Ενόψει της έναρξης της παραγωγικής περιόδου των ακτινιδίων και για την αποφυγή προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIΤ – HELLAS με επιστολές τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη επισημαίνουν τα παρακάτω:
Eίναι γνωστό ότι τα ακτινίδια, σύμφωνα και με τους κανονισμούς της Ε.Ε. αλλά και με τις απαιτήσεις διασφάλισης της ποιότητάς τους, έχουν περιορισμούς ως προς τα σάκχαρα και δεν είναι επιτρεπτή η τεχνητή ωρίμανσή τους.
Με αυτό το δεδομένο και η κύρια ανταγωνίστρια χώρα Ιταλία (Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίων) καθόρισε συγκεκριμένα και δεσμευτικά για τους παραγωγούς και εμπόρους της τις ημερομηνίες συγκομιδής, εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων, θέτοντας παράλληλα αυστηρότερους όρους ως προς τις εμπορικές προδιαγραφές και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των καρπών.
Ακολούθησε δηλαδή η Ιταλία τη διαδικασία που μέχρι πριν από δύο χρόνια, μέχρι και το 2010 είχε η Ελλάδα, δηλαδή την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για ενιαίες σε όλη την χώρα ημερομηνίες συγκομιδής και εξαγωγής ακτινιδίων, με βάση τις προτάσεις των φορέων εξαγωγής και των κατά τόπους αρμόδιων υπηρεσιών.
Με βάση και την εμπειρία 40 και πλέον ετών στην παραγωγή ακτινιδίου στην χώρα μας, κατά κανόνα η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων – εξαιρουμένων των πρώιμων ποικιλιών όπως τα summer kiwi - δεν μπορεί να είναι νωρίτερα της 20.10.13. Διότι μόνο τότε τα ακτινίδια έχουν τα αναγκαία ποιοτικά, γευστικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για τη συγκομιδή και κατανάλωσή τους. Μάλιστα για τα ακτινίδiα ΠΓΕ (στην Ελλάδα της Πιερίας και της Σπερχειάδας, με ποσοστό παραγωγής που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής εθνικής παραγωγής), σύμφωνα με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις, απαιτούνται ακόμη υψηλότερα από τα αναγκαία σάκχαρα (6,5-7 brix).
Τα παραπάνω θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση, μετά από μια ουσιαστική διαβούλευση με παραγωγούς-τυποποιητές-διακινητές που έχουν επενδύσει σημαντικά στην καλλιέργεια και τη διακίνηση ακτινιδίου και αρμόδιες υπηρεσίες, μιας Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίσει άμεσα το θέμα.
Οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση όπως η πρόσφατη για την χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος για την έναρξη του μηχανισμού ωρίμανσης του ακτινιδίου, είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει στην προσπάθεια για προστασία της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα δε των εξαγώγιμων, τα οποία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις υψηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις των αγορών του εξωτερικού.
Η πιθανή επίτευξη καλύτερων τιμών για μικρό χρονικό διάστημα από ορισμένους Έλληνες ευκαιριακούς επαγγελματίες-εξαγωγείς-εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, μπορεί να βοηθά τους ίδιους, καταστρέφει όμως τις μακροχρόνιες προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών και εξαγωγέων που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που εξάγουν και τη διαφύλαξη του «καλού ονόματος» των ελληνικών ακτινιδίων, το οποίο έστησαν όλα αυτά τα χρόνια στις απαιτητικές διεθνείς αγορές.
Εξάλλου θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουν και οι ίδιοι, με βάση την υποδομή και την τεχνογνωσία τους, σε πρόωρη ωρίμανση του ακτινιδίου, εφόσον κάτι τέτοιο δεν επηρέαζε την ποιότητα και την καταλληλότητα του εν λόγω προϊόντος. Σημειώνουμε μάλιστα ότι, σε περίπτωση πρόωρης συγκομιδής και τεχνητής ωρίμανσης, ό,τι επιχειρεί να κερδίσει ο όποιος επιτήδειος σε αξία, το χάνει σε βάρος, καθώς οι πρόωροι καρποί, πέραν των άλλων μειονεκτημάτων, έχουν και κατά 20% περίπου μικρότερο βάρος από τους συγκομιζόμενους στον δέοντα χρόνο.
Με δεδομένη την αγωνία του για εξαγωγές ποιοτικών και κατάλληλων ελληνικών νωπών αγροτικών προϊόντων, στην προκειμένη περίπτωση των ακτινιδίων των οποίων η σημασία για τις εξαγωγές είναι μεγάλη καθώς ποσοστό πλέον του 80% της παραγωγής της χώρας μας εξάγεται, ο ΣΕΒΕ και ο INCOFRUIT ζητoύν τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου:
- για την ανάκληση της προαναφερόμενης Απόφασης και όποιων άλλων σχετικών έχουν τυχόν ήδη εκδοθεί για τη τεχνητή ωρίμανση ακτινιδίων και για την εν γένει απαγόρευση της χρήσης κάθε ουσίας για την τεχνητή ωρίμανση των καρπών
- την απαγόρευση της συγκομιδής καρπών πριν τη φυσιολογική απόκτηση του κατώτερου ποσοστού σακχάρων και τον καθορισμό με ΥΑ ημερομηνιών συγκομιδής και διάθεσης ακτινιδίων στην εγχώρια και διεθνή αγορά καθώς και τη διασφάλιση της διενέργειας αυστηρών ελέγχων τήρησης των αντίστοιχων ημερομηνιών.
- για την επίσπευση υπογραφής διμερών φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων με Ινδία, Ταϊλάνδη, Ν Κορέα, Ταϊβάν για εξαγωγή ακτινιδίων και άλλων νωπών οπωροκηπευτικών.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: