ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της δεύτερης ημερίδας ? ενημερωτικής εκδήλωσης


Κατηγορία: Ειδήσεις-Πολιτική

Αποστολέας:

Γραφείο Τύπου Δήμου Ρεθύμνης - Μαρινάκης Γιώργος

Δείτε το προφίλ του αποστολέα
Αύξηση Γραμματοσειράς Μείωση Γραμματοσειράς Περισσότερα άρθρα αποστολέα Εκτύπωση σελίδας

Οι προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας των 100 ατόμων που συμμετέχουν στο Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης συζητήθηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2014 στο Σπίτι του Πολιτισμού.Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης», είχε θέμα: «ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης: Η προετοιμασία 100 ατόμων για ένταξη στην αγορά εργασίας. Κατάρτιση και επιμόρφωση με προοπτικές». Κατά την έναρξη, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Ρεθύμνης και Προέδρου της Α.Σ. κου Γιώργη Χ. Μαρινάκη, ο κος Γρηγόρης Τσιομπίκας, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου και Κοινωνικής, Πολιτικής και Μουσικής Παιδείας, ο οποίος υπήρξε και Συντονιστής της εκδήλωσης.  Τις εργασίες της ημερίδας προλόγισαν επίσης ο π. Γεώργιος Γαλεράκης, εκ μέρους του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου,  καθώς και εκπρόσωποι των Φορέων που απαρτίζουν την Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ.). Συγκεκριμένα, παρευρέθησαν ο κος Ευάγγελος Ροδινός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου «Ένωση Α.Σ.Ρ.», ο Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου κος Ανδρέας Ροδινός και ο κος Ανδρέας Κλαψινός του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Γιώργος Σκορδίλης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κος Ματθαίος Τσιμπισκάκης.Αρχικά, οι κυρίες Σοφία Αναγνώστου, Κοινωνιολόγος και Μαρία Καλλιγιάννη, Κοινωνική Λειτουργός από το ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ, απευθυνόμενες στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκαν στην έννοια, τους στόχους και τα οφέλη της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, υπογραμμίζοντας ότι εστιάζει στο «να καταστήσει του ωφελούμενους ικανούς να αναγνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες τους, για να πάρουν αποφάσεις που συνδέονται με τη σταδιοδρομία τους και να διευθετήσουν ζητήματα που σχετίζονται με αυτή».
Στη συνέχεια, παρουσίασαν αναλυτικά το περιεχόμενο της Δράσης «Πληροφόρηση – Συμβουλευτική – Υποστήριξη», δίνοντας στοιχεία για τους άξονες της συμβουλευτικής διαδικασίας, τις ειδικότητες των συμβούλων που τη διεξάγουν και τον αριθμό των συνεδριών που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της εν λόγω Δράσης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση της κας Αλεξάνδρας Μαρκάκη, Κοινωνιολόγου, από το ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ, η οποία μίλησε αναλυτικά για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τις δυνατότητες απασχόλησης που παρέχουν σε ανέργους. Η εισηγήτρια παρουσίασε το θέμα σφαιρικά, αναφέροντας στοιχεία για το θεσμικό πλαίσιο, το περιεχόμενο, τις κατηγορίες, καθώς και για το πεδίο δράσης, τα πλεονεκτήματα και τους στόχους τους.Κλείνοντας, έκανε αναφορά στις σκέψεις και τις επιχειρηματικές προτάσεις των ωφελούμενων του Προγράμματος για ίδρυση Κοιν.Σ.Επ. στην περιοχή μας, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

Οι εργασίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του κυρίου Νίκου Τσιμπισκάκη, Ανάδοχου Έρευνας στο πλαίσιο του ΤοπΣΑ με θέμα «Μελέτη εντοπισμού «κοιτασμάτων» βιώσιμων δυνατοτήτων ίδρυσης και ανάπτυξης Kοιν.Σ.Επ. με χρήση δημοτικής περιουσίας», και Ιδιοκτήτη της Εταιρείας Blueberry Marketing.Ο κύριος Τσιμπισκάκης, μέσα από την εκτενή και εμπεριστατωμένη παρουσίασή του, αναφέρθηκε στην πραγματική φύση της Κοινωνικής Οικονομίας, δίνοντας ορισμένα παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια, παρουσίασε το πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρει η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας, βοηθώντας έτσι τους παρευρισκόμενους ν’ αντιληφθούν καλύτερα τις προοπτικές επαγγελματικής δραστηριοποίησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η προετοιμασία των ωφελουμένων
Μέσω της δράσης «Συμβουλευτική» του ΤοπΣΑ Δήμου Ρεθύμνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ωφελούμενου στου Σχεδίου στηρίζονται βήμα-βήμα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Όλοι οι ωφελούμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού, κατά την οποία θα εκπονηθεί το ατομικό σχέδιο δράσης για τον καθένα. Εξάλλου, εκείνοι που θα  προωθηθούν σε θέσεις εργασίας θα παρακολουθήσουν ακόμα Συμβουλευτική Τεχνικών ανεύρεσης εργασίας, εξειδικευμένη νομική Συμβουλευτική για εργατική νομοθεσία, θέματα αμοιβών, συλλογικών συμβάσεων, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ., ενώ όσοι αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα θα παρακολουθήσουν Συμβουλευτική επιχειρηματικότητας, εξειδικευμένη Συμβουλευτική Επιχειρηματικότητας στην Κοινωνική Οικονομία, Συμβουλευτική εξειδικευμένης νομικής φορολογικής κλπ υποστήριξης.

Για τους ωφελούμενους που θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της δράσης τα επιχειρηματικά Σχέδια (business plans) των μελλοντικών τους επιχειρήσεων και θα ετοιμαστούν οι αιτήσεις υπαγωγής τους για επιδότηση. Στο πλαίσιο της δράσης "Συμβουλευτική" θα γίνει επίσης η προσέγγιση, καταγραφή και επιλογή επιχειρήσεων, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θα προσλάβουν τους ωφελούμενους ανέργους.

Θα υπάρξει υποστήριξη και παρακολούθηση όλων των ωφελουμένων σε εβδομαδιαία βάση κατά τους  τρεις πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση τους σε πάσης φύσεως θέσεις απασχόλησης.

Για τους εργοδότες που θα προσλάβουν ωφελούμενους, θα πραγματοποιηθούν δύο θεματικά εργαστήρια με θέμα «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση των δύο φύλων- ευκαιρίες και κίνητρα για την απασχόληση τους» και «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

 

Από το Γραφείο Τύπου
της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης»

Δείτε άλλα άρθρα του αποστολέα
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή σε φίλο

Σχολιάστε:Σχετικές Κατηγορίες

Δημοσκόπηση
Ο διαχωρισμός του νομού σύμφωνα με το "Σχέδιο Καποδίστρια" πιστεύετε λειτουργεί θετικά ή αρνητικά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θετικά
Αρνητικά
Δεν έπαιξε κανένα ρόλο
Δε γνωρίζω

Δείτε αποτελέσματα
Δημοτικές Εκλογές 2010 & Περιφερειακές εκλογές 2010 Χρήσιμα & Καθημερινά

Κατασκευή Rethimno.gr

κατασκευή ιστοσελίδων
Επικοινωνία με EnterTheWeb
Λεωφ. Κουντουριώτη 77
Ρέθυμνο-Κρήτη
Τ.Κ. 74100
τηλ: 28310-28608
φαξ: 28310-28609
κιν: 693 44 318 28
e-mail: