: