Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ρεθύμνης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνεργασίας για την Ομαλή Ένταξη των Μεταναστών


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Ιουνίου 2013, συνάντηση με σκοπό την «Ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και άλλων παρόμοιων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Ε.Ε. και εκπροσώπων οργανώσεων μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η δράση εντάσσεται στην Προτεραιότητα 4, «Ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και πληροφοριών για την ένταξη μεταξύ των Κρατών-Μελών».

Η υλοποίηση της Δράσης αφορούσε την ενίσχυση του Δικτύου Συνεργασίας, με συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από λοιπές χώρες της ΕΕ, αλλά και την ένταξη σε αυτό εκπροσώπων άλλων παρόμοιων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Ε.Ε., όπως και εκπροσώπων οργανώσεων μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη Δράση συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ρεθύμνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Στέλιος Σπανουδάκης. Το ΣΕΜ Δήμου Ρεθύμνου έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε θέματα που αφορούν στη διερεύνηση προβλημάτων των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Ρεθύμνου και στην επίλυσή τους μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα οργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο και τις κοινότητες των μεταναστών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των πολιτών, για θέματα εκπαίδευσης, εργασίας, ασφάλισης και γενικά ομαλής ενσωμάτωσης των μεταναστών στη ρεθυμνιώτικη κοινωνία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος στις 12 Ιουνίου διοργανώθηκε workshop με θέμα «Αναγνώριση και εφαρμογή καλών πρακτικών για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών. Η ευρωπαϊκή εμπειρία».

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να προβάλλει το ρόλο που διαδραματίζουν σε τοπικό επίπεδο τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών και να αναδείξει το έργο τους. Επίσης να υποστηρίξει την καταγραφή καινοτόμων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο και να ενισχύσει τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών.

Ομιλητές οι οποίοι ανάλυσαν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές σχετικά με την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ήταν:

  • Η Ana Feder, Policy Advisor του Δικτύου Πόλεων για την ενσωμάτωση των μεταναστών «Eurocities»
  • Η Shannon Pfohman, Deputy Director του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού (European Network Against Racism -ENAR)
  • Ο Mauro Striano, Policy Officer, του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την στέγαση και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των μεταναστών «Feantsa»
  • Η Virginia Wangare Greiner, Vice Chair of ENoMW and Director of Maisha e.V- African Women in Germany (Ευρωπαϊκό δίκτυο μεταναστριών γυναικών)
  • Ο Dimitri Verdonck, President, ACP Association Cultures et Progrès

Στις 13 Ιουνίου οι συμμετέχοντες του workshop φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) InstitutdeRecherche, FormationetActionsurlesMigrations - IRFAM του οποίου Δ/ντης είναι ο κρητικός στην καταγωγή δρ. Σπύρος Αμορανίτης και εδρεύει στην Λιέγη και European Council on Refugees & Exiles – ECRE. Οι φορείς χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριο σκοπό την μετανάστευση, τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ένταξη.   

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: