Eπικήδειος Δημαρχου Ρεθύμνης για τον εκλιπόντα Μανο Αστρινό


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Κάθε φορά που αποχαιρετούμε έναν συνάνθρωπό μας που η ζωή του ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με τη ζωή της πόλης μας, διατρέχουμε τον κίνδυνο, λόγω συναισθηματικής φόρτισης,  να αποδώσουμε έναν ελλιπή απολογισμό της συνολικής προσφοράς του.
Άλλωστε όταν κάποιος  συγκεντρώνει τόσες αρετές και τόσες ικανότητες και τις θέτει με τόση γενναιοδωρία στην υπηρεσία της κοινωνίας, δεν χρειάζεται αυτό τον απολογισμό αφού αποτυπώματα του έργου του  αναγνωρίζει εύκολα κανείς  σε πολλές εκδηλώσεις του Πνεύματος , του Πολιτισμού και των Τεχνών στο Ρέθυμνο.
 Έτσι ήταν ο Μάνος Αστρινός. Ο κ. Μανός που κέρδιζε πάντοτε χωρίς προσπάθεια την Αγάπη, το Σεβασμό και την Εκτίμηση όλων όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, ως φίλο, ως συνεργάτη, ως ενεργό πολίτη που έφερε ακέραιη την κληρονομιά της ευγένειας, της αρχοντιάς, της γενναιοδωρίας, της γνώσης και της πίστης στα ιδανικά που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Οι αναμνήσεις μου από την προσωπικότητα του Μανου Αστρινού  ανάγονται στην εφηβική μου ηλικία. Από τότε μου έκανε εντύπωση ο συνδυασμός του σοβαρού και συνάμα προσηνή ανθρώπου, του πνευματικά καλλιεργημένου και απλού συνομιλητή, του ανθρώπου  που ήξερε να βάζει όρια την ίδια ώρα που ενέπνεε τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, του δασκάλου στους νέους υπαλλήλους του Δήμου, στην υπηρεσία του  οποίου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και του μαθητή, όταν επρόκειτο να διδαχθεί  κάτι καινούριο ο ίδιος αφού δεν έπαψε ποτέ ν' αναζητά τη γνώση .
Όταν ανέλαβα τα δημαρχιακά μου καθήκοντα, διαπίστωσα με πόση εκτίμηση και σεβασμό μιλούσαν οι εργαζόμενοι για τον τέως Διευθυντή του Δήμου, τον κ. Μανό, που ακόμη κι όταν συνταξιοδοτήθηκε συνέχιζε να εργάζεται εθελοντικά προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην κοινωνία του Ρεθύμνου και τις αστείρευτες συμβουλές του στους υπαλλήλους, δημιουργώντας ένα κλίμα οικειότητας, σχεδόν οικογενειακό, που το είχαν όλοι ανάγκη. 
Δε μου έκανε εντύπωση αυτή η διαπίστωση αφού κι εγώ γνώριζα τη θερμή  αφοσίωση του σε κάθε τι που αναλάμβανε να διεκπεραιώσει και αφορούσε την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης μας.
   Η αγάπη του για την πόλη του Ρεθύμνου, ήταν αταλάντευτη, αδιαπραγμάτευτη και ξεκάθαρη.
Το εξαιρετικό αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του αποτελεί για μας μια σπουδαία ιστορική παρακαταθήκη, την οποία ελπίζω να μπορέσουμε  να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε όπως πραγματικά της αξίζει και όπως και ο ίδιος θα ήθελε ώστε οι επερχόμενες γενιές να έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την ιστορία την πόλης μας μέσα από τη δική του καθαρή  ματιά.  
Όπως επίσης συμμεριζόμαστε την αγωνία του και το ακατάπαυστο ενδιαφέρον του  για το Μιναρέ Ρεθύμνου για την αναστήλωση του οποίου αγωνιζόταν μέχρι την ύστατη μέρα της ζωής του ως Πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Διαδόσεως Καλών Τεχνών αλλά και ως ευαίσθητος Ρεθυμνιώτης που νοιάζονταν για την προστασία των μνημείων της πόλης μας.  
Νομίζω λοιπόν πως το καλύτερο μνημόσυνο για τον κ. Μανό θα ήταν η εκπλήρωση των δυο αυτών μεγάλων του επιθυμιών, της αποκατάστασης του Μιναρέ και της αξιοποίησης του πλούσιου αρχείου που με τόσο κόπο κι ευαισθησία συντήρησε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι μια υπόσχεση που πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε, σήμερα που τον συνοδεύουμε στην τελευταία κατοικία του και να την τηρήσουμε.
 Αποχαιρετούμε λοιπόν, με βαθιά συγκίνηση τον αγαπημένο μας  συμπολίτη Μανό Αστρινό, τον άνθρωπο που πλούτισε τα αισθήματα μας με την ευγένεια και τη γαλήνη του,  που τροφοδότησε τις κοινές μας προσπάθειές για την πρόοδο της πόλης μας με τη γνώση του, την ανιδιοτελή προσφορά του και την αφειδώλευτη αγάπη του γι αυτήν, που μας κινητοποίησε με την ενέργειά του και την ακούραστη συνδρομή του σε κάθε δράση που αναδείκνυε την Παράδοση και τον Πολιτισμό του Ρεθύμνου, που τίμησε τους ρόλους με τους οποίους ευλογήθηκε ως σύζυγος, πατέρας και παππούς, ως εξέχον μέλος του δημοτικού συστήματος, ως πολίτης με ενεργή προσφορά ακόμη κι όταν η επιβαρυμένη υγεία του του επέβαλλε ανάπαυση και αποχή από τα κοινά.
Ο Μανός Αστρινός έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στο Ρέθυμνο. Μια ιστορία που θα τη θυμόμαστε και θα τη λέμε στα παιδιά μας κάθε φορά που θα αποφασίζουμε να τους μιλήσουμε για Ρεθυμνιώτες που δεν πρέπει ποτέ κανείς να  ξεχάσει.
Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του και να δίνει κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους του  να τιμούν τη μνήμη και το έργο του.

Καλό κατευόδιο αγαπητέ μας κε Μανό. Η σκέψη μας και τα πιο θερμά μας αισθήματα θα σε συνοδεύσουν στο αιώνιο ταξίδι σου.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: