Διθυραμβικό Εγκώμιο για το Ρέθυμνο στην Αθήνα.


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

     Σε μια «πανδαισία πνευματικών ερεθισμάτων» εξελίχτηκε η 2ωρη  εκδήλωση της Τετάρτης 20-11-2013 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπως διαπίστωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αρχιμανδρίτης π. Εμμ. Καβρουλάκης, για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και ταυτόχρονα την  παρουσίαση δυο πρόσφατων σχετικών βιβλίων του συγγραφέα Κώστα Ε. Παδουβά, αντιστράτηγου ε.α .με τίτλους:

Ιχνηλατώντας τη Ρωσική παρουσία στην Ελλάδα Κρήτη 1897-1909 και
Ιερή-Ιστορική Μονή Αρκαδίου από έποψη μηχανικού και στρατιωτικού.
Ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού .Συμβουλίου κ. Γεώργιο Σκορδίλη, ο οποίος χαιρέτισε την όλη πρωτοβουλία στην εμπνευσμένη παρέμβασή του.

Πέραν της εξαιρετικά μεγάλης συμμετοχής (περίπου 700 άτομα) είχε και βαθύτερο νόημα η όλη εκδήλωση, όχι μόνο για τη διπλή προβολή της ένωσης και των παρουσιάσεων των παραπάνω βιβλίων, αλλά και για το ξεχωριστό νόημα της δρομολογημένης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της χώρας εκδήλωσης με υπουργό τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.Ο εξ Αρκαδίας υπουργός Άμυνας στη βαρυσήμαντη εισαγωγική ομιλία του για την εκδήλωση τόνισε την πατροπαράδοτη φιλία των ομόδοξων λαών Ρωσίας –Ελλάδας και ειδικά για τη βοήθεια των Ρώσων στο δοκιμαζόμενο  Ελληνικό λαό κατά την ταραγμένη εποχή εκείνη στην Κρήτη και αλλαχού της Ελλάδας, ενώ με παρρησία και γενναιότητα  δήλωσε δημόσια, ότι θα ήταν δικαιότερο να εορτάζεται η 100ή επέτειος της ένωσης της Ελλάδας με την Κρήτη, καθόσον ο Ελληνικός Κρητικός πολιτισμός προηγήθηκε του πολιτισμού των άλλων περιοχών του Ελληνικού χώρου!Στη συνέχεια επαίνεσε το συγγραφέα Κώστα Παδουβά για τα παραπάνω έργα του τα οποία και προλογίζει.

Ο αμέσως επόμενος ομιλητής Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Βλαδίμηρος Τσχικβισβίλι αναφέρθηκε ομοίως στην  φιλία των λαών Ρωσίας-Ελλάδας και στη δικαίωση των υπηρεσιών των αξιωματικών και στρατιωτών –ναυτών του Ρωσικού εκστρατευτικού σώματος με κεντρική έδρα το Ρέθυμνο, αφού το κατακλύζουν Ρώσοι τουρίστες σήμερα όπως και άλλες Ελληνικές περιοχές.

Ευχαριστώντας και επαινώντας τον συγγραφέα για το σπουδαίο έργο του, αναφέρθηκε στην πλήρη ικανοποίηση της Πρεσβείας διότι συνέβαλλε στην απόκτηση  νέων ιστορικών στοιχείων που περιέχονται στο πρώτο βιβλίο προερχόμενα από το ιστορικό Αρχείο Μόσχας. Καταλήγοντας  δήλωσε ότι το βιβλίο θα μεταφραστεί στη Ρωσική γλώσσα για τη Ρωσία και τους Ρώσους. Ακολούθησε η απονομή στο συγγραφέα  Κώστα Ε. Παδουβά από τον ίδιο Ρωσικό μετάλλιο .και πλακέτα υπό τα χειροκροτήματα όλων.Ακολούθησαν αναφορές του συγγραφέα για τα αίτια συγγραφής των βιβλίων του που σχετίζονται με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ενώ για τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από τα περιεχόμενά τους κάλεσε επί του βήματος τον παρόντα Ακαδημαϊκό και διατελέσαντα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο να ενημερώσει τους ακροατές για τις δυνατότητες του ανωτάτου αυτού πνευματικού Ιδρύματος για περαιτέρω επιστημονικές έρευνες, όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις, επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που ανέφερε.

Στην απάντησή του ο Ακαδημαϊκός δέχθηκε ότι η Ακαδημία Αθηνών έχει την αρμοδιότητα μιας περαιτέρω επιστημονικής έρευνας και ότι εκτιμά τη βοήθεια της Ρωσικής Πρεσβείας στην απόκτηση αυθεντικών ιστορικών πληροφοριών.

Το πρώτο βιβλίο παρουσίασαν οι: Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πούσκιν κ. Γιαννίκος Στάθης, η βουλευτής Κα Βούλτεψη Σοφία και ο Ακόλουθος Αμύνης της Ρωσικής πρεσβείας συνταγματάρχης  κ. Γεννάδι Μόζαεβ, ενώ το δεύτερο παρουσίασε ο Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ε.τ. Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού πολυγραφότατος συγγραφέας και ειδικότερα για το Αρκάδι κ. Προβατάκης Θεοχάρης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού δια του Προέδρου της αντιστράτηγου ε.α. κ. Μαυροδόπουλου  Παντελή.
Πλέον των ανωτέρω παρευρέθηκαν στην εκδήλωση πολλοί αναγνωρίσιμοι όπως ο υπουργός Επικράτειας κ. Σταμάτης Δημ, ο υφυπουργός Άμυνας κ. Δαβάκης Αθανάσιος, βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Α΄ Αθηνών τ. υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ρεθύμνου κ. Γιάννης Αχ. Κεφαλογιάννης  κ.ά, οι τρείς αρχηγοί των Γενικών επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας μετά επιτελών τους.

 Ως και αντιπροσωπείες αξιωματικών ε.ε.,  μαθητών των Σχολών Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων και  Αστυνομίας, εκπρόσωποι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας , του Πολυτεχνικού και άλλων Συλλόγων-Συνδέσμων, Καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,  εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου Αθηνών, Ρεθύμνιοι που ταξίδεψαν από το Ρέθυμνο για το σκοπό αυτό, συμφοιτητές του συγγραφέα στη Σχολή Ευελπίδων και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκπρόσωποι Κρητικών Συλλόγων και του Λυκείου Ελληνίδων με Ελληνικές και Κρητικές φορεσιές και πλήθη Αθηναίων και άλλων βιβλιόφιλων.

Στη δεξίωση που ακολούθησε ακούστηκαν κολακευτικά σχόλια υπέρ της περίλαμπρης αυτής πνευματικής εκδήλωσης χάρις το συμπολίτη μας Κώστα  Ε. Παδουβά, ο οποίος, ως γνωστόν,  έχει προσφέρει  παρόμοιες προβολές της γενέτειρας του, όπως με την παρόμοια παρουσίαση του βιβλίου του «Αποδημία και Απόδημα άτομα» στον ίδιο χώρο το 2006, το μνημείο των Αποδήμων στη Σοχώρα Ρεθύμνου, την κατασκευή εκ βάθρων της ερειπωμένης πέτρινης (μέσα-έξω) Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ορθέ κ.ά. 

 

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: