Χαιρετισμος Δημαρχου Ρεθύμνης στην εκδήλωση για Παγκόσμια Ημερα Τουρισμού


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Συναντιόμαστε απόψε εδώ για να γιορτάσουμε και φέτος μαζί, ντόπιοι κι επισκέπτες της πόλης μας,  την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, να ανταλλάξουμε σκέψεις  πάνω σ’ ένα βασικό άξονα ανάπτυξης για τον τόπο μας όπως είναι ο Τουρισμός, να καλωσορίσουμε τους Φθινοπωρινούς μας επισκέπτες και να τιμήσουμε μαζί όσους συμβάλλουν στην προβολή και ανάδειξη του ρεθεμνιώτικου τουρισμού.

Τη σημασία που έχει ο Τουρισμός για την πόλη μας, την ανάπτυξη και την πρόοδο της, την αποδεχόμαστε πλέον ως αυταπόδεικτη . Έχουμε όλοι μας βιώσει τις επιπτώσεις από μια δύσκολη τουριστική χρονιά όπως έχουμε βιώσει και τα οφέλη που κομίζει στο Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του μια καλή, αποδοτική τουριστική χρονιά, τα οποία τα διακρίνουμε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: στο κοινωνικό, το οικονομικό, το πολιτιστικό. Και είναι ξεχωριστή η χαρά μας γιατί φέτος ήταν μια πολύ αισιόδοξη και προσοδοφόρα τουριστική σεζόν.

Γιορτάζουμε λοιπόν μαζί σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η  οποία φέτος εστιάζεται θεματικά στη σχέση του Τουρισμού με το Νερό. Εμείς,  ως κάτοικοι μιας πόλης που υπερδιπλασιάζει τους κατοίκους της κατά τους θερινούς μήνες,  γνωρίζουμε καλά τις επιπτώσεις που έχει αυτή η εποχική πληθυσμιακή αύξηση στην κατανάλωση των αποθεμάτων νερού. 

Η πίεση που ασκείται στους υδάτινους πόρους όχι μόνον του Ρεθύμνου αλλά και όλων των περιοχών που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις για πρόσθετες ανέσεις, πέραν αυτής της ύδρευσης, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων όπως πισίνες, γήπεδα του γκολφ, SPA, κ.λπ. 

Σήμερα πλέον, όλοι μας, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στον Τουρισμό, αναγνωρίζουμε ότι μια υγιής τουριστική βιομηχανία έχει άμεση εξάρτηση  από ένα υγιές περιβάλλον. Όπως διακήρυξε και ο ΟΗΕ, «η οικονομία, στην οποία ανήκει και ο τουρισμός, δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στην παραγωγή ευημερίας και η οικολογία μόνο στην προστασία της φύσης, αλλά και οι δύο μαζί πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της μοίρας της ανθρωπότητας και να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία στις διαδικασίες νομοθέτησης και λήψης αποφάσεων».

Κατανοούμε λοιπόν, πλήρως, την αναγκαιότητα της εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδατικών πόρων, μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης και βέλτιστης λειτουργίας έργων υποδομής και παρεμβάσεων διαχείρισης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, πχ. μέσω μέτρων εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Στο Ρέθυμνο, μια πόλη που διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τη θάλασσα και γενικά με το υγρό στοιχείο, ακατάλυτους μέσα στο χρόνο, από την αρχαιότητα, τότε ως Ρίθυμνα, μέχρι σήμερα, σεβόμαστε το νερό ως αναπόσπαστο στοιχείο, προϋπόθεση και εγγύηση της ίδιας μας της ζωής.

Και υποστηρίζουμε αυτή τη σχέση με αναπτυξιακά έργα όπως τον  εκσυγχρονισμό των δικτύων άρδευσης ώστε να μειωθούν οι σημερινές  απώλειες που φτάνουν ως και το 50%, τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης  ή  την κατασκευή νέων, σύγχρονων ανθεκτικών και ασφαλών για την υγεία δικτύων που διανέμουν πόσιμο νερό χωρίς απώλειες στην πόλη αλλά και σε κάθε Οικισμό του Δήμου, την ενίσχυση και την επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου και τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων σε κάθε περιοχή του Δήμου ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε διαρκή και ουσιαστική συνεργασία με τους ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες και κάθε επαγγελματία εμπλεκόμενο στον Τουρισμό, του Νομού μας, για να επιτύχουμε όλοι μαζί ορθολογική διαχείριση των υδάτινων δυνατοτήτων του Ρεθύμνου όσο και την προώθηση μορφών «περιβαλλοντικά συνετού τουρισμού», συμβατών δηλαδή με το περιβάλλον, όπως είναι ο συνεδριακός, ο πολιτιστικός ο αθλητικός, ο οικολογικός, ο θρησκευτικός και άλλες μορφές προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. 

Με ικανοποίηση μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας την παραδοχή πως αυτή η συνεργασία αποδίδει εξαιρετικούς καρπούς που αποτυπώνονται στα 52 Green keys  που έχουν αποσπάσει ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης μας, πιστοποιήσεις δηλαδή για την τήρηση των κανόνων που διέπουν τις πρακτικές σεβασμού στο περιβάλλον, στις 9 γαλάζιες σημαίες   οι οποίες μεταξύ άλλων επιβεβαιώνουν την καθαρότητα των νερών και των παραλιών μας, στη βράβευση του Δήμου Ρεθύμνης από τον διεθνή τουριστικό κολοσσό TUI για τις περιβαλλοντικές του δράσεις, τη συμμετοχή του Δήμου μας στην πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού  “Save Water”  η οποία είναι ένα εγχείρημα εθελοντικό ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων και πολιτικών θέσεων που συναινούν στη δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού  πόρου.

Επιπλέον, αξιοποιώντας την ιδιότητα μου ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ δηλαδή  της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης της Ελλάδας, διατηρούμε, ως Δήμος, συνεχή συνεργασία με τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας ώστε να ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και εμπειρία και συντονίζουμε τις δράσεις μας στην προστασία του νερού και του περιβάλλοντος ενώ αξιόλογη είναι και η συνεργασία μας ως Δήμος με το δραστήριο Σύλλογο Προστασίας θαλάσσιας χελώνας “Αρχέλων” και δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα πρώτα χελωνάκια καρέτα - καρέτα στην Ελλάδα γεννήθηκαν στις παραλίες του Ρεθύμνου.

Αγαπητοί Φίλοι,
συνηθίζω πάντοτε να λέω πως “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”!. Σαφώς και υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι να προστατεύσουμε το πολύτιμο αγαθό του νερού και να εξαλείψουμε την όποια επιβάρυνση δέχονται τα αποθέματα του όχι μόνον από την τουριστική ανάπτυξη αλλά και από πλείστες άλλες δράσεις, με σημαντικότερη την αλόγιστη κατανάλωση, για την οποία όλοι φέρουμε μερίδιο ευθύνης.

Με δεδομένες τις ανυπέρβλητες συχνά οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας, η δημιουργία έργω υποδομής συμβατών με το περιβάλλον και ταγμένων στην προστασία του, αποτελεί για μας ένα διαρκή αγώνα δρόμου ,τον οποίο διεξάγουμε με σοβαρότητα κι επιμονή. Έχουμε όμως συμμάχους όλους εσάς που με αίσθηση της προσωπικής ευθύνης και αγάπη για το Ρέθυμνο συμβάλλετε ενεργά σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του.

Έχουμε συνοδοιπόρους εσάς,τους φίλους επισκέπτες μας που αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές τους τόπου μας στο εξωτερικό, οι οποίοι μας επισκέπτεστε κάθε χρόνο, μας καταθέτετε την αγάπη  και την υποστήριξη σας  και παίζετε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας που έχουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό για την πατρίδα μας, για μας τους Έλληνες. Σε σας οφείλουμε ως ένα σημαντικό βαθμό την ανάκαμψη του Τουρισμού στο Ρέθυμνο και την Κρήτη την οποία φέτος  βιώσαμε όλοι και πραγματικά σας είμαστε ευγνώμονες.

Αυτούς λοιπόν τους φίλους θα τιμήσουμε απόψε όπως και κάθε φορέα ή πρόσωπο που κατέκτησε με τη δράση του μια ξεχωριστή θέση στην κλίμακα της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους ξένους επισκέπτες μας.

Κι επειδή δεν ξεχνάμε ότι ο χαρακτήρας της αποψινής μας συνάντησης είναι γιορτινός θα κλείσουμε το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού παραδομένοι  στην πανδαισία των παραδοσιακών γεύσεων και τη μαγεία της κρητικής μουσικής με την ευχή να συναντηθούμε του χρόνου ξανά, με την ίδια αφορμή, ακόμη πιο αισιόδοξοι, πιο δημιουργικοί  και πιο αποτελεσματικοί στους κοινούς μας στόχους.

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ!

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: