Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου Αντιδώρημα, αφιερωμένο στον κ. Γιώργο Εκκεκάκη


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση για την αποψινή μας συνάντηση. Την οποία ενισχύει και μια αίσθηση πληρότητας, διάχυτης νομίζω σε όλους μας, όπως συμβαίνει κάθε φορά που αποδίδουμε έναν οφειλόμενο φόρο τιμής σε πρόσωπα τα οποία έχουν κερδίσει με την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά τους, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας.

Χαίρομαι που κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, ανέλαβαν αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία, την οποία ο Δήμος μας ευχαρίστως έθεσε υπό την αιγίδα του: την έκδοση ενός τιμητικού τόμου, τον οποίο συνέθεσαν με τη συγγραφή τους διακεκριμένοι ερευνητές, για να απονεμηθεί ως αντίδωρο σ' έναν άνθρωπο που, αθόρυβα , διακριτικά, επίμονα, με υψηλό προσωπικό και οικονομικό κόστος διέσωσε, ανέδειξε και  προσέφερε με αξιομνημόνευτη γενναιοδωρία πολλές σημαντικές ιστορικές, και όχι μόνον, πτυχές του παρελθόντος του τόπου μας και του νησιού μας. Τον κ. Γιώργο Εκκεκάκη  τον οποίο έχω τη χαρά να γνωρίζω από το παρελθόν, αφού υπήρξα μαθητής του. 

Η προσωπική αυτή σχέση εξελίχθηκε στο χρόνο μέσα από την πνευματική παραγωγή του τιμώμενου, της οποίας αποδέκτης είμαι κι εγώ, ως κάτοικος μιας πόλης που συνεχίζει να γεννά και να τιμά ξεχωριστές προσωπικότητες.

Έτσι, από ανυποψίαστος τότε μαθητής του Καθηγητή μου της Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο, για  την ευρύτητα των ενδιαφερόντων και την παράλληλη ενασχόληση του με την τοπικήιστορία και την εντατική και επίπονη προσήλωσή του στη  διάσωση αρχαιολογικών κειμηλίων, αξιώνομαι σήμερα, ως Δήμαρχος της πόλης,   να συμβάλω κι εγώ στην ηθική δικαίωση που απολαμβάνουν, χωρίς ποτέ να την επιδιώξουν, συνάνθρωποί μας όπως ο αγαπητός μας κ. Εκκεκάκης, που επιλέγουν να αφιερώσουν το πιο δημιουργικό μέρος της ζωής τους στη διάσωση, προστασία και ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του Ρεθύμνου.

Σεβόμενος τη μετριοφροσύνη και τη διακριτικότητά του, δεν θα 'θελα να επεκταθώ σε λεπτομερείς αναφορές για το αδιαμφισβήτητο ήθος του, την ευρύτητα του έργου του, τον αντίκτυπο της προσφοράς  του στην κοινωνία μας, τη γενναιοδωρία του να μοιράζεται όσα,  με κόπο, κατακτά,  την παραδοχή πως ο ίδιος αποτελεί πηγή έμπνευσης  και δημιουργίας για όλους όσοι αρχίζουν από το τίποτα και αποδεικνύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Άλλωστε, αυτό που οι λέξεις δηλώνουν, το μαρτυρούν και του δίνουν ζωή τα έργα. Και το έργο του κ. Εκκεκάκη, είναι πλούσιο σε περιεχόμενο, ανθεκτικό στη φθορά και θα παραμείνει ως παρακαταθήκη, σφύζουσα από ζωή, για να φωτίσει τα μονοπάτια του παρελθόντος και τα βήματα του μέλλοντος της πόλης μας και του νησιού μας.

Ο αγαπητός μου Καθηγητής προφανώς είναι οπαδός του ρητού ”Νους  Υγιής εν Σώματι Υγιεί”. Αφού ξεκίνησε διδάσκοντας πως να γυμνάζουμε και να σεβόμαστε το σώμα μας, συνέχισε και συνεχίζει να μας προσκαλεί να γυμνάσουμε το μυαλό μας, να μην πάψουμε να ερευνούμε, να ανακαλύπτουμε, να μαθαίνουμε  και να μοιραζόμαστε αυτή τη γνώση. Και αυτή τη νοητική εκγύμναση την πράττει με ευπρέπεια και προσωπικό μόχθο. Τον ευχαριστούμε που είναι ανάμεσά μας. Δίπλα μας. Που  κάνει υπερήφανη την πόλη μας κι εμάς.

Ευχαριστούμε θερμά και όλους εσάς τους διοργανωτές της αποψινής, ανθρώπινης πάνω απ΄ όλα, εκδήλωσης που είστε και οι βασικοί  εμπνευστές και συντελεστές του “Αντιδωρήματος”. Όχι μόνον γιατί περιβάλλετε  με τόση αγάπη και δοτικότητα έναν σημαντικό συνάνθρωπο μας που δικαιούται αυτή την τιμή, αλλά και διότι το “Αντιδώρημα” συνιστά ως συλλογικό έργο, μια κατάθεση σημαντικών πληροφοριών, η οποία αναμφίβολα θα πλουτίσει την κιβωτό της γνώσης της ιστορικής κληρονομιάς του Ρεθύμνου.

Εύχομαι να είμαστε όλοι πάντοτε σε θέση να διακρίνουμε το “ωραίο, το αγαθό και το χρήσιμο” και  να αποδίδουμε την τιμή και διάκριση που αξίζουν οι φορείς του όπως είναι και ο αποψινός μας τιμώμενος κ. Γιώργος Εκκεκάκης. Στον ίδιο, εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια ψυχική αντοχή και πνευματική διαύγεια να τροφοδοτεί το Παρόν και το Μέλλον του Ρεθύμνου με τους πολύτιμους θησαυρούς  της μελέτης, έρευνας και συγγραφής του.
 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: