Καλά κρασιά!


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Τα ήθη και τα έθιμα καλά κρατούν!

Σε πολλά χωριά του Ρεθύμνου οι μερακλήδες παραγωγοί κρασιού εφάρμοσαν τους άγραφους νόμους και την Κυριακή που πέρασε ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ τον Άγιο Γεώργιο όπως η παράδοση απαιτεί και μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και την αρτοπλασία για τον Άη Γιώργη δοκίμασαν τα φρέσκα κρασιά εφετινής σοδειάς τα οποία είχαν φέρει από το σπίτι τους, συνοδεία μεζέδων φτιαγμένων για την περίσταση.

Αυτό δείχνει ότι αναβιώνει ένα παμπάλαιο έθιμο: “το άνοιγμα των πιθαριών, μετέπειτα βαρελιών και ακολουθεί η δοκιμή των κρασιών τα οποία πλέον θα καταναλώνουν για ένα έτος τουλάχιστον.

Ο Δήμος Ρεθύμνου εφέτος για ΠΡΩΤΗ φορά έκανε την προσπάθεια για την αναβίωση αυτού του εθίμου, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ως τόπος επελέγει η κρήνη RIMONDI, στην ιστορική πλατεία, στον ΠΛΑΤΑΝΟ.

Οι παλιότεροι ενθυμούνται ότι στον πλάτανο ήταν παλαιότερα η ΚΡΑΣΑΠΟΘΗΚΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ταβέρνες, εστιατόρια κλπ. Κάθε τέτοια περίοδο, η πλατεία και τα περίξ στενά μύριζαν ευωδιαστή μυρωδιά.
Οι μούστοι, τα κρασιά, η ρακί κλπ. Πηγαινοέρχονταν γύρω από τον πλάτανο άρα σωστός ο τόπος που επελέγει.

Την Κυριακή το βραδάκι λοιπόν σε κατάλληλα διαμορφωμένο πάγκο μπορούσε ο καθένας να δοκιμάσει τη νέα σοδειά από τα κρασιά που είχαν φέρει διάφοροι μικροί παραγωγοί από χωριά του Ρεθύμνου και Βιδιανό λευκό κρασί από το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΟΥΜΠΕΡΑΚΗ! Τα κόκκινα ήταν από τις γνωστές Ρεθεμνιώτικες ποικιλίες, ΛΙΑΤΙΚΟ, ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΤΣΑΡΔΑΝΑ, επίσης και από τις εισαγόμενες, αλλά πλέον ντόπιες ποικιλίες ΚΑΠΕΡΝΕΤ, ΣΙΡΑΖ, ΜΕΡΛΟ.

Οι μεζέδες από τους ρέκτες της περιοχής ήταν πολλοί και πλούσιοι, ο κ. Όθωνας Χριστουλάκης με το ψητό ευωδιαστό κοτόπουλο και ο Σταμάτης Γαλερός με μεγάλες ποικιλίες τυριών, λουκάνικου, πίτσας κλπ.

Οι περαστικοί δοκίμαζαν και κρασιά και μεζέδες. Η βραδιά κύλησε γεμάτη γεύσεις, ο ουρανίσκος ευχαριστήθηκε πλούσια.
Εκτός από ντόπιους δοκιμαστές ήταν και τουρίστες, μάλιστα μερικοί Γάλλοι έφεραν στο μυαλό τους τα «νουβώ» κρασιά της περιοχής ΜΠΟΖΟΛΕ της χώρα τους τα οποία πίνονται φρέσκα και τις τελετές που έχουν στη χώρα τους για την υποδοχή αυτών των κρασιών, τέτοια εποχή.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της ωραίας εκδήλωσης, ένα ΜΠΡΑΒΟ στην κ. Πέπη Μπιρλιράκη, εμπνευστή της βραδιάς, η οποία επιμένει στην αναβίωση παλαιών εθίμων και ιδιαίτερα εκείνων που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους και μάλιστα σήμερα, μέσα στη μνημονιακή κόλαση που περνάμε.

Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που έστησαν τη γιορτή, σ’ αυτούς οι οποίοι έφεραν κρασιά στους γευστικούς Όθωνα και Σταμάτη για τους μεζέδες.
Κλείνοντας πιστεύουμε ότι του χρόνου, πρώτα ο θεός, η αντίστοιχη εκδήλωση μπορεί να είναι καλύτερη και επιτυχημένη.

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: