Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ έδειξε την κατεύθυνση της αγοράς.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη στις 7 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, όπως κάθε χρόνο, υπό διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του εμπορίου της Β. Ελλάδας. Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η σύμπνοια και η διάθεση αλληλεγγύης του εμπορικού κόσμου της χώρας και η συσπείρωση γύρω από την Συνομοσπονδία, η οποία θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε κανένας έμπορος να μην αισθανθεί μόνος απέναντι στην κρίση, στην ύφεση και στην οικονομική δυστοκία.

Της συνεδρίασης του Δ.Σ. προηγήθηκε επίσκεψη εκπροσώπων του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, που επικεντρώθηκαν κυρίως στο ζήτημα της κλαδικής σύμβασης για το εμπόριο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση των μισθών. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ο διάλογος θα συνεχιστεί στην Αθήνα, με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Κατά την συζήτηση που επακολούθησε επί του συγκεκριμένου θέματος, το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε τη διατήρηση της κλαδικής του εμπορίου, αλλά με προϋπόθεση τη μείωση των μισθών της σημερινής κλαδικής σύμβασης άνω του 13%, ώστε να διατηρηθεί η μισθολογική διαφορά του +18% των κατώτατων αμοιβών της κλαδικής από τις αντίστοιχες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ εξουσιοδότησε το Προεδρείο να εκκινήσει τον επίσημο διάλογο με τους εργαζόμενους, αλλά σε ρεαλιστικό πλαίσιο και με επιχειρήματα που θεμελιώνονται στις συνθήκες των καιρών. Παράλληλα, ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό της σύμβασης και την σύγκλιση των αμοιβών των διαφόρων ειδικοτήτων με τον βασικό μισθό του πωλητή, ως θεμέλιο. Η υπογραφή σύμβασης με αυτό το περιεχόμενο θα εξασφαλίσει την συνέχειά της σε μία εποχή δύσκολη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα αποτελέσει μία κίνηση καλής θέλησης προς την εργατική πλευρά και την ελληνική κοινωνία και θα καταδείξει την προσήλωση της ΕΣΕΕ και του εμπορικού κόσμου στον συνεχή και παραγωγικό διάλογο εργοδοτών - εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά, από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων αναδείχθηκε η ραγδαία επιδείνωση της θέσης του έλληνα εμπόρου, που απειλεί ένα ιστορικό και παραγωγικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Μετά από τέσσερα χρόνια βαθιάς κρίσης, η ύφεση έχει στην κυριολεξία γονατίσει την ελληνική αγορά και έχει θέσει τους επιχειρηματίες υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών τους, που τους οδηγεί σε οριστική παύση πληρωμών. Επάνω σε αυτό το πλαίσιο, το διευρυμένο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ προσδιόρισε τις άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου σήμερα, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

• Νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.

• Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο («credit score») και μοριοδότηση («point system») κατά το αμερικανικό πρότυπο.

• Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.  Δεδομένου ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι αποκεντρωμένο, η ΕΣΕΕ θα συνεργαστεί με τις 13 Περιφέρειες για την αποτελεσματική ένταξη του εμπορίου σε αυτό.

• Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ άνω των 20.000 €, ελεύθερη επιλογή κλάσης, μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και αφαίρεση συντάξιμου χρόνου από την αποδιδόμενη σύνταξη. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους οφειλέτες εμπόρους, μέσω της ενεργοποίησης του ειδικού λογαριασμού για το Ταμείο Ανεργίας των εμπόρων.

• Συμμετοχή στο διάλογο για την επαγγελματική στέγη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τυχόν μεταβολές δεν θα αφορούν τις υφιστάμενες μισθώσεις αλλά αυτές που θα συναφθούν μετά την ισχύ του νέου νόμου.  Παράλληλα, πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν ως θεμέλια της ασφαλούς επιχειρηματικότητας η ελάχιστη χρονική διάρκεια προστασίας της μίσθωσης και η «ρήτρα εξόδου» για τον επιχειρηματία. Η ΕΣΕΕ συζητάει για τις νέες μισθώσεις μία κλιμακούμενη προστασία 6, 9 ή 12 χρόνων με αντίστοιχη αποζημίωση ή ένα σύστημα σαν το ιταλικό 6 χρόνια + 6 χρόνια παραμονής με πλήρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η συνέπεια και η εκπλήρωση των όρων της μίσθωσης. 

• Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση «καμία επιπλέον Κυριακή για τα καταστήματα, πέραν των 7 καθοριζόμενων από το νόμο».

Το ελληνικό εμπόριο μετά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι «στα δύσκολα μαζί», περισσότερο ενωμένο, με ενιαίες επιδιώξεις και κοινά στοχευμένες ενέργειες, αλλά και με προτάσεις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές, τις οποίες η Κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να λάβει το συντομότερο σοβαρά υπ’ όψιν της. 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: