«Η κατάθεση ενός ακόμα «προϋπολογισμού αμφισβήτησης» οφείλεται στις συνεχείς απαιτήσεις της Τρόικας για να συμπεριληφθούν σε αυτόν νέα «μη οριζόντια μέτρα» ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η τελική καταβολή της, ωστόσο, φαίνεται, με διάφορες δικαιολογίες, να καθυστερεί και πάλι για να διατηρήσει μέχρι το τέλος του 2013 το χρέος μας στα 321 δις ευρώ ή 175,5 % του ΑΕΠ.
Η άποψη της ΕΣΕΕ είναι πως ο προϋπολογισμός για το 2014 εμπεριέχει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που ψηφίστηκαν πέρυσι για να εφαρμοστούν του χρόνου. Η επαλήθευση των «κινούμενων στόχων» καθίσταται πια εξαιρετικά δύσκολη, αφού από την Κομισιόν ζητούνται επιπλέον μέτρα 5,5 δις πέραν εκείνων που ενσωματώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή.
Οι κύριες ενστάσεις που διατυπώνονται από τις Βρυξέλλες είναι για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δις του 2014. Η αμφισβήτηση οφείλεται στις υψηλές δανειακές ανάγκες 68,7 δις ευρώ για χρεολύσια ομολόγων και λήξης εντόκων γραμματίων. Τα μέτρα θα είναι συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ και θα προέρχονται κατά 2,3 δις από την αύξηση της άμεσης φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων και κατά 3,2 δις ευρώ από περικοπές δαπανών.
Στην ερώτηση ποιοι θα πληρώσουν τους νέους φόρους, η απάντηση είναι και φέτος η ίδια: οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, προβλέπεται αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 137,3% και του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 41,4%.
Χωρίς την συμφωνία της Τρόικας είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εάν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκ. ευρώ για το 2013 και 2,96 δις ευρώ το 2014, δεν επαληθεύονται. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι η χρονιά επιστροφής στην πολυπόθητη ανάπτυξη, έστω με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.
Η ΕΣΕΕ έχει εδώ και καιρό επισημάνει -όπως άλλωστε και σε κάθε προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια- τη δυσκολία επίτευξης του στόχου των εσόδων καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από την αναγκαστική «στάση πληρωμών» των ελλήνων φορολογούμενων λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής.
Το ελληνικό εμπόριο θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία νέου συντελεστή κεφαλαίου, φυσικού και ανθρώπινου, ως τη μόνη και αξιοπρεπή διέξοδο ανάπτυξης το 2014 που θα οδηγήσει στην επιβίωση των μικρομεσαίων, τη διάσωση των ελληνικών επιχειρήσεων και την επιστροφή στην απασχόληση».
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: