Έγκριση του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου Ρεθύμνης


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Την Δευτέρα 30/9/2013, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre), το Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια του Δήμου μας. Το συγκεκριμένο σχέδιο, είχε υποβληθεί για έγκριση το Νοέμβριο του 2012 εκπληρώνοντας έτσι  την σχετική υποχρέωση του Δήμου προς το «Σύμφωνο των Δημάρχων».

Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» αποτελεί σημείο αναφοράς της ενεργειακής πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνης και υπογράφηκε από τον Δήμο τον Μάιο του 2011. Το Σύμφωνο αυτό είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, που δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν την εκπομπή CO2 κατά 20% έως το 2020.

Η συγκεκριμένη έγκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Ρεθύμνης, εξασφαλίζοντας του ένα σημαντικό, χρήσιμο και απαραίτητο «εργαλείο» για τη συμμετοχή του σε προγράμματα της ΕΕ και σε Ευρωπαϊκά ή Εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Δήμος αποκτά ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα – πλεονέκτημα που θα έχουν μόνο οι δήμοι που έχουν εγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια- στα πλαίσια της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού, θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο και τις υπηρεσίες του να προσαρμοστούν σε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, δράσεων και ενεργειών όπου η έννοιες της εξοικονόμησης ενέργειας και της εξομάλυνσης του ενεργειακού αποτυπώματος θα αποτελούν πραγματικούς και επιτεύξιμους στόχους, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες του Δήμου να ωριμάσουν έργα και παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο και θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την βιώσιμη ενέργεια, ο Δήμος Ρεθύμνης εκτιμά ότι θα πετύχει μείωση της τάξης του 25% στην εκπομπή ρύπων CO2 έως το 2020.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Δήμος Ρεθύμνης με την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων και κατ’ επέκταση την εκπόνηση και υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια επιδιώκει να:

  1. Συνεισφέρει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2
  2. Επιδείξει την προσήλωσή του στην προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική χρήση των πόρων
  3. Βελτιώσει την εικόνα της πόλης
  4. Δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής συμμετοχής και συσπείρωσης γύρω από ένα κοινό σκοπό στους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης
  5. Αποκομίσει περιβαλλοντικά οφέλη από την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την χρήση ΑΠΕ
  6. Βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, μετακίνησης και εργασίας εντός του Δήμου
  7. Προσαρμοστεί πιο εύκολα και αποτελεσματικά με το νέο εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που δίνει αυξημένη βαρύτητα σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος
  8. Αποκομίσει οφέλη από την συνεργασία με άλλους Δήμους που συμμετέχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων ή τους φορείς που το στηρίζουν
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: