Ηδη έχει υλοποιηθεί ένας περιπατητικός πολιτιστικός άξονας, μέσα στην παληά Πόλη, που ξεκινά από την Μ Πόρτα, και καταλήγει στην Φορτέτζα.
Ο άξονας αυτός διατρέχει την Μ Πόρτα, περνά από Τζαμί Νερατζέ-Κέντρο Νέων, Αγ Φραγκίσκο, 1 ο δημ σχολείο, Κεντρο Βυζαντινής τέχνης, ωδείο, λαογραφικό μουσείο, (μελλοντικό) μουσείο τύπου, μουσειακή συλλογή Μοσχάκη, πινακοθήκη, μουσείο, Φορτέτζα!
Εκεί στην Φορτέτζα βλέπουμε την πολιτιστική αποκορύφωση ,δηλ το αρχαιολογικό μουσείο!
Το υφιστάμενο ,σημερινό, μουσείο, μπορεί να αξιοποιηθεί ,(αφού αποκατασταθούν τα κτιριολογικά προβλήματα του), ως θεματικός μουσειακός χώρος [ πχ θέματα Αρχ Ελεύθερνας] , η άλλος πολιτιστικός εκθεσειακός χώρος κλπ.
Γνωρίζουμε τις αντιρρήσεις των αρχαιολόγων για μουσείο στην Φορτέτζα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει η πόλη να σχεδιάζει όπως εκείνη αποφασίζει [μετά από συζητήσεις και διάλογο] και όχι ,όπως κάποιοι [οποιοιδήποτε] προαποφασίζουν !
Αλλωστε ,την ιδέα για μουσείο στην Φορτέτζα, μας την υπέδειξαν αρμόδιοι τοπικοί επιστήμονες, και συμφώνησαν υπηρεσιακοί παράγοντες ,από Αθήνα, και δεν ήταν δική μας!
Εμείς ,συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, συμφωνήσαμε και την υιοθετήσαμε!
Επί της ουσίας ,όμως, να δούμε τα πράγματα ,πως έχουν!
Το αρχαιολογικό μουσείο στην πόλη μας ,είναι ένα έργο που χρειαζόμαστε!
Εχουμε την εξαγγελία του αρμόδιου υπουργού, για χρηματοδότηση από το 4 ο ΚΠΣ, και απομένει η χωροθέτηση του.
Συνεπώς οφείλουμε να το χωροθετήσουμε!
Οι διαρρέοντες χρόνοι ,πρέπει να ελαχιστοποιηθούν, διότι χρειάζεται η έγκαιρη ωρι μότητα της μελέτης του έργου.
Εχουν προταθεί διάφορες θέσεις, και ,πιθανώς, έχουν τεθεί και συζητηθεί και άλλες θέσεις για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα. [ βλέπε συν/ξη Μαρινάκη για «συμφωνία» με αρχαιολόγους για Κουμπέ οικόπεδο 10 στρεμ ]
Προκαταβολικά, τοποθετούμε την πιεστικότατη έλλειψη ελεύθερων χώρων στην πόλη, και την υποχρέωση μας για εξεύρεση όσων περισσότερων νέων χώρων μπορέσουμε [ πχ οικόπεδο τραπέζης]. Αρα δεν μπορεί ,απ αρχής, να γίνουν δεκτές απόψεις που να «δίνουν» τέτοιους [τους ελάχιστους ,που έχουμε] χώρους.
Συζητηθέντες χώροι.
α/ χώρος σχολής χωρ/κής .
Τα προβλήματα ,που ακολουθούν αυτόν τον χώρο, είναι πολλά και αναντιμετώπιστα, όπως πχ.
Ποιος θα δώσει νέο χώρο για την στέγαση της σχολής.
Ποιος θα πληρώσει την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων, που αφορούν σε αρκετά δις δρχ!
Πόσους χρόνους θα απαιτήσουν αυτές οι προεργασίες!
Είναι βέβαιον ,ότι αν επιστρέψει το οικόπεδο της σχολής στον δήμο, αυτό θα δοθεί για ανέγερση μουσείου!
Η ύπαρξη κάποιου «χαρτιού» του αρμόδιου υπουργού ,που «δέχεται» να επιστρέψει τον χώρο της σημερινής σχολής , ?«αν», φοβούμαστε ,ότι δεν έχει καμιά πρακτική σημασία, γιατί είναι ανεπίσημο και [κυρίως] θέτει δύσκολες προυποθέσεις.
Αλλά ,το κυριώτερο, ρωτήσαμε τους συμπολίτες αν μπορούμε να τους στερήσουμε ,αμετάκλητα, τον τελευταίο ακάλυπτο χώρο της πόλης !
Και ,εν τελευταία αναλύσει, γιατί να «σπαταλήσουμε» τον ένα πνεύμονα» της πόλης, για μια ,χρήσιμη μεν αλλά εξυπηρετούμενη και σε άλλο χώρο[ισως και καλλίτερα!], χρήση!
Συνεπώς ,οφείλουμε να βγάλουμε από τις προτεραιότητες ,για αρχαιολ μουσείο, τον χώρο της σχολής.
Ο χώρος αυτός ,πρέπει να μπεί στους σχεδιασμούς του δήμου ,για επανάκτηση [με ανάλογη μεταστέγαση της σχολής, πχ στο στρατόπεδο] και απόδοση στην πόλη ,ως κοινόχρηστου χώρου .
β/ χώρος στην παράκαμψη, βορείως της χωματερής Τριών Μοναστηριών .
Ο χώρος αυτός βγαίνει τελείως εκτός πόλης, και δεν μπορεί να δεθεί με την λειτουργία της.
Είναι εντελώς «ξεκάρφωτη» θέση, αφού εκεί ούτε αρχαιολογικός χώρος είναι, ούτε «δένει» με κανένα άλλο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρο.
Θεωρούμε ,ότι δεν έχει κανένα θετικό στοιχείο, εκτός του ότι ?υπάρχει αυτός ο χώρος, και [ενδεχομένως!] μπορεί να παραχωρηθεί.
Βεβαίως υπάρχουν και κίνδυνοι από κυκλοφοριακά προβλήματα [δύσκολη η κυκλοφοριακή σύνδεση ,με την παράκαμψη].
Πιστεύουμε ,ότι αποτελεί την «τελευταία» επιλογή.
γ/ χώρος Σοχώρας, περιοχή ΚΤΕΛ.
Ο χώρος της Σοχώρας ,έχει παραχωρηθεί στον δήμο για συγκεκριμμένες χρήσεις, που δεν προβλέπουν αρχαιολογικό μουσείο.
Αλλά ,πέραν του παραχωρητηρίου, υπάρχει και εδώ το ουσιαστικό πρόβλημα της ανάγκης για ελεύθερους χώρους στην πόλη, που δεν επιτρέπει την παραχώρηση των ελαχίστων που υπάρχουν!
Η ενδεχόμενη τροποποίηση του ,σημερινού, πράσινου χώρου σε οικοδομήσιμο χώρο ,απαιτεί την εξεύρεση ισόχωρου που να αποοικοπεδοποιηθεί και να γίνει πράσινος χώρος.
Όμως ,πέραν των προηγουμένων, και οπτικά το ,τεράστιο, οικοδόμημα του μουσείου , [στο συγκεκριμένο σημείο], θα αποτελέσει πρόβλημα.
δ/ [ενδεχόμενος] χώρος, στην παράκαμψη ,ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου .
Το πανεπιστήμιο ,ενδεχομένως, θα αποδεχόταν την παραχώρηση της ιδιοκτησίας του, βόρεια της παράκαμψης, όπου έχει 2 τεμάχια 58 και 43 στρεμμάτων.
Μάλιστα το αρχαιολογικό μουσείο είναι συμβατό με τον κύκλο των κλασσικών σπουδών ,που διδάσκονται στο Ρέθυμνο.
Η προσπέλαση είναι ευκολότερη ,μέσω των δρόμων προς Γάλου, και σίγουρα η θέση αυτή είναι πολύ πλεονεκτικότερη του αντίστοιχου δημοτικού οικοπέδου ,βόρεια της παληάς χωματερής.
Από συζητήσεις που έχω ακούσει, υπάρχει βάσιμη πιθανότητα για συμφωνία του Πανεπιστημίου, ώστε να προχωρήσει μια λύση ανέγερσης αρχαιολογικού μουσείου στον χώρο αυτό.
ε/ [ενδεχόμενη] λύση ,απαλλοτρίωσης κάποιου συμβατού ΟΤ ,της παληάς πόλης.
Στην συζήτηση και τον διάλογο που ανασπτύσσεται, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί μια τοποθέτηση ,για απαλλοτρίωση[η και ανταλλαγές] κάποιου οικοδ τετραγώνου, που θα καταλήξουμε μετά από διάλογο με τους αρμόδιους, για να μετασκευασθεί σε αρχαιολογικό μου σείο.
Είναι μια άποψη ,και αυτή, που μπορεί να συζητηθεί και να μελετηθεί.
Στ/ μουσείο στην Φορτέτζα !
Η άποψη για μουσείο μέσα στον χώρο [η , και μέσα στον χώρο] της Φορτέτζας, τέθηκε ,σε ιδιωτική συζήτηση, κατά την επίσκεψη Βουλγαράκη στο Ρέθυμνο, τότε που εξαγγέλθηκε η χρηματοδότηση του μουσείου.
Όπως είναι γνωστό ,μέσα στο φρούριο ,υπήρχαν ιστορικά κτίρια, άλλα κατεδαφισμένα, άλλα συντηρημένα και αναπλασμένα, και άλλα αναπλασόμενα.
Οι αναπλαστικές εργασίες είναι δαπανηρές και , γι αυτό [ελλείψει χρημάτων!] , καθυστερούν.
Η σκέψη που κατατίθεται ,αφορά σε μια διπλή ωφέλεια , δηλαδή να αποκτήσουμε αρχαιολογικό μουσείο, και με τα ίδια χρήματα να αναπλάσσουμε τα παληά κτίρια του φρουρίου!
Υπάρχουν σχέδια [ βλέπε την σχετική μελέτη-βιβλίο κ Στεριώτου], που δείχνουν τι υπήρχε πάνω στο φρούριο!
Τα ,κατεδαφισμένα, κτίρια στρατωνισμού + κατοικίας κυβερνήτη, θα μπορούσαν να καλύψουν την κτιριακή ανάγκη του αρχαιολογικού μουσείου, ίσως και με αντίστοιχο υπόγειο χώρο ενοποίηση των!
Συνημμένα κατατίθεται το σχέδιο ,από το βιβλίο της κ Στεριώτου.
Οπωσδήποτε η παρούσα πρόταση δεν είναι μελέτη ,ούτε έχει δεδομένα κτιριολογικού προγράμματος, για να υποδείξει μήκη , πλάτη , ύψη και εμβαδά χώρων, και αυτό αποτελεί έργο των μελετητών ,που θα επεξεργασθούν την υλοποίηση της πρότασης μας.
Σχεδιαστικά ,από τους χάρτες του βιβλίου Στεριώτου, προκύπτει ,ότι μιλούμε για κτίρια 5000 μ2 ,[επιφάνεια εν κατόψει] δηλ υπεραρκετά για τις ανάγκες του μουσείου που ψάχνουμε!
Δεν συμφωνούμε με τους αρχαιολόγους που διαφωνούν [ όσους διαφωνούν, και αν πράγματι κάποιοι διαφωνούν!], διότι μιλούμε για αποκατάσταση του μνημείου ,όπως ήταν επί Ενετών ,και όχι για οποιεσδήποτε προσθήκες κλπ.
Προφανώς θα μπορούσαν να γίνουν οποιοιδήποτε συνδυασμοί, σύνδεσης και των λοιπών υφισταμένων κτιρίων πάνω στο φρούριο, με την λειτουργία του μουσείου, αλλά και ενδεχόμενη αξιοποίηση υπογείων χώρων για παράλληλες χρήσεις [ όπως πχ συντηρήσεις κλπ].
Ο χώρος του σημερινού μουσείου, θα αντιμετωπισθεί ,από τον σχεδιασμό που θα γίνει, και θα αξιοποιηθεί είτε σε σύνδεση με το μουσείο και την λειτουργία της; Φορτέτζας συνολικά, είτε σαν ανεξάρτητος πολιτιστικός χώρος [εκθεσιακός χώρος, αίθουσες διαλέξεων, συνεδριακοί χώροι κλπ]
Η προτεινόμενη λύση ,έχει μόνο θετικές πλευρές!
Ετσι ,Δεν θα αφαιρεθεί κανένας ζωτικός ελεύθερος χώρος της πόλης.
Θα ολοκληρωθεί , και θα αποκατασταθεί, ο κτιριολογικός ιστός στο χώρο του φρουρίου.
Το αρχαιολογικό μουσείο θα μείνει μέσα στην πόλη, και θα ενταχθεί στην «κεφαλή» του περιπατητικού πολιτιστικού άξονα ,ο οποίος ήδη λειτουργεί στο ιστορικό κέντρο.
Δεν θα υπάρξει καμιά καθυστέρηση ,ωρίμανσης μελετών ,απόκτησης οικοπεδικών χώρων κλπ, αφού όλα αυτά αφορούν τον ίδιο φορέα, δηλαδή το υπουργείο πολιτισμού και τις υπηρεσίες του.
Το αρχαιολογικό μουσείο, θα λειτουργήσει σε συμβατό χώρο, αφού όλο το φρούριο είναι αρχαιολογικός χώρος, έστω μεταγενέστερων χρόνων.
Μοναδικό «πρόβλημα» η προβαλλόμενη διαφωνία [ γιατί όμως!] ,κάποιων αρχαιολόγων.
Κάποια στιγμή ,πρέπει να «πιέσει» και το υπουργείο τις υπηρεσίες του.
Κανείς δεν είναι υπεράνω όλων των υπολοίπων!
ζ/ συμπεράσματα .
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ,ότι το ΔΣ πρέπει να αποφασίσει ,και να εισηγηθεί, την πρόταση για αρχαιολογικό μουσείο μέσα στο φρούριο της Φορτέτζας, με την ανακατασκευή των προυπαρχόντων ενετικών κτιρίων των στρατώνων +κατοικία κυβερνήτη.
Και ,για να υπάρχει μια εναλλακτική δυνατότητα ,να ληφθεί υπ όψει ,και να χωροθε τηθεί στο ΓΠΣ ,ο πανεπιστημιακός χώρος [ το ένα κομμάτι] ,βόρεια της παράκαμψης.
Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα | |
Εκτύπωση σελίδας | |
Αποστολή σε φίλο |
Σχολιάστε: